Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Rádio Blaník oslavilo již 25. narozeniny na Konopišti

Gratulantkou byla i Liz MitchellV sobotu 25. května 2024 se v amfiteatru u krásného hradu Konopiště uskutečnil dlouho očekávaný narozeninový koncert Rádia Blaník, který přilákal více než 12 tisíc návštěvníků. Na dvakrát vyprodané oslavě k 25. narozeninám Blaníku vystoupila řada oblíbených umělců, jako jsou například: Michal David, Lucie Bílá, Monika Absolonová, Olga Lounová, Jakub Smolík, kapely O5 a Radeček a No Name. Nechyběla ani zahraniční hvězda, kterou byla Liz Mitchell a kapela Boney M.

Letos na Konopiště dorazilo přes 13 tisíc lidí„Letošní rok byl opravdu plný překvapení. Nejprve se během jednoho měsíce podařilo náš narozeninový koncert vyprodat, pak jsme se ale dozvěděli, že je šance zvýšit kapacitu areálu z důvodu jeho revitalizace. Vše se nakonec povedlo a my jsme mohli na koncert pustit do prodeje dalších vstupenek, které zmizely během jednoho týdne,“ vysvětluje Daniel Rumpík a dodává: „Na druhou stranu, abychom udělali radost opravdu všem našim posluchačům, tak jsme už v úterý 14. května pustili do éteru novou blanickou písničku s názvem „Slunce dál svítí“, kterou nazpívala řada předních českých zpěváků. Věříme, že se naší blanické komunitě fanoušků líbit a ti, kteří mají štěstí a budou s námi na Konopišti, tak si jí tam s naší kapelou zazpívají.“

Diváky rozehřáli kluci z No NameAreál se otevřel v 9 hodin, amfiteátr potom v 10:00. Začátek programu začal ve 12 hodin a návštěvníky koncertu uvítal ředitel Rádia Blaník Daniel Rumpík, který rovněž byl moderátorem celého slavnostního dne. Jako první přišla roztančit publikum slovenská skupina No Name v čele s Igorem Timkem. Rozjeli to s písněmi například „Elity“, „Prvá“, „Ty a tvoja sestra“. Po No Name vystoupila zbrusu nová Blanická kapela, která zahrála písně „Báječná ženská“ od Michala Tučného a „Nad Blaníkem svítá“, kterou zpívá Petr Spálený.

Blanický týmPoté moderátor Daniel Rumpík uvedl na pódium tým Rádia Blaník a představil jednotlivé moderátory. Všichni si pak zazpívali novou Blanickou hymnu „Slunce dál svítí“. Autoři jsou Jan Vávra a Matouš Zvonař. Prvně jmenovaný má na svém kontě kromě jiných i úspěšný hit „Za 100 let“, který vznikl při příležitosti oslav sta let od vzniku naší samostatné republiky. V nové Blanické písničce se objevuje řada oblíbených interpretů. Jmenovitě to jsou Tomáš Klus, Xindl X, Igor Timko ze skupiny No Name, Tereza Mašková, Olga Lounová, Jindra Polák ze skupiny Jelen, Kateřina Marie Tichá a také Petr Kolář.

A tady přikládám text Blanické písně, kterou si můžete také zazpívat:

SLUNCE DÁL SVÍTÍ

Blanická kapela potěšila přítomnéZnám místo
kde úsměvem se nešetří
a plní se tam přání
tam najdeš závětří.

Tohle místo je všude kolem nás
stačí se jen naladit
a poslouchat ten hlas
jak zpívá a rozjasňuje den
od rána až dokud neusnem.

Posluchači Rádia Blaník dorazili v hojném počtuREF:
Slunce dál nám svítí nad krajinou
a každý slyší písničku svou.
Pro všechny chvíle, cesty i cíle
v nás dál zůstanou.

Jsme spolu už nějakejch pár let
a s tebou je ten svět
tak nějak hezčí.

Zpěvačka Blanické kapely si vystoupení užívalaKdo by řek, že může to tak letět,
kde jsme byli a kde jsme teď
a pořád nás to těší.
Jak zpívá/ jak hraje
a rozjasňuje den
od rána až dokud neusnem.

REF:
Slunce dál nám svítí nad krajinou
a každý slyší písničku svou.Blanickou píseň si zazpíval také Igor Timko
Pro všechny chvíle, cesty i cíle
v nás dál zůstanou.

I když mraky náhodou, naše nebe zakryjou
nikdy nemusíš se bát, stačí poslouchat.

Michal Hrůza přijel zavzpomínat na SlunečnouDále Blanickou kapelu na pódiu vystřídal gratulant Michal Hrůza - autor několika hitů a filmových melodií jako je „Zakázané uvolnění“, „Za 100 let“, „Martin a Venuše“. Diváky na Konopišti přivítal hitem „1+1“. Také zazpíval píseň „Kovbojská“ - ta byla ústředním songem seriálu Slunečná s Evou Burešovou a Markem Lamborou v hlavních rolích. Další píseň uvedl slovy: „Další píseň je o tom, na čem se hraje hokej. Ano, je to led, ale zároveň je led zmražená voda.“ Pak se rozloučil s 20 lety prověřeným hitem, který napsal pro Anetu Langerovou - „Voda živá“.

Olga Lounová roztančila děti Láskou v housceNásledujícím gratulantem byla Olga Lounová s písní „K výškám“, kterou s ní zpívalo také celé Konopiště. V průběhu zpěvu přítomné diváky překvapila, když seskočila z pódia, šla mezi diváky a za stáleho zpěvu si s nimi zatančila. V průběhu písně se zeptala: „Mám tu nějaké děti, co by chtěly jít se mnou na pódium?“ Odvážné děti přišly na pódium a zatančily si s Olgou na píseň „Láska v housce“. Před koncem svého vystoupení lidem oznámila, že se jí ráno nechce vstávat, ale že je „Optimista“. Blaníku popřála písní „Narozeninová“. Na závěr dojala publikum s „Memento mori dokud žijem“.

Jakub Smolík - stálice Rádia BlaníkA co by to bylo za oslavu, kdyby nepřišel Jakub Smolík, který je na Konopišti jako doma - za celých 25 let chyběl jen dvakrát!. Jakub nám oznámil, že „Jen blázen žárlí“ a že si dá „Medový čaj“. Zazpíval také Michal Šindelář „Hořely, padaly hvězdy“. Tento svůj hit složil ve svých 10 letech. A přidal ještě píseň "PS." Po něm na jeviště s „Proudy“ připlul Petr Kolář a všem posluchačům sdělil, že každého z nás „Jednou nebe zavolá“. Ale než se tak stane, musíme si život užít. Nejlépe s láskou, a tak si se všemi přítomnými zazpíval „Ještě, že tě lásko mám“.

Standa Hložek se svým synem Matyášem a jejich duetPřijel zazpívat také Standa Hložek, a hned na úvod zazněl jeho hit - píseň „Strom lásky“. Vzpomněl i na asi největší hit - „Holky z naší školky“, ale ten zde nezazněl. Nepřijel sám, přivezl sebou svého syna Matyáše Hložka, který se pyšní titulem Muž roku 2017. Spolu si zazpívali povedenou píseň o životě, kterou sám Matyáš otextoval a která nese název „Kde jsou ty dny“. Vystoupila také kapela O5 a Radeček s písní „I tak to za to stojí“, a pak se všichni naladili na „Romantický smyčce“. Posléze jsme se v parném dni zchladili nejhranější písní „Hory“ a na závěr kapela zahrála krásnou píseň „Vloupám se“.

Vojta Nedvěd kráčí ve šlépějích svého otceDalší v pořadí zazpíval Vojta Nedvěd, který vystupoval v roce 2017 se svým strýcem Janem Nedvědem a otcem Františkem Nedvědem. V minulosti zpíval v kapele Příbuní, která vznikla v roce 1994 v Kuturním a vzdělávacím středisku Trojka na Žižkově. V současné době vystupuje jako sólový zpěvák společně s Petrem Kocmanem na šestistrunnou kytaru a Milanem Plechatým, který hraje na basovou kytaru. A tak se stavili zahrát v přírodním amfiteátru na Konopišti známé country hity od bratrů Jana a Františka Nedvědových "Kohout", „Kočovní herci“ a „Růže z papíru“.

Je vidět, že se mají rádiJako dalšího hosta uvítal moderátor Daniel Rumpík spisovatele a scénáristu Filipa Rožka s jeho psem Gumpem a fenkou Genynkou. Filip pronesl zdravici pro posluchače Blaníku: „Já to řeknu jen za sebe, protože Ivan Trojan tady za Gumpa není. My máme Rádio Blaník moc rádi a s Gumpem vás zdravíme. Zhruba před půl rokem jsme tady kousek měly velký pochod, který je součástí filmu Gump: Jsme dvojka, takže jsme tady skoro jako doma.“ A samozřejmě pozval diváky do kina na tento nový film.

„Najednou, najednou…“Monika Absolonová řekla: „První písničku určitě znáte. Je z muzikálu Noc na Karlštejně, kde jsem hrála Elišku Pomořanskou. V té roli jsem skončila, když mi bylo 42. Když jsem byla na Konopišti naposledy, měla jsem v bříšku Matouška. Myslela jsem si, že se už do role Elišky nikdy nevrátím. Takže já ve 47 letech, stále hraji Elišku Pomořanskou, které je 16 :-)“ Za sebe musím říci, že ji Monika hraje i zpívá moc krásně. Pak nás zahalil chlad, protože nás Monča vzala do Ledového království s písní „Najednou“.

Haničko, navždy budeš v mém srdciZazněla i vzpomínka na jednu naši zpěvačku, které se přezdívalo „Písnička“. Možná už tušíte. Ano, tou zpěvačkou je Hanička Zagorová. Zazpívala od ní píseň „Mít tě ráda“, kterou Hanka sama otextovala a věnovala svému manželovi Štefanovi Margitovi. Na piano ji doprovázel vynikající Ondřej Hájek, který doprovázel Hanku Zagorovou 25 let. Pak Monika připomněla slavný muzikál Kleopatra, který letos oslavil své 22. narozeniny, a ve kterém účinkovala v roli královny Kleopatry - zazpívala totiž krásnou píseň Michala Davida „Teď královnou jsem já“.

„Teď královnou jsem já…“Nakonec šla Monika za štěstím s písní od Karla Gotta „Jdi za štěstím“ s textem Zdeňka Borovce a hudbou Karla Svobody. Pak řekla: „Já bych si strašně přála, Blaník určitě Karla i Hanku pořád hrají. Tak aby je hráli pořád dál. A Blaníku bych chtěla popřát všechno nejlepší. Přeji jim, aby měli třeba ještě 100 let, ale já tady nebudu, to jen chci říci, že se asi nezúčastním. Ale i kdybych mohla, protože našemu dědovi je 97 let, tak se tady třeba ještě párkrát objevím. Narodila jsem se v Benešově, a tohle místo mám strašně ráda. Když mi byly asi 3 roky, tak se tady dělaly různé slavnosti a já jsem tady stála pod tímto jevištěm.“

Překvapením dne byl DominátorPo utkání našich hokejistů dorazil Olympijský vítěz z Nagana Dominik „Dominátor“ Hašek. Tak se nabízela otázka, jak hodnotí celou hokejovou atmosféru mistrovství světa. „To, co dokáží Češi na mistrovství světa v hokeji, to si myslím, že žádná jiná země nedokáže vytvořit. Zase jsme pokořili fanouškovský rekord, skoro 800 tisíc diváků, a doufám, že to ještě překonáme. Tohle může být opravdu jen v Čechách.“ svěřil se Olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek a předpověděl i svůj tip na zítřejší zápas: „České mužstvo má formu, od brankáře, přes obránce až po posledního útočníka - tam není jediná slabina.“, popsal situaci Dominik Hašek a dodal, že samozřejmě věří ve vítězství.

„To je neuvěřitelné, kolik vás přišlo…“Konopiště také přivítalo zlatou slavici Lucii Bílou, na kterou se těšila valná část diváků. Přijela se svým sborem, kapelou a na piano ji doprovázel Ondřej Hájek. Jako první zazpívala „Čarodějku“. Pak se proměnila v „Tygřici“, publikum naučila text písně „Miluji Tě“, přešla „Most přes minulost“ a zazpívala „Zpíváš mi requiem“. Potom nám Lucka sdělila, že „Jinak to nebude“ a že „Láska je láska“. Svůj blok zakončila písní „Dobrý kafe“, kterou pro ni napsal Jan Pokorný alias Pokáč. Za velkého potlesku lidí v hledišti si převzala pár dárků od svých příznivců.

Anna K. přilétla z „Údolí včel“Lucie Bílá za velkých ovací opustila pódium, na které po ní přišla s písní „Vždycky se budeme znát“ na rtu Anna K. Všechny přítomné diváky rozskákala písní „Zavírám oči“. Pak nás vzala na „Večírek za koncem“, u které zahrála na svou harmoniku a zaletěla s námi do „Údolí včel“. Tato skladba získala v roce 2024 Cenu Anděl v kategorii Skladba roku. Zatímco Anna K. zpívala, Lucie Bílá se snažila odjet, což se jí přes davy jejích fanoušků - toužících po jejím autogramu nebo selfie - před areálem moc nedařilo. Velkou hvězdou se zde stal také Radek Filipi, se kterým se pár lidí chtělo také vyfotit.

Boney M v čele s Liz Mitchell to pěkně rozjeliKonopiště exkluzivně poctila svou návštěvou také jamajská zpěvačka Liz Mitchell se skupinou Boney M. Za nadšeného výskání publika zazpívali hity jako „Malaika“ nebo „Sunny“ - do té vtáhla i publikum, dále pak „Daddy Cool“. Následně roztleskala publikum písní „Ma Baker“ a známý song „Hooray! Hooray! It´s a Holi-Holiday!“. Se songem „Brown Girl in the Ring“ učila Liz Mitchell diváky refrén této písně. Ke konci vystoupení zazněl „Rasputin“ a slavný hit „Babylon“.

Michal David vidí jen hudbuOslavu narozenin zakončil hitmaker Michal David. Ten to rozjel písní „Chtěl bych žít tak, jak se má“ z filmu Decibely lásky a „My máme prima rodiče“. Další song uvedl: „Přátelé, máte tady co pít? Doufám, že tady nejste na suchu? V téhle písni se zpívá o pití, někdo má rád pivo, někdo víno a jiný třeba Colu.“ Zazpíval „Colu, pijeme Colu“ a celé Konopiště zpívalo také. „To je úžasné, kolik vás tady je. Dobrý večer. Dnes jsem tady poprvé se svou kapelou Quatro, která je taková staronová. Už spolu hrajeme pět let.“ Poté nás zavedl do filmu Láska z pasáže písní „Největší z nálezů a ztrát“ a do „Diskopříběhu“. Svým výběrem nejlepších hitů v této pozdní večerní době strhnul publikum ke zpěvu a tanci.

Gábina M. je na Blanickém Konopišti už po 25!Na prvním koncertě Rádia Blaník na Konopišti jsem byla poprvé s mamkou a taťkou v roce 1999. Od té doby jsem nevynechala jediný koncert. Teď už na koncerty chodím s kamarády, a mamce, která už špatně chodí, vyprávím své zážitky a ukazuji fotky. Letošní 25. ročník byl opravdu velkolepý. Nejen, co se týče počtu lidí, ale také počtem a výběrem interpretů. Jak vidíte na fotografiích v tomto článku, nálada byla absolutně výborná! U nás doma posloucháme tuto stanici každý den, protože se nám líbí, že hrají hezky česky!

Přejeme Rádiu Blaník všechno nejlepší!!! A těším se zase za rok, já tam budu! Co vy? Dorazíte také?

Vaše Gabriela

 


 

Igor Timko: „Těší mě, že jsme součástí oslav čtvrt století Blaníku

NO NAME - no comment!Jaké to je slavit 2x 25. Jednou 25 let Blaníku a jednou 25 let Vaší kapely?
Blaník 25 sedí, ale No Name bude mít teď v srpnu 28 let od první zkoušky. 25 let je začátek dětství a s dítětem je nejtěžší přejít 50 let. Za 25 let já budu mít 70, nevím jestli mě dovezou, ale budu na to vzpomínat. Život je příliš krátký a krásný na to, aby to člověk neoslavil, takže já se těším, že kapela No Name, může být takto krásných oslav čtvrt století Blaníku součástí.

My Vám zase přejeme, abyste minimálně 30 let, svým jménem oslňovali všechny fanynky a fanoušky.

 

 

Jakub Smolík: „Každý rok se sem těším víc a víc

Jakub „Jen blázen žárlí…“ Smolík chyběl jen 2xVystupujete na Konopišti každý rok?
Chyběl jsem tady 2x a hrozně toho lituji. Jednou jsem se ženil a jednou jsem byl v Americe.

Co byste popřál Rádiu Blaník k narozeninám?
Já bych jim popřál, minimálně tolik posluchačů, co Blaník má, ale samozřejmě ještě jednou tolik, protože Blaník dělá lidem radost a to je nejdůležitější.

 

 

Standa Hložek: „Na muzikál Tři mušketýři vzpomínám s láskou

Jak vzpomínáš na své účinkování v muzikálu Tři mušketýři?
Portos Stanislav HložekTo je taková zvláštní kapitola. Já jsem nikdy do muzikálů nechtěl i když jsem hrál v jedné muzikálové pohádce Kráska a zvíře a když jsem tu nabídku dostal, tak mi řekli, abych alternoval Vlastíka Harapese, tak jsem dostal záchvat smíchu. :) Budeš hrát zvíře a zvíře si může dělat co chce. :) Jinak jsem se do muzikálu netlačil, protože jsem si říkal, že tam jsou všichni. A pak bylo období, kdy mi bylo smutno a přišla nabídka kde si vůbec nezazpívám, role Portose, vlastně ta role se uvolnila a já jsem náhodou jel s Leškem Semelkou a on říkal, že zkouší mušketýry a že tam je volné místo Portose. Já jsem řekl, že bych možná do toho šel. Druhý den mi volal Oldřich Lichtenberg a řekl: okamžitě přijď. Já jsem nevěděl, že jsi tam nezazpívám. Zablbnu si tam a když tam byl ještě Petr Kolář a Josef Vojtek, tak jsme zpívali dvě krásné písně jako trojhlasy. Tak na to vzpomínám s láskou.

 

 

Monika Absolonová: „Chtěla bych, aby se vrátila Mary Poppins

Monika Absolonová je muzikálová divaDnes seš za zpěvačku. Jak vzpomínáš na muzikály?
Já mám muzikály strašně ráda, je to moje nedílná součást. I když už teď se pomalu dostávám k činohře, více méně. Teď mě čeká premiéra představení Judy o Judy Garlandové a přesto, že to je činohra, tak si tam pětkrát zazpívám.

Na který z těch muzikálů, kde jsi účinkovala, vzpomínáš nejraději?
Asi na všechny. Účinkuji stále ve Funny Girl, tak tu mám strašně ráda, ale všechny byly fajn. Já jsem měla štěstí na krásné role a na skvělé kolegy, takže to byla radost.

Existuje muzikál, kde by sis chtěla ještě zazpívat?
Mary Poppins. Chtěla bych zpátky Mary, aby to viděli moji synové.

 

 

Michal David: „Chystám nové album

Hitmaker Michal DavidJsme na Blaníku, který slaví čtvrt století. Ty seš na scéně samozřejmě mnohem déle a mnohem známější. Co by jsi popřál Blaníku?
No tak já bych mu popřál, aspoň dalších 25 miliónů posluchačů. :D Já jsem tady vystupoval před 20 lety, když slavili 5 let. Je to už čtvrt století co existuje Rádio Blaník a jde pořád nahoru a má čím dál víc posluchačů. Přeji mu ať těch dalších 25 let, to pořád roste a budu rád když budou hrát moje písničky. Důležité je aby oni měli co nejvíce posluchačů a aby se měly dobře, protože když rádio potřebuje posluchače, tak potřebuje také sponzory, potřebuje reklamní partnery, atd. Tak ať jich má hodně a ať mají hodně peněz.

Chystáš nějaký nový muzikál?
Hvězda zvaná Michal DavidNe muzikál. Chystám nové album. Teď jsem přijel v Londýna a natáčím album s kapelou Robbiho Williamse a Jamese Blunta. Jsou to skvělý muzikanti a natáčí se v Londýnském studiu ve kterém zpívá třeba Adel, Robibie Williams, tak natáčí svou novou desku. Já jsem tam teď potřetí. Celé to album produkuju a píšu s Martinem Terefem, což je producent Robbiho Williamse. První singl by měl vyjít v červnu a pak budeme vydávat singly až do září, kdy by mělo vyjít celé album.

Není to sice 25 let. Tvůj první muzikál byla Kleopatra - jak na ni vzpomínáš?
Strašně rád. Je to 22 let, protože to bylo 22.2.2022. Jsem rád, že se takhle dlouho hraje. Dokonce v Jižní Korei v Soulu zaznamenala 500 představení. To je super.

Budeš do budoucna připravovat nějaký další skvělý muzikál?
Budu, ale to se dozvíte až příští rok.

 

Další zajímavosti z narozeninového koncertu Rádia Blaník
Igor má srdce na správném místě Petr Kolář zpíval o lásce Krásná Olga Lounová vzlétla až k Výškám Lucie a její Bílý sbor
Tomáš Polák - „Vloupal se“ S Michalem Šindelářem „Hořely, padaly hvězdy“ Honza Rýdl informoval o stavu dálnic i na koncertě Anna K. byla na „Večírku za koncem“
Nová hvězda pro selfie - Radek Filipi Liz Mitchell byla hvězdou Blanické oslavy Michal David zboural Konopiště svými písněmi Loučíme se a uvidíme se zase za rok

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.