Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Ve velkém sále Lucerny se vzpomínalo na Naďu Urbánkovou

Jana Fabiánová se podílela na scénáři ke koncertu o své mamince Nadě UrbánkovéVelký sál Lucerny v Praze 11. dubna 2024 v 19 hod. přivítal všechny, kdo si chtěli zavzpomínat na oblíbenou a národem milovanou zpěvačku Naďu Urbánkovou velkolepým koncertem s prostým názvem Naďa. Průvodního slova se ujal moderátor Karel Voříšek a každého účinkujícího pořádně vyzpovídal, neboť všichni měli na Naďu nějakou vzpomínku, nebo dali k dobru nějakou humornou příhodu. Orchestr Moondance Orchestra se sborem a Epoque Quartet řídil Martin Kumžák, režie koncertu se ujal Michal Caban. Produkci koncertu si vzal pod svá ochranná křídla Tomáš Ságl se svou agenturou Sagl Production. To vše dávalo tušit, že na nás čeká nevšední a mimořádný zážitek.

Šárka Rezková zavzpomínala na Country Beat Jiřího Brabce, se kterým Naďa dlouhá léta zpívalaJako první nastoupili na jeviště s písní „Co jen koukáš, taky zpívej“ Vladimír Hron, Karel Kahovec, Karolína Otevřelová a scénáristka večera, dcera Nadi Urbánkové Jana Fabiánová. Poté Karel Voříšek přivítal na pódiu Šárku Rezkovou, která společně s Karlem Kahovcem zazpívala duet „Slečna sen“. Ty vystřídali na jevišti Pavel Šporcl a Bára Kodetová a společně přednesli dojemnou píseň „Dávám ti dar“. Následovala píseň „Amfora“ v podání Evy Burešové, Jana Smigmatora a Markéty Schimmerové a tento blok uzavřela Eva Burešová písní „Jestli rád tě má“. Eva s Markétou se přiznaly, že neměly tu čest poznat se s Naďou Urbánkovou osobně, ale v jejich projevu byla cítit neobyčejná vroucnost a procítění.

Jan Neckář zavzpomínal na natáčení filmu Ostře sledované vlaky Nadi a Václava NeckářeDalším hostem nebyl nikdo jiný než Milan Drobný, který už samozřejmě na Naďu mohl zavzpomínat například z dob jejich společného působení v Divadle Semafor. Společně s Markétou Schimmerovou si střihli duet „Modrý tričko“, a potom Markéta přidala sólově píseň „On ví“. Vzápětí Karel Voříšek přivítal na jevišti Jana Neckáře, který nejprve omluvil svého bratra Václava, jenž se v současné době léčí v lázních se svými zdravotními problémy. Jan Neckář zavzpomínal na natáčení filmu Ostře sledované vlaky, ve kterém Václav s Naďou přišel o panictví. Svou vzpomínku na Naďu zakončil písní Jiřího Grossmanna „Jako kotě si příst“.

Magda Malá zazpívala s Karlem Kahovcem píseň „Drahý můj“Poté vtrhla na jeviště Jana Fabiánová a připomněla maminku svižným a slavným hitem „Mám ráda žužu“. Se svou troškou do mlýna přišel i moderátor Českého rozhlasu René Kekely a přidal k dobru pár svých vzpomínek na Naďu. Vystřídali ho Karel Kahovec a Magda Malá s nezapomenutelnou písní „Drahý můj“. Před přestávkou na diváky čekal ještě hit „Vilém peče housky“, který uvedl Pavel Šporcl skvělou improvizací na své modré housle, a posléze se k němu přidala Magda Malá. Během písně vtrhly do řad diváků půvabné hostesky a v ošatkách roznášely divákům čerstvě napečené houstičky od sponzora.

Vladimír Hron vystoupil s imitací Luďka SobotyPo přestávce vtrhl na jeviště „Svatební průvod“ v podání Šárky Rezkové a sboru. Šárka zavzpomínala na Nadinu dlouholetou spolupráci s Country Beatem Jiřího Brabce. Po Šárce pozval Karel Voříšek na pódium Báru Kodetovou a dalšího hosta Vladimíra Hrona, který nezklamal ani jako vynikající imitátor a coby Luděk Sobota přednesl zamilovanou báseň, kterou pro Naďu napsal. Společně s Bárou pak zazpívali duet „Jsem na světě rád“. Báru potom vystřídala na scéně  Magda Malá a ve svižném rytmu si společně s Vladimírem střihli slavný hit „Jackson“. Jana Fabiánová pak přišla připomenout maminčinu oblíbenou píseň „Mosaznej džbán“. Zvláště v Janině podání měl člověk pocit, že Naďa je v sále s námi.

Leona Machálková zazpívala slavný hit „Prázdný expres“Následně Karel Voříšek přivítal další pamětnici Leonu Machálkovou, která si s chutí zazpívala další z Nadiných hitů „Prázdný expres“. K Leoně se poté připojil Jan Smigmator  a společně s ní zazpívali duet „Takovou lásku, o jaké jsem snila“. Jan Smigmator uzavřel tento blok písní „Dlouhé týdny čekání“. O trochu jinou energii vnesla na jeviště Eva Burešová, která si s velkou chutí střihla hit „Blonďák s červenou bugatkou“. Po písni pak Karel Voříšek přidal k dobru příhodu, že bugatky se nikdy v červené barvě nevyráběly, prý byly vždycky jen modré. A Naďa na to prý hned reagovala svým typickým způsobem, že kvůli tomu tu písničku přetáčet nebude.

WOW Vocal připomněl Nadu hitem „Skálou chcem´ se stát“Evu Burešovou vystřídal na jevišti WOW Vocal ve složení Peter Strenáčik, Jiří Škorpík, Ladislav Korbel, David Holý, Karolína Otevřelová a Dušan Kollár a dali k dobru rapovou improvizaci složenou ze 42 názvů písní Nadi Urbánkové a přidali skladbu ve vlastní úpravě „Skálou chcem´ se stát“. Mezitím za jejich zády došlo k malé přestavbě, respektive na jevišti se objevil klavír, což bylo entrée pro dalšího hosta – Michala Davida. Ten s Naďou dva roky spolupracoval ve skupině Kroky Františka Janečka, a tak jsme si mohli poslechnout píseň „Růžové brýle“, které pro ni Michal David složil. K Michalovi se vzápětí připojily Eva Burešová a Leona Machálková, aby společně zazpívali ikonickou píseň „Závidím“, která mnohým divákům vehnala slzy do očí.

Michal David, Eva Burešová a Leona Machálková zakončili koncert nezapomenutelnou písní „Závidím“A to už se neodvratně přiblížil závěr tohoto úchvatného večera. Karel Voříšek představil a poděkoval všem účinkujícím, organizátorům a sponzorům a pozval všechny zpěváky na pódium k poslední písní „Vzácný nápoj mládí“, kde si sólově zapěli Vladimír Hron, Karolína Otevřelová a Jan Smigmator, a v refrénu se postupně přidali všichni na jevišti. Celý sál strhla Nadina všudypřítomná energie a publikum ve stoje zpívalo a tleskalo s účinkujícími. Producent Tomáš Ságl se opět ukázal jako velký grant a nechal během závěrečné písně hostesky roznášet divákům krásné karafiáty a tulipány. Z koncertu jsme odcházeli dojatí a krásným pocitem, že Naďa a její písničky tu s námi i nadále zůstávají.

Fotografova muzikálová vzpomínka na Naďu Urbánkovou
Naďa Urbánková z Vaškem Jelínkem v muzikálu Romeo a Julie

Na úplný závěr bych rád připomněl, že kromě mnoha písní v různých oblastech populární hudby existuje několik, které jakoby internet neznal. Jsou to totiž písně muzikálové. Jen nemnoho z muzikálových fanoušků si vzpomene na muzikál Romeo a Julie z pera Jiřího Bareše, který v roce 2003 uváděli v Divadle U Hasičů, a kde Naďa v roli starostlivé chůvy mladé paní Julie zpívala spolu s Braňo Polákem skvělý duet „Škuner“, a také skvělou sólovou píseň „Co dál?“. Na závěr tedy těch několik krásných veršů:

Naďa při sólové písni ''Co dál?''

„Co dál, tvá slova tu zní,
a co dál, jsou jen má selhání.
Vždyt i já, chtěla jen říct,
co se dívkám říká,
když zvyk si žádá pochopit,
ač tak mladá, že víc,
nelze nic víc.“

 

Další momenty z koncertu
Leona Machálková přidala několik vzpomínek na Naďu Urbánkovou Milan Drobný byl také dlouhodobým spolupracovníkem a kolegou Nadi Michal David pro Naďu složil píseň „Růžové brýle“ Leona Machálková a Jana Fabiánová v zákulisí
Vladimír Hron, Jan Neckář, Michal David v zákulisí Producent Tomáš Ságl, Michal David a manželé Ludmila a Zdeněk Bartákovi Koncert si nenechala ujít ani politička Alena Schillerová – uprostřed Při děkovačce se na plátně promítaly dlouhé titulky všech tvůrců koncertu
Vzácnými hosty koncertu byli také Bára Kodetová a Pavel Šporcl Markéta Schimmerová, Jan Smigmator a Eva Burešová zazpívali píseň „Amfora“ Milan Drobný si zazpíval s Markétou Schimmerovou „Modrý tričko“ z dob Semaforu Karel Voříšek přivítal posledního hosta koncertu Michala Davida
Pavel Šporcl uvedl svou hrou na housle píseň „Vilém peče housky“ Produkce koncertu připravila pro diváky opravdové Vilémovy housky Hostesky ve stylovém pekařském oblečení byly připraveny s košíčky housek Hostesky během písně roznášely divákům housky
Na Naďu Urbánkovou zavzpomínal i rozhlasový moderátor René Kekely Šárka Rezková zazpívala píseň „Svatební průvod“ Karel Kahovec, Karel Voříšek a Jana Fabiánová Michal David a Jana Fabiánová v zákulisí

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.