Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Poslední okamžiky pravdy a cti na scéně Hybernie

Herci si naposledy prožili příběh z renesanční doby astronoma, filozofa a fyzika GalileaPrůzkumníci ve vědě a inovátoři ve svém oboru to nikdy neměli jednoduché. Poctu dvěma z nich, kteří tvořili dějiny a setkávali se během svého života s nepochopením okolí, Giordanovi Brunovi a Galieovi Galilei vzdal ve svém muzikálu Janek Ledecký. V neděli 5. května dopsal naposledy Galieo Galilei v první polovině představení své stěžejní vědecké pojednání, aby v druhé polovině muzikálu Galileo odvolal svou pravdu, a derniérou ukončil toto představení v Divadle Hybernia. Příběh diváky těšil po téměř 600 repríz od původního uvedení ještě v Divadle Kalich, včetně hostování na Slovensku.

Souputníci z řad církve nenechali Galilea volně tvořit Pro Janka Ledeckého byl muzikál Galileo druhým skvělým dílem, do něhož se pustil (po Hamletovi), premiéru měl tehdy 15. února 2003 v Divadle Kalich. Po 15 letech se muzikál dočkal dalšího uvedení i na jiné scéně, a to v Divadle Hybernia. Janek Ledecký složil libreto, hudbu a napsal texty písní. A také ztvárnil hlavní roli Galilea a nutno dodat, že výborně. Podařilo se mu v tomto představení přenést na jeviště dramatický příběh, který si diváci oblíbili a nechávali se vtáhnout do víru lásky, bolesti, ponížení i hrdosti.

Nejnovější vynález na obzoru, vážení pánové… Scénu spolu s režií měl na starosti Šimon Caban, který je významným pojmem v divadelním světě. Scéna s konstrukcemi a schody nabízí variabilní a funkční řešení. Skvělým doplňkem jsou živé sochy a jejich proměna přispívá k zajímavé atmosféře. Rezonují v některých okamžicích i s tím, co se odehrává na jevišti. Při výskytu zla tak nabírají na skleslé náladě. Ikonickou se jistě pro fanoušky muzikálu stala scéna s obrovskou sukní, pod níž Giana di Medici schovává Otce Inchofera ve scéně svádění.

Kardinálové rozehrávají svoje party s gustem a grácií Kostýmy připravila Simona Rybáková, zvolila střídmější pojetí s odkazem na dobu renesance, v níž se příběh odehrává. Rozmanité jsou zejména pánské pláštíky a Giana di Medici ve zajímavě navrženém oděvu získala možnost rychlé proměny z cudné ženy v ženu svádějící k hříchu. V kostýmech je lehká nadsázka, ale přitom jsou praktické a decentní, jako například u kardinálů. I když příběh by mohl při zhlédnutí napoprvé působit zkratkovitě, některé zvraty v ději, jako odchod Mii a příčina její smrti je zahalena tajemstvím. Ve svém celkovém vyznění představení působí emotivně a je jak výstižným abstraktním obrazem myšlenek a pocitů, z něhož si divák může vybírat jako v obrázcích z kaleidoskopu podle svého založení a prožitků. Důležité je, že se dotkne srdce mnohých v sále a zejména osud Mii a její láska dojme až k slzám.

Lásku vidím v Tvých očích Janek Ledecký svým přirozeným projevem se role Galilea Galilei zhostil výborně, v písních vynikne jeho charakteristické zabarvení a projev hlasu. Je tím romantickým hrdinou, který okouzlí. Roli Giordana Bruna výtečně ztvárnil Bohouš Josef, který postavě vdechnul výrazný charakter i temperament a jeho silný hlas se krásně nesl prostorem. Velkým zážitkem byla dueta Janka Ledeckého a Sabiny Laurinové. Sabina Laurinová Miu rozzářila něžným a láskyplným podáním. Píseň „Hvězdy v očích“ byla vrcholem celého večera. Elin Špidlová do postavy Giany di Medici vnesla zajímavé temnější podtóny a píseň „Jsem jenom žena“ je kultovní.

Hlavní hrdina Galileo překonává útrapy, včetně ztráty své MiiVelmi bavila dvojice Mojmíra Maděriče – kardinála Angeloniho a Richarda Tesaříka - kardinála Badaloniho, jejich humorné podání písně „Budeš papež“ bylo skvostné. Vynikající byl i Tomáš Trapl, který Otce Inchofera obzvláštnil lstivostí i démoničností. Z company zaujali Petr Kutheil a Jaroslav Parči. Píseň „Loď pluje dál“ má skvělou, vznosnou melodiku, která utiší a povzbudí. Taneční company skvěle podtrhovala scény. Jednou z humorných skečí bylo i párové tančení, kdy chlapi jakoby odpadávali. Choreografii pro muzikál připravila Leona Qaša Kvasnicová.

Také Giordano Bruno naplní svůj osudový tragický údělZ příběhu se vám do srdce hluboko zadřou vášeň, víra, něha, i poznání. A ještě cestou z divadla budete přemýšlet o tom, jaké to je podlehnout, či nepodlehnout nátlakům a manipulaci a zda dokážeme odpustit, či se dopouštíme křivdy. Jak v některých případech může být vyslovená pravda relevantní, nebo natolik předběhnout dobu, že se ten, kdo ji vysloví, potáže s odsudkem, a někdy za ni zaplatí i cenu nejvyšší - vlastní život. Před první premiérou prohlásil Janek Ledecký: „Tento muzikál je mým vyznáním, kterým si vypořádávám účty s katolickou církví a jejími zločiny.“

Scénografie využila pro přiblížení doby i Vitruviánského muže od Leonarda Da VincihoP. S.: Janek Ledecký zmínil v úvodním slově Petra Muka. I když autorka textu nikdy Petra Muka neslyšela zpívat naživo, hluboce na ni zapůsobila i píseň „Stopy“ z muzikálu Galileo, která byla zařazena na album "Slunce/To nejlepší" z roku 2007 tohoto vynikajícího zpěváka. Krásná myšlenka z textu „Stopy tvý, tvý stopy dál ve mně zůstanou“ jistě rezonuje v mnohých divácích.

Muzikálu Galileo se podařilo zanechat na české scéně stejně výraznou stopu.

 

Galerie z derniéry muzikálu Galileo
Konstrukce na scéně nabízela široké možnosti využití Vášnivost scény podtrhnula červená barva Nasvícení výborně podtrhovalo dějové dramatické okamžiky Osudy Giordana a Galilea jsou propojené jejich hledáním pravdy
Pravda může člověka zahnat do úzkých, Giordana dostala až na hranici Giana di Medici neváhá využít všechny své zbraně Vinu a prohřešek je třeba hledat s neutuchajícím úsilím Janek Ledecký získal na děkovačce i hezké ocenění od Milana Fiľa

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.