Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

V Divadle Hybernia se vzpomínalo na Petra Hapku

Ondřej Ruml zavzpomínal i na osobní setkání s Petrem HapkouV Divadle Hybernia se ve dnech 20. a 21. 5. 2024 v 19 hodin konaly dva výjimečné koncerty s názvem Pocta Petru Hapkovi. Autoři projektu připravili pro diváky večer lahůdkových písní a skladeb za doprovodu orchestru FOK pod taktovkou dirigentky Michaely Rózsy Růžičkové. Mikrofonu, průvodního slova a samozřejmě hlavně zpěvu se ujal Ondřej Ruml, který to první písní „Yo soy el cantante“ ve španělštině pěkně rozjel. Vzápětí zazpíval klidnější píseň „Posvítím ti do tmy básní“ z CD Český kalendář, ke které napsal hudbu Hynek Koloničný a otextoval ji Michal Horáček.

Na jevišti se v FOK sešli nejlepší hudebníci naší republikyNásledovaly další dvě písně z dvojCD Český kalendář, „Na druhém konci aleje“, k níž složil hudbu David Rotter a slova napsal Michal Horáček a „Povstání mlh a krásných žen“, kterou původně zpíval šansoniér s výjimečným a nezaměnitelným hlasem František Segrado. Ale za chvíli už si diváci mohli vychutnat tři písně z lyrikálu Kudykam, který měl premiéru 22. 10. 2009 ve Státní opeře v Praze, a v němž Ondřej hrál hlavní roli poutníka Martina. Jako první zazněly nezapomenutelné „Hladiny“, poté následovala dramatičtější píseň „Štvanice“ a jako třetí se diváci mohli pokochat lyrickou písní „Havrani na sněhu“.

Orchestr FOK exceloval pod taktovkou Michaely Rózsy RůžičkovéPotom přišel čas pro vzácného hosta večera, kterým nebyl nikdo jiný než zpěvačka Lenka Nová, která si pro diváky připravila píseň „Na hotelu v Olomouci“ autorů Horáček/Hapka, a sklidila za ni dlouhý uznalý potlesk. Následovala „Poslední noc“, pod kterou jsou podepsáni jako autoři Jiří Krhut a Michal Horáček. Ondřej Ruml pak zazpíval píseň „Měsíc“ z CD Planety Mateje Benka. Z muzikálu Lazarus od Davida Bowieho, který uvádí Divadlo Komedie v Praze, jsme si poslechli píseň „Where Are We Now“. Píseň byla zároveň pozvánkou na toto představení, ve kterém Ondřej ztvárňuje hlavní roli a alternuje se s Igorem Orozovičem.

Lenka Nová s Ondřejem zazpívali duet „První noc v novém bytě“Po vzpomínce na muzikál Lazarus, Ondřej opět pozval na jeviště Lenku Novou, aby společně zazpívali duet „První noc v novém bytě“, jejímiž původními autory jsou Jana Kirschner a Jaromír Nohavica. Z lyrikálu Kudykam potom Ondřej zazpíval dnes již legendární song „Tante cose da veder“, kterou v díle zpívá samotný Kudykam. Jako poslední píseň večera zazněla z televizního pořadu Manéž Bolka Polívky ústřední píseň od autorů Petra Hapky a Michala Horáčka „Šaškové počmárání“. Po něm následoval dlouhotrvající potlesk a diváci si vyžádali přídavek, kterým Ondřej opět zavzpomínal na kolegu Františka Segrada písní „Rozeznávám“ z lyrikálu Kudykam. Z Divadla Hybernia jsme odcházeli rozněžnění a plní vzpomínek na legendárního a nezapomenutelného skladatele Petra Hapku. Jeho písně žijí a jistě budou žít i v budoucnosti.

Fotografie: Petra Hajská

Galerie z koncertu 
Ondřej se líčil přímo na scéně Došlo na sólo na violoncello Hudebníci FOK hráli s plným nasazením Petr Hapka sledoval koncert z fotografie
Ondřej Ruml prokládal písně osobními vzpomínkami a vtipnými příběhy Lenka Nová procítěně zazpívala píseň „Na hotelu v Olomouci“ Orchestr FOK doprovodila skupina Mateje Benka se svými sólisty Diváci tleskali ve stoje

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.