Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Český Slavík po šedesáté!

Zlatá Helena Vondráčková získala Zlatého slavíka… v roce 1965Původní název byl Zlatý Slavík, soutěž, vyhlašovaná časopisem Mladý svět, nesla ho od roku 1962, kdy vznikl. Je to každoroční anketa popularity českých zpěváků, zpěvaček a hudebních skupin Od roku 1999 se spojil s generálním partnerem Karlovarské minerální vody, který stojí za minerální vodou Mattoni. Na Zlatého slavíka navazuje od roku 1996 anketa Český slavík, která byla v letech 2018-2020 přerušena kvůli nemoci Covid-19. V roce 2021, kdy se znovu obnovila, za ní stál Karel Janeček. Nyní vlastní práva televize Nova. Moderátoři galavečera se průběžně měnili. Za 20 let ankety to byli například Libor Bouček, Leoš Mareš, Ondřej Sokol, Lucie Borhyová, Jan Čenský nebo Ondřej Brzobohatý.

Příchozí byli vyzpovídání zvídavou reportérkouV pátek 24. listopadu se konal již 25. ročník slavnostního udílení cen Českého Slavíka, tentokrát ve Fóru Karlín, který mohli diváci sledovat v přímém přenosu na TV Nova. Co však diváci v televizi vidět nemohli, byly příchody slavných po rudém koberci před velký banner s logem soutěže, kde nováčtí moderátoři hvězdy zpovídali. Ačkoliv již venku bylo lezavo, neváhali se jednotliví hosté na rudém koberci ukázat v oslnivých róbách. Kamery byly na každém kroku, dokonce příjezdy umělců sledoval dron. V tento den zde byla nejvyšší koncetrace celebrit, fotografů i kameramanů na metr čtvereční.

Moučný útok anebo jen umělcovo PR?Příjezdy hostů před rudý koberec, vedoucí do Fóra Karlín, byly sledovány hordou fotografů, kteří příchozí umělce fotografovali, a ti se rádi zachytit nechali. Projít kolem nich bylo občas pro příchozí velmi obtížné, ale všichni to zvládli. Vše probíhalo očekávatelně, avšak jen do příchodu Jana Bendiga na rudý koberec, oděného ve stříbrném obleku s perlami. Během fotografování k němu totiž zezadu přistoupil jeden z přihlížejících, a posypal mu hlavu moukou, kterou si s sebou přinesl, a kterou zakoupil v Bille - ta se tak neplánovaně stala sponzorem největšího pozdvižení celého večera. Nutno dodat, že tomuto "incidentu" nebylo možno zabránit, ani kdyby tam stála ochranka.

Poznámka našeho fotografa Michala, který při incidentu stál v první řadě: vše působilo jako připravená scénka, neboť kdyby chtěl pachatel větší společenskou diskuzi, udělal by celou akci na výzamnější celebritu. Všimněte si v připojeném videozáznamu, jak nenápadně dává signál k provedení akce - cca 12 s záznamu. Následně otáčí hlavu do míst, kde žádný fotograf ani kameraman nestojí, aby se na „útok“ připravil.

Tak jde se na to! Kdopak to asi vyhraje?Když nás chlad zahnal do útrob Fóra, bylo všude vidět, že dnešní večer byl jak na amerických Oscarech. Všude občerstvení, plakáty, výzdoba, a všudypřítomní členové štábu, kteří se starali, aby vše v dlouhém přímém přenosu klaplo, zatímco přicházející hosté se vzájemně zdravili, bavili se, diskutovali o všem možném, nebo odhadovali, kdo by tak mohl cenu Českého Slavíka získat. Po 20 hodině se přítomní pomalu začali přesouvat na vyhrazená místa v sále, kde zjišťovali, vedle koho sedí, a se sousedy se vítali. Napětí v sále úměrně přibývajícímu času stoupalo. Stoupá i nervozita celého štábu, který ladí poslední detaily. Do začátku přímého přenosu zbývá už jen několik málo chvil…

Zlatý déšť se snesl na všechny přítomnéPřímý přenos mohli ti, kteří se nedostali do sálu, sledovat na TV Nova od 20:20 hodin. Moderace se ujali zkušení moderátoři Ondřej Sokol a Aleš Háma, kteří jsou zárukou zábavy. A ti nezklamali. Režie informuje všechny přítomné, že za 10 vteřin jdou do živého vysílání… Znělka! A je odstartováno…
Po krátkém úvodním videu, ve kterém se divák dozvěděl, že po rozhodnutí vedení televize je jediné, co mohou říci, aby zase všichni neurazili: "Dobrý den!". Po tomto krátkém úvodu se moderátoři objevili uprostřed skupiny tanečníků v hledišti, a s ladnými pohyby celého těla a s písní na rtech se proskotačili až na jevistě. Asi se všem přítomným i divákům u obrazovek moc vystoupení líbilo, a tak v jeho závěru se na všechny na jevišti i v sále snesl zlatý déšť.

Monika Absolonová konečně získala vzácnou sošku!Po dlouhém potlesku a překvapivě krátkém úvodním slouv přichází vyhlášení kategorie Zpěvačka roku. A přichází první krásné překvapení večera: Monika Absolonová získává s 32 249 hlasy třetí místo! Cenu ji předal Sagvan Tofi. Jak sama vtipně při přebírání ceny řekla: „Mám pocit, že jsem se spletla. Chodím jsem od roku 2002, kdy jsem byla ještě Skokan roku a rok později také. Dvacet let, držím pěsti svým kolegům a kolegyním, nikdy jsem s tím nepočítala.“ Za náš server Monice MOC gratulujeme, neboť její výkony - nejen v muzikálech - za tu cenu opravdu stojí.

Ewa děkuje svým příznivcůmDruhou příčku překvapivě obsadila Lucie Bílá s 60 121 hlasy, která vše glosovala slovy: "Moc si toho vážím. Mít 4 stříbrné, 21 zlatých a 13 absolutních Slavíků - o tom se mi ani nesnilo. Mám za sebou nádherný rok, desítky koncertů a 31 vánočních vystoupení ještě před sebou. Hodně zdraví," řekla během své děkovné řeči. První místo, s rozdílem pouhých 297 hlasů získala Ewa Farna - zlatého Českého slavíka převzala z rukou Jiřího Korna. "Chtěla bych poděkovat kapele za brutální oporu v zádech a manželovi Martinovi. Zažila jsem nádhernou sezónu. A zkuste si vyprodat 02 arenu bez Leoše Mareše." zavtipkovala.

Kabáti v čele s Pepou Vojtkem se pěkně rozohniliPři první vystoupení se setmělo a pódium se zabarvilo do ruda, z obrazovek začaly šlehat plameny jako z pekla. Začali bubnovat první tóny známé písně, zároveň se k tomu přidaly elektrické kytary a na pódiu se zjevila skupina. Byla to skupina Kabát v čele s Pepou Vojtkem, která nám začala vyprávět, co se dělo kolem roku 90'. Vystoupila s písní „Rumcajs miloval Manku“, při které předvedli fascinující ohnivou show. Na pódiu za mini z obrazovky šlehaly plameny a chvíli zas ze stran pódia. Po ní následovalo vyhlášení Objevu roku, kterým se stala Tereza Balonová z 36 851 hlasy. Cenu jí předala legenda českého šansonu a soulu Marie Rottrová. Pak nám Monika Bagárová s taneční skupinou plnou krásných mužů a sexy dívek předvedla, že umí nejen tančit, ale i krásně zpívat, a to v mixu svých nejznámějších písní, oděná v krásném oblečku. V poslední písni se k ní připojil i Bendig. Po Monice přišla na jeviště Jana Kirschner s písní "Lovestory".

Kabáti získali první příčkuV kategorii Hudební skupina zvítězila skupina Kabát ze 42 227 hlasy, která si cenu převzala z rukou známého hudebníka a bývalého politika Michaela Kocába. Druhé místo obsadila skupina Mirai ze 33 448 získanými hlasy, která si cenu převzala virtuálně, přímo z pódia v Pardubicích, kde právě koncertovali. Bronz získala skupina Kryštof ze 32 111 hlasy, cenu jim předali Jiří Mádl a Vojtěch Vodochodský. Poté Richard Krajčo požádal všechny přítomné fotografy, aby vyfotili všechny dohromady, neboť cenu získávají všichni ve skupině. Helena Vondráčková v nádherné zlaté róbě zazpívala přítomným i divákům u televize směs svých nejznámějších hitů, a nejen díky své róbě zazářila. Doslova. Všichni přítomní tleskali vestoje.

„Chybíš mi, tati!“Vojta Dyk poté zas dojal všechny přítomné s krásnou písní „Táto“, kterou složil pro svého otce, ale tatínek zemřel dříve, než ji stihl Vojta dopsat. Připomněl nám, že smrt je nejpřirozenější část života, stejně jako její opak - zrození…

V kategorii Hip hop a Rap se umístil na brozovém místě Marpo "Možná se čeká, že budu někoho urážet nebo se vztekat, ale chci poděkovat všem, kteří jsou se mnou na mé cestě. Děkuji kapele, rodině, mým dětem a samozřejmě lidem, kteří hlasují a chodí na koncerty." s počtem 13 541 hlasů, na druhém místě se s počtem 20 578 hlasů umístil Atmo music a na první zlaté místo vyhrál Calin s počtem 21 934 hlasů, ten se kvůli pracovním povinnostem nemohl dostavit. Poděkoval, ale na dálku fanouškům z Brna.

Vesna uchvátila nejen zpěvemPrávě oceněný Marpo se svou skupinou Trouble gang zazpíval medley ze svých písní. Vzpomínalo se i na nedávno zesnulou zpěvačku Yvonne Přenosilovou, která zemřela 11. září 2023, a to písněmi „Roň slzy“ a „Boty proti lásce“, které s noblesou krásně zazpívala Jitka Čvančarová. Nejoblíbenější píseň posluchačů rádia Impuls se stala píseň "Hory" od skupiny O5 a Radeček, za což lídr skupiny všem poděkoval a připomněl, že tato píseň je přesným obrazem jeho duše. Poté na pódiu vystoupila se svým tanečním číslem dívčí skupina Vesna s písní "My Sisters Crown".

Marek Ztracený se neztratilZlatého Slavíka v kategorii Zpěvák z rukou Heleny Vondráčkové a Leoše Mareše převzal Marek Ztracený za neztracených 46 702 hlasů. Marek prohlásil: "Chci hned na začátek říci, že to nikdy nebudu brát jako samozřejmost. Teď tady stojím, klepu se a mám radost, jako kdyby to bylo tenkrát. Poprvé tuhle cenu držím díky příběhu, který se napsal letos v červnu na našem největším fotbalovém stadionu v Pražském Edenu. Přeji vám krásné Vánoce, jsou přesně za měsíc." Vojtěch Dyk získal 31 667 hlasů druhé místo, za které poděkoval slovy: "Chtěl bych poděkovat mojí ženě, která mě podporuje. Tedy až na pár dnů v měsíci." 22 553 hlasů vyneslo Richarda Krajča na bronzovou příčku, ocenění si převzal z rukou Dary Rolins a prohlásil: "Chci být součástí středního proudu, hudba je něco, co nás spojuje. Děkuji, že jsem tu mohl být."

Eva Burešová se stala krásnou SirénouPo tomto vyhlášení zazpíval Michal Malátný a skupina Chinaski píseň "Měl bych si boty zout". Následně vystoupila Eva Burešová, která představila svou novou píseň „Sirény“ za účasti dvou naprosto výjmečných tanečníků, kteří dokonale ztvárnili mužský a ženský pricip, hledání sebe sama i vztahu k tomu druhému. V závěru písně se k taneční choreografii přidala i Eva, která nejdříve musela popadnou dech, aby zvídavým moderátorům byla schopna odpovědět na jejich dotazy.

Nova předala šek na podporu nadání dětíCenu pro jednoho z diváků věnoval Mercedes-Benz, vylosovaným ze všech hlasujících byla, a auto vyhrála Renáta Hriczová.

V rámci večera předal gnerální ředitel TV Nova Daniel Grunt šek na 500 000 Kč do rukou Veroniky Kašákové na podporu začlenění dětí z dětských domovů do normálního života - peníze budou využity na hudební a taneční rozvoj jejich talentů.

Opravdu jsem se stala Absolutním slavíkem?Absolutním slavíkem se stala zpěvačka Ewa Farna s počtem 60 418 hlasů, došla si pro cenu - kterou jí předal Radomír Labčík - se slovy "To si dělate srandu? Já už jsem si dala prosseco..." a dojetím se rozplakala. Poté co si podložkou na mikrofon osušila slzy, sdělila všem přítomným své dojmy z této ceny: "Moc děkuji všem, co se vydrželi koukat až doteď a se mnou zažívají tento pocit. Děkuju, moc si toho vážím a myslím si, že za to může to skvělé léto a moje třicetiny v O2 areně. Je to pro mne nezapomenutelná noc".

Krásná vzpomínka na Vašo PatejdlaNechyběla ani krásná vzpomínka na zpěváka Vašo Patejdla, který již od srpna 2023 také bohužel už není mezi námi. Ondřej Gregor Brzobohatý s Igorem Timkem na něj vzpomněli, když na klavíry zahráli a zazpívali jeho píseň „Ak nie si moja“, kterou Vašo napsal spolu s básníkem Jozefem Urbanem pro film Fontána pre Zuzanu z roku 1985, a která se stala hitem, stejně jako píseň "Voda, čo ma drží nad vodou", a samozřejmě i mnohé další hity. Skrze ně tady s námi Vašo i nadále zůstává.

Václav Neckář byl uveden do Síně slávyČeský slavík je cena popularity, nikoliv kvality jednotlivých nominovaných. Během vyhlášení cen se na pódiu vystřídaly nejpopulárnější zpěváci, zpěvačky a skupiny nejen populární hudby. Na závěr se totiž ohlásilo uvedení jednoho ze zpěváků do Síně slávy. Do té byl slavnostně uveden Václav Neckář, a kdo jiný by mu cenu za celoživotní dílo měl předat, než jeho dlouholetá kamarádka a zpěvačka Marta Kubišová. Sklidil zasloužené dlouhé ovace celého sálu vestoje. Po krátké zdravici všem divákům a posluchačům dojatý Vašek Neckář zazpíval a prožil krásnou píseň „Andělé strážní“. A tímto okamžikem končil přímý přenos a začínala další zábava.

„Když se načančám, když se načančám…“Novináři a fotografové však ještě hodinu po skončení vysílání fotili a zpovídali jednotlivé oceněné umělce. A bylo lhostejno, jakou cenu získali. Vojta Dyk slavil domácí hruškovicí, Ewa Farna slzela, Monika Absolonová jí pomohla s úpravou mejkapu, aby se pak mohla o to více radovat do objektivů fotoaparátů a kamer. Ve foyer byl pro přítomné hosty připraven bohatý raut, kde se všichni setkávali a povídali si. Ve videokoutku ten, kdo chtěl, si mohl odnést krátké videjko jako vzpomínku na tento večer. Se skvělým zážitkem však odcházeli všichni, kdo se slavnostního večera ve Fóru Karlín osobně zúčastnili.

Večer udílení cen se mi moc líbil!!!

Uvidíme, jak se změní umístění jednotlivých zpěváků po všech koncertech, které plánují do O2 arény v příštím roce.

 

Galerie z předávání cen Český slavík a dění kolem
Petr Janda s rodinou Petr Malásek se synem Milan Peroutka s přítelem Růžová Tereza Mašková
Konvičková vypadala jako růžový bonbónek! Ani Martin Dejdar a Sagvan Tofi neunikli zvídavým otázkám Gábina zaujala dekoltem, Pítr úsměvem Vyhrála jsem Slavíka, to není možné!
A teď to rozjedeme! Siréééna I mužská část si přišla na své! Tanečně-pěvecké vystoupení Heleny Vondráčkové
Zlatá Helena byla zlatá Chinaski si zouvali boty Dnes se vzpomínalo na Yvone Přenosilovou a její Roň slzy! Tři Grácie v rudém
Vaškovi Neckářovi předala Slavíka Marta Kubišová Anděl Václava Neckáře zakončil krásný večer Jsem štěstím bez sebe! Legenda Václav Neckář

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.