Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Šimon Bilina oslavil život klipem „To svý“

Prostor jen pulsoval neobyčejnostíVstupujeme do značně industriálního suterénu Divadla X10 v centru Prahy a prostor je hned ode dveří plný různých vjemů - vizuálních, hlasových, čichových a mnohých dalších. Prostor je zaplněn jinakostí do posledního koutu. Zajímavé projekce přírody, zvuky všude kolem nás, podkresová hudba, která zklidňuje i bouří, imerzivní divadlo všude kolem nás, které smazává rozdíl mezi divákem a hercem, neboť všichni jsou součástí děje, který ani nemusí znát. 11. dubna 2024 není nic normální, jak to známe. Jedná se o koncert Oslava života Šimona Biliny, v jehož rámci proběhl křest videoklipu To svý, jehož je Šimon také režisérem.

Představení nové písně

Tisíc dnů, tisíc očí,
ještě mi aspoň chvíli hraj.
Dlouhej den, teď už máme všechen čas.

Máš plán a v něm to svý.
To, co neschováš.
Nenech si to vzít.

Zamyšlení… už jsem řekl to svý?

Slyším ticho, v něm tebe,
síly, co chrání nás.
To ticho, v něm sebe,
milovat můžem teprve.

Na Šimonův text hudbu složili Lukáš Chromek a Jan Uvira, kteří si také ve videoklipu sami zahráli.

„Vítejte na Oslavě života, přátelé“Šimon se narodil v Příbrami, vyrůstal v Sedlčanech a vystudoval činoherní herectví na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Od roku 2018 ho můžeme vídat v epizodních rolích televizních seriálů, od roku 2022 hraje jednu z hlavních rolí v seriálu ZOO - postavu Adama Haďáka Hrušky. Jak Šimon sám řekl: V té písni je celý můj život. Moje láska k němu, k lidem, k hudbě. Samotná píseň To Svý“ a její klip si daly 4,5 roku na čas, než vznikla… byla dopsaná po rozchodu, a její uvedení je pro mě upřímně skok do neznáma… do nejistoty. Snad se bude líbit.“

Měli bychom se častěji objímat!Skladba je primárně věnovaná tomu, že tu jsme, protože co ty víš, co se stane za měsíc, zítra… nebo za hodinu. Je věnována tomu, co nás všechny spojuje. Proto také motto celého klipu zní: „Všem našim vztahům, které změnily formu, a těm, kdo před bolestí neutíkají, ale činí z ní zdroj své nové síly.“

Poté si k sobě přizval svoji kamarádku, herečku a zpěvačku Jitku Čvančarovou, která úvodem řekla Lidskost má být na celém světě úplně stejná, protože jsme stejný, jsme jeden celek, ať chceme nebo ne. Je to tak.

„Máme to stejný…“S Jitkou společně zazpívali Ukrajinskou píseň Obijmy od skupiny Okean Elzy, kterou napsal jejich frontman Sviatoslav Vakarchuk. Ten je pozoruhodný tím, že má doktorát z teoretické fyziky a momentálně slouží v regionální obraně ve Lvově. Jako dalšího hosta si pozval Tamaru Klusovou: Chtěla jsem ti říct, že si tě hrozně vážím a že symbolizuješ radost života. Mám tě strašně ráda. Pak zazněla píseň, kterou společně napsali s názvem Máme to stejný. Následovala improvizace, které se písní Improvisation" ujal Šimon a zavolal si k sobě Kristiána Mensu alias Mr. Kriss a výbornou cellistku Terezii Kovalovou - tu také můžeme vidět v projektu Vivaldiano.

Šimon a jeho slovenští „bratři“Dále zahrál písně s bratry se Slovenska Robinem Schenkem a Richardem Autnerem, se kterými sdílí společné hodnoty. Také zazpíval píseň od Davida Stypky Nebreč společně s Lukášem Chromkem a Janem Uvirou, kterou režírovala Marta Gerlíková. Za kmotry videoklipu měl Šimon své hosty terapeuta a průvodce šamanskými technikami Ondřeje Bahníka, který také celý křest vedl. Dále pak spisovatele Jana Svěráka ml., herečku Jitku Čvančarovou, spisovatele a dokumentaristu Viliama Poltikoviče, Lucii Havlín Morais a režisérku Martu Gerlíkovou.

Krátký proslov z moderního pergamenuJako první se slova ujal Ondřej Bahník: Jak je ode mne očekáváno, připravil jsem si pergamen s krátkým textem, který bych rád přečetl. Vážení přátelé, tak jak v dávných dobách, tak i dnes je duše umělce neustále zkoušená, tavená, kovaná a formovaná tlakem a tahem. Někdy proces tvůrčí a plodný jindy zas destruktivní. Je to tlak, který není k žití. Jde o alchymistický proces, kde se v nitru sopky v lávě a ohni mění uhlík na diamanty. Proces je pradávný vlastní nejen umělcům a čarodějkám, šamanům a léčitelkám, psychoterapeutům, ale také mnoha lidem, které potkáváme na ulici, aniž bychom znali jejich jméno nebo příběh. Oni všichni prožívají hrdinskou cestu ve svém nitru. Chtěl bych ocenit a podpořit všechny tyto hrdiny a hrdinky, alchymisty a umělce, která cesta zavede až na samotnou hranu. Děkuji vám, přátelé.

Jan Svěrák ml. popřál klipu hlubokou myšlenkou o kráseJan Svěrák ml. přítomné zaujal myšlenkou: Tím, že tohle není oslava CD nebo klipu, ale oslava života, tak jsem si vzpomněl na myšlenku, že kytka sama o sobě - nebo západ slunce - nemají schopnost si uvědomit jak jsou krásný. Ony to nevědí, a jsme to my, jejímž prostřednictvím se můžou o své nádheře dozvědět. Říkám si, že jestli ten náš život taky nemá schopnost si to uvědomit a čeká na nás. Tohle je ta příležitost, kdy můžeme říct, že je krásný.

„Žít přítomným okamžikem“ popřála Jitka všemJitka Čvančarová řekla Žít v přítomném okamžiku - kéž bychom to uměli dnes a denně, nenechali se rozptylovat, ale k tomu je potřeba určité věci trénovat v sobě. Trénovat ušlechtilost, dětství, spojování, abychom ten mír a klid v sobě uchovali, a měli sílu nesklouznout z té cesty. Šimone, tvůj dar je spojovat, tak nechť ti ten dar dlouho vydrží, ať tě nikdy neopustí ten dobrý úmysl, který často nestačí. K dobrému úmyslu je ještě potřeba neztratit tu vlastní sebereflexi a kritické myšlení. Tak ať ti to všechno je dáno a nikdy to neztratíš. Dále se chopil mikrofonu Viliam Poltikovič, aby pronesl: Tak hudba patří i do oslavy života. Sama jím je, a tomu novému Šimonovu dílu přeji, ať na té oslavě pěkně zazáří.

Země a hudba jsou tělo a dušeDalší, kdo přišel něco říci, byla Lucie Havlín Morais Když jsem se ptala, proč si sem mám stoupnout, tak mi Šimon řekl, že mám mluvit o Zemi. Země a hudba, pak jsem si vzpomněla na všechny Indiány a na pradávné kultury, které se chtěly dotknout velkého ducha a spojení v něčem, co je přesahuje. Jediné co udělali, že začali zpívat a tančit. Já nám všem přeji, aby nám hudba dovolovala tančit v našem srdci, aby zpěv pomáhal tomu, že mezi sebou dokážeme komunikovat, a dokážeme komunikovat s mámou Zemí. Abychom se hodně smáli, protože na konci nám stejně nic jiného nezbývá, než se tomu všemu jen smát a užívat si, jak to všechno protéká bez nás. Tak to přeji i tobě, aby to všechno protékalo, a nijak jsi tomu nepřekážel, abys byl tak trochu Indián.

Šimon dostal od Marty Gerlíkové pravý valašský frgálJako poslední popřála Marta Gerlíková: Já jsem ještě neměla příležitost ti poděkovat za tvou účast na skladbě Nebreč, strašně moc si toho vážím a myslím si, že všichni, kteří tu píseň slyšeli, tak mi dají za pravdu, že jsme píseň Davida dodělali s absolutní pokorou a láskou. A myslím, že tento tvůj večer bude krásnou vstupenkou k novému albu. Doufám, že bude a strašně moc se na něj těším."

Po přání všech došlo na samotný křest klipu, kterého se zhostil Ondřej Bahník. Videoklip se špatně křtí, a tak to odnesli protagonisté klipu Šimon, Lukáš Chromek a Jan Uvira. Křtili kvalitní slivovicí. Nakonec jsme zhlédli projekci klipu To svý, který je věnován památce kamaráda Filipa Hodyse.

 

Šimonova cesta do duše
Procitnutí ze sna… Šimon našel nejednu společnou notu… Mr. Kriss, který je jako z gumy… Šimon s Janem Uvirou, Lukášem Chromkem a pocta Davidovi  písní „Nebreč“

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.