Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Další superstar přichází do Bídníků

Bídníci v dubnu rozšířili herecký kolektiv a představili publiku novou EponinuV neděli prvního dubna přivítalo jeviště divadla GoJa Music Hall Eponinu Leonu Černou. Nejednalo se ovšem o aprílový žert, nýbrž o první zkoušku nové alternace pro muzikál Les Misérables, na které se seznámila se základními prvky scény, jakými jsou točna či barikáda, a měla možnost si vyzkoušet část svého partu.

Leona Černá - nejúspěšnější z dívek ve třetí řadě soutěže SuperstarProdukce Les Misérables  slíbila již na duben nové tváře, ovšem zdá se, že nováčky (alespoň na jaře) bude reprezentovat jen právě Leona Černá.

Kostým Eponiny změnil třetí Superstar téměř k nepoznání...Leona je známá díky svému úspěchu ve finále třetí řady soutěže Česko hledá SuperStar, kde skončila na třetím místě, neboli nejlépe ze všech dívek. Již v průběhu soutěže se netajila touhou zahrát si v muzikálu, a dokonce v jednom z rozřazovacích kol zpívala "Samotářku" právě z Les Misérables. Nyní má tedy šanci se poprvé v životě předvést v celé muzikálové roli.

Režisér představení Petr Novotný přivítal novou posilu bídníkovského ansámbluZajímavostí je, že ač Les Misérables  patří ke světové klasice a je to jedno z nejúspěšnějších muzikálových představení v ČR, nová Eponina viděla scénu v den své zkoušky úplně poprvé a se zájmem si ji od začátku prohlížela. Ovšem na druhou stranu texty svých písniček již uměla zpaměti, neboť podklady pochopitelně dostala k dispozici předem.Choreografka Kateřina Dočkalová a produkční Martin Novotný na zkoušce předvedli, že správně držet dámu v náručí je opravdu

První Leonina zkouška se konala bez ostatních účinkujících, jen s produkčním Martinem Novotným, choreografkou Kateřinou Dočkalovou a nezbytným personálem, ke kterému patří např. kostymérky. Živý orchestr pochopitelně nahradila nahrávka. Martin Novotný dával Leoně potřebné rady a zároveň představoval jejího hereckého partnera, tedy Maria, kterého bude na reprízách hrát Pavel Vítek, Martin Novotný učil Leonu Černou, jak na scéně Pavel Polák a Tomáš Savka.

Hned první scéna, již si Leona mohla vyzkoušet, je zároveň technicky asi tou vůbec nejnáročnější, kterou představitelky Eponine musejí zvládnout. Jedná se o moment, kdy Marius snáší smrtelně raněnou Eponinu z Postava Eponiny je nejen o zpěvu, ale hodně též o hereckém výrazu, proto je nutné se do této role opravdu dobře vcítitbarikády. Na první pohled se zdá, že není žádné umění nechat se nosit a držet v náručí, ale Kateřina Dočkalová a Martin Novotný Leoně názorně předvedli, že je to vlastně "věda", správně si lehnout. V následující scéně při písni "Byl déšť a kytky můžou kvést" sice Eponina umírá, ale její představitelka musí i tehdy naprosto přesně vědět, co v který moment má dělat či jak se podpírat.

Leona si vyzkoušela i hlavní píseň své role, a možná i nejslavnější píseň Les Misérables  vůbec, což je "Samotářka". I když zatím zpívala bez mikroportu, zdá se, že její barva hlasu se k této písničce velmi dobře hodí. Ovšem "Samotářka" není zdaleka jenom o zpěvu, ale hlavně o výrazu pěveckém i hereckém. Proto Leona celou dobu pokorně přijímala Eponina Leona se na zkoušce seznamovala s kulisami a bedlivě naslouchala radám svých dvou rady Martina Novotného, jak se má tvářit, jaký pocit v sobě Eponina má nebo jak se musí hýbat. Místy došlo i na rozbor smyslu textu, aby se do své role opravdu mohla dobře vcítit.

První zkouška skončila po jedenácté hodině večerní. I přes šibeniční termín k nastudování role byla Leona Černá na zkouškách stále úsměvavá a v dobré náladěNa jejím základě si samozřejmě nelze příliš udělat představu, jak bude celkově nová Eponina působit. Můžeme proto jen být zvědaví, jak dobře se Leoně podaří nastudovat tuto roli v takřka šibeničním termínu. Divákům by se totiž měla představit již 14. dubna odpoledne, tedy ani ne dva týdny po zahájení zkoušek. Navíc spolu se svými hereckými kolegy mohla zkoušet ještě podstatně kratší dobu. Ovšem vzhledem k Leonině talentu a zjevné chuti do práce by výsledek nemusel být vůbec špatný. Nechme se tedy překvapit.

Fotografie Michal Škvor, text Alena K


Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.