Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Naďa Válová oslavila své půlkulatiny velkolepým koncertem

Naďa Válová na svém narozeninovém koncertě vystřídala dvě úchvatné róbyZpěvačka a šansoniérka Naďa Válová oslavila své 45. narozeniny ve čtvrtek 23. května 2024 v 19 hodin v Majakovského sále v Národním domě na Vinohradech velkolepým koncertem, se spoustou skvělých hostů. Moderátorského mikrofonu se ujal sportovní komentátor České televize Jan Smetana a poděkoval divákům, že dali přednost dnešnímu koncertu před vysíláním hokejového utkání, kde náš národní tým hrál o postup do finále. Naďa Válová kromě diváků přivítala osobně i textaře Michala Horáčka, který ji vlastně objevil pro hudební svět a dal jí příležitost zazpívat si na CD Naďa & Basic Černá, Český kalendář, Ohrožený druh a v lyrikálu Kudykam.

Textař Michal Horáček zaujal čestné místo v první řaděProtože jsme o Nadě Válové ještě na našem webu větší článek nepsali, možná by se naši čtenáři o této zajímavé interpretce rádi dozvěděli pár informací. Naďa Válová je česká šansoniérka s velmi osobitým hlasem, textařka s vlastní autorskou tvorbou, učitelka a propagátorka netradiční výuky zpěvu. Rodačka z Příbrami dnes žije v Praze, je vdaná a má dva syny. Naďa zpívá od svých tří let, v šestnácti letech založila svou první kapelu a o deset let později v roce 2005 se zúčastnila druhé řady celostátní pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, ve které zaujala Michala Horáčka. Ten ji vzápětí seznámil s Petrem Hapkou, Michaelem Kocábem a dalšími zpěváky české populární hudby.

Tereza Robinson zahrála na klavír skladbu „Bellissima“V následujících letech vystřídala několik občanských zaměstnání, aby se uživila (prodavačka, servírka apod.), a připravovala se na pod vedením svých mentorů na profesní dráhu zpěvačky i učitelky zpěvu. Tvrdou „školu života“ zúročila ve společných projektech, které získaly divácký ohlas i ocenění. Šlo zejména o Horáčkův projekt Ohrožený druh, který měl premiéru ve Švandově divadle v Praze v září 2009. Projekt vytvořit desku s různými autory a interprety vznikl již v roce 2003 a album vyšlo na podzim roku 2008. Na jeho konečné podobě se podíleli Petr Hapka, Jarda Svoboda, Milan Vyskočko, Hana Robinson, Ivan Hlas a skupina Čechomor a účastnily se ho méně známé zpěvačky, kromě Nadi Válové i Hana Robinson, Natálie Kocábová, Tereza Nekudová a další.

Lenka Nová zazpívala song „Na hotelu v Olomouci“Album bylo přes tři měsíce v čele tuzemské hitparády nejprodávanějších nahrávek. Získalo prestižní hudební ceny Deska roku pro nejprodávanější Album roku 2008 při udílení hudebních cen Anděl a v roce 2009 ocenění platinovou deskou za 30 tisíc prodaných kusů. Příběhy vyprávěné z ženské perspektivy – od maturantky po důchodkyni – dostaly název Ohrožený druh podle jedné z písní a podle Michala Horáčka se nevztahuje primárně k ženám. „Ohroženi jsme všichni, protože jsme tak omylní lidé, křehcí a vratcí," uvedl Horáček. Dalším úspěšným projektem Michala Horáčka byl lyrikál Kudykam, z nichž některé texty zhudebnil Petr Hapka. Uváděn byl nejprve od 21. října 2009 do 16. ledna. 2011 ve Státní opeře Praha, a poté v Janáčkově divadle v Brně. Naďa Válová hrála v lyrikálu postavu Cizí ženy.

Lucia Šoralová to rozjela čardášem s doprovodem akordeonu „Můj milý málo milý je“První sólové album Nadi Válové album vydáno ve spolupráci s Bárou Basikovou v roce 2019 a nese název Černá. Jsou na něm písně několika autorů na texty Michala Horáčka. Výběr písní nebyl náhodný, zohlednil osobitou interpretaci Nadi Válové a její pěveckou zkušenost i životní příběh. Přála si zařadit Hapkovu píseň „Havrani na sněhu“, což je skladba na pěti tónech. Nové písně vybrala producentka Bára Basiková tak, aby ladily s Hapkovými a aby vynikl hlas i Nadin výraz. Písně v minimalistickém aranžmá byly nahrané bez střihu, interpretka je na mikrofon nazpívala vcelku. Na debutantku, která má minimální zkušenosti se studiovou prací, to byl úžasný výkon.

Tereza Nekudová se představila v písni „Tramtárie“ a zazpívala si s Naďou duet „Ohrožený druh“Dalším Nadiným počinem byl hudební projekt s názvem Díky vám z roku 2023. Obsahuje ve čtrnácti skladbách převzatých neznámých písní z různých zemí rozmanité lidské prožitky (radost, smutek, ztrátu, rozvod, svatbu, zrození, smrt, lásku). Byly vybrány bez ohledu na původ, rozhodovaly pocity a emoce z každé dané skladby tak, aby to odpovídalo současnému hudebnímu rozpoložení interpretky. Album je laděné do rockových a lyrických balad s velkým hlasovým rozsahem, doprovázených vlastní kapelou ve složení kytara, klavír, baskytara a bicí, ve dvou písních zazní housle a saxofon. Jde o textařsky spektrální album s autorskými texty interpretky, texty Vlada Gryze a dvěma šansony z pera Michala Horáčka. Celé album je laděno do melancholie, smutku a hlubšího prožitku.  

Naďa Válová vede soubor handicapovaných zpěváků AlkaKromě sólové hudební kariéry se Naďa Válová věnuje i výuce zpěvu vlastní pěveckou technikou. Netradiční výuka zpěvu v její škole postupuje metodou postupných kroků a učí základům potřebným ke zdravému zpěvu všechny, pro které je zpívání životní potřebou. S odborným vedením, zkušenostmi a společnou láskou k hudbě dokáže Naďa odstranit špatné návyky a ukázat správné, které si frekventanti jejich kurzů postupně osvojují. V Příbrami vede Naďa Válová skupinu žáků s handicapem. Jde o klienty sdružení Alka, o.p.s., se kterými kromě muzikoterapie připravuje různá veřejná vystoupení, jako například AlkaFEST, vánoční představení v příbramském Junior klubu, nebo Muzikobraní. Členové sdružení Alka Viky, Libor, Jakub, Martina, Jakub, Jirka, Monika, Katka a Petr si mohli zazpívat právě i na narozeninovém koncertě Nadi Válové v Národním domě.

Jan Maxián před Naďou dokonce poklekl a zavzpomínal na Kudykam písní „V penzionu Svět“Koncert byl koncipován jako vzpomínka a průvodce devatenácti lety pěvecké i pedagogické činnosti Nadi Válové. Nejprve Naďa uvítala Michala Horáčka, který stál na začátku její pěvecké kariéry, a usedl na čestné místo v první řadě. Legendární píseň Golden Kids „Nestůj a pojď“ zazpívali pod vedením Nadi na úvod handicapovaní žáci souboru ALKA. Jako druhou zazpívala Naďa sólově píseň „Gabriel“. Potom už Naďa začala zvát na jeviště své hosty. Jako první z nich zazpívala Kateřina Marie Tichá píseň „Dorian Gray“ od Hany Hegerové, jako druhý přišel zazpívat Jan Maxián píseň „V penzionu Svět“ z lyrikálu Kudykam.

Za klavír usedl Petr Malásek, aby doprovodil skladbu „Bezejmenný mezi nezvěstnými“Velkým a milým překvapením byl třetí Nadin host Petr Malásek, který ještě nedávno chodil po svém úraze na kole s oběma rukama v sádře, a tak skladba „Bezejmenný mezi nezvěstnými“ byla vlastně jeho prvním veřejným vystoupením po uzdravení. Jako další píseň si Naďa za klavírního doprovodu Petra Maláska zazpívala píseň „Krev a šroubky“, která vyšla na albu Černá. K další skladbě „Jak ten chlap se na mě dívá“ si Naďa přizvala zpěvačku Lenku Novou, duet pochází z CD Ohrožený druh, původní hudbu napsal Paolo Conte. Lenka Nová pak přidala jako dárek oslavenkyni sólově píseň „Na hotelu v Olomouci“.

Ondřej Ruml bravurně přednesl píseň „Hladiny“ z lyrikálu  KudykamKlavíristka a Nadina dlouholetá spolupracovnice Hana Robinson pak zahrála na klavír skladbu „Bellissima“. Jako další host vystoupila společně s Naďou Tereza Nekudová v písni „Tramtárie“, ke které složila hudbu Hana Robinson, a otextoval ji Michal Horáček. K interpretaci písně „Ohrožený druh“ byla původně pozvána Věra Nerušilová, ale nakonec se pro svůj věk (je jí 93 let) z vystoupení omluvila, a tak ji zastoupila Tereza Nekudová, a píseň zazpívala společně s Naďou. Následovala patnáctiminutová pauza, ve které se návštěvníci koncertu mohli osvěžit ve foyeru koncertního sálu.

Hana Holišová věnovala Nadě kytičku vlastnoručně vypěstované levandule a zazpívala píseň „Všechno nejlepší“Po přestávce jsme si všichni mohli zavzpomínat na nezapomenutelného šansoniéra Františka Segrada skladbou „Praha za Frantu“, se kterým se Naďa setkala v lyrikálu Kudykam. Od autorů Hapka/Horáček pak Naďa přednesla krásnou píseň „V úzkých“. Jako další gratulant přišla na jeviště zpěvačka Hana Holišová, která přinesla Nadě jako dárek vlastnoručně vypěstovanou levanduli a zazpívala jí píseň „Všechno nejlepší“. Poté se jeviště zaplnilo pěveckým sdružením Sboři, které Naďa vede a který doprovodil svým zpěvem Xaviera Baumaxu, společně zazpívali píseň „Hospůdka páté cenové skupiny“. Původně ji napsal a zpíval osobně Petr Hapka s názvem „Buřty, pivo, nenávist“.

Jedním z gratulantů byl i zpěvák Xavier Baumaxa, vlastním jménem Lubomír Tichý, a se slovy „I pivo může být růže“ zazpíval Nadě píseň „Hospůdka páté cenové skupiny“Potom Naďa zavzpomínala na příběh s Michalem Horáčkem, kdy zapomněla text a zazpívala píseň „S cizím chlapem v cizím pokoji“. Tentokrát ovšem text nezapomněla, a tak si vysloužila uznalý potlesk. Jako další milý host přispěchala zpěvačka Lucia Šoralová, aby Nadě k narozeninám zazpívala za doprovodu akordeonu „Můj milý mi málo milý je“. Naďa pak zazpívala dvě sólové skladby, první z nich byli „Havrani na sněhu“ z Kudykamu, a druhá píseň „Merilyn“ mnohé diváky překvapila. Pro Naďu ji napsal Michal Horáček, ještě nikdy nevyšla na CD, a všechny přítomné zasáhla svou hloubkou i procítěnou interpretací.

Ve finále si publikum zazpívalo se všemi účinkujícími píseň „Štěstí je krásná věc“Jako další host přišel na jeviště s písní „Hladiny“ z Kudykamu zpěvák Ondřej Ruml a se zpěvem mu opět pomohli Sboři, společně píseň vyzněla přímo fenomenálně. V duchu lyrikálu Kudykam se pak koncert odvíjel až do konce. Další host Honza Roušar přinesl Nadě jako dárek peříčko z premiéry Kudykamu, a zazpíval skvělou píseň „Individualita“. Poté se jeviště zaplnilo všemi interprety, aby společně zazpívali poslední píseň koncertu „Štěstí je krásná věc“. Sólových partů se ujali Ondra Ruml a Honza Roušar, doprovodili je Sboři a členové sdružení Alka a zpíval s nimi i celý sál. Potlesk ve stoje nebral konce a Naďa se topila v přívalech květin a dárků. Nakonec došlo i na přídavek v podání samotné oslavenkyně – brilantní „Tante cose da veder“ z Kudykamu. Koncert se opravdu vydařil a my za naši redakci přejeme Nadě hodně zdravíčka, a mnoho dalších krásných písní a úspěšných koncertů do dalších let!

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.