Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Dasha se blýskla v Hyberni

Zpěvačka mnoha tváříZpěvačka s velkým Z a s krásným hlasem vystupovala v mnoha muzikálových rolích: Popelka ve stejnojmenném muzikálu, Mia v díle Janka Ledeckého Galileo, ztvárnila Ofélii v Hamletovi, Rebecu v Golemovi, stala se Angelikou i Katarínou či Carmen, byla také ikonickou Monou Lisou či Máří Magdalénou v muzikálu Jesus Christ Superstar (za její ztvárnění obdržela v roce 2010 Cenu Thálie), byla princeznou Aidou i lupičkou Bonie, a v neposlední řadě ji můžeme vidět coby Nicky Marron v muzikálu Bodyguard. Spolupracuje z mnoha různými zpěváky, a je součástí mnoha dalších projektů. Kdo to je? ptáte se. Dagmar Sobková, známá spíše pod jménem DASHA.

Dashe „Je fajn“Dasha zpívá své oblíbené skladby všech žánrů od popu přes funky, soul až k muzikálovým melodiím. Ve svých projektech vystupuje s kapelou Pájky Pajk Quintet, jenž je částí muzikantů z Moondance Orchestra. Dnes večer stál za piánem - a také v roli dirigenta - Martin Kumžák, na bicí exceloval Tomáš Brožek, kytaru svíral Peter Binder, perkuse ovládl Pavel Plánka, muziku na basu tvrdil Martin Lehký, a nejen o vokální doprovod se postarali Adam Koubek, Lenka a Naďa Wepperová.

Všichni věří hvězdám…Když se mi konečně podařilo 9. dubna 2024 projít davem lidí, kteří se nedočkavě tlačili u vchodu do Divadla Hybernia na koncert této jedinečné zpěvačky, na který jsem se moc těšila, dýchla na mě zvláštní a příjemná atmosféra, která také panovala i v hledišti. Koncert Dasha zahájila písní „Můžeš se plést“. Poté se nám dostalo přivítání, a také se nám svěřila, že jsi chtěla dát v den koncertu bublinky, které ale nestihla, a přesto to byla skvělá oslava hudby. Písničku „Ztrať se v čase“ věnovala všem, kdo má nějaké starosti. Přiznáním, že se má fajn a nehodlá to měnit, uvedla v pořadí třetí píseň „Je mi fajn“. Píseň „Najednou“ napsal před 23 lety David Solař a vyhrála tak Děčínskou kotvu.

Dasha se Ztratila časeSkladba „The Path We Share“ je zajímavá tím, že se nikdy nezpívala a nikde nezazněla, poprvé až teď v Hybernii. Dasha jí nazpívala pro seriál Kukačky. Píseň má prý neskutečnou sílu. Hudbu má na svědomí David Solař a trošku ji i vytunila Ester Brožová. Načež nám v projekcích ukázala útržky ze seriálu i s textem na pozadí. Písnička „Věřím hvězdám“ je z filmu Casting na lásku. Filmaři si jí prý rádi půjčují na různé projekty. Díky projekcím jsme tak mohli vidět ukázky z různých muzikálů. Na konci písničky se nám Dasha přiznala, že měla okno a musela improvizovat.

Kamarádky Dasha a NaďaPřed mnoha lety prý Dashu okouzlila píseň „Halo“ od Beyoncé a okouzlila i nás v publiku. Nádherně zazpívaná a náležitě oceněná obrovským potleskem diváků. V této části koncertu se trošku zamíchalo s pořadím. Na místo „Viva La Vida“ („Ať žije život") od kapely Coldplay, zazněla píseň „Sleeping Satellite“ zpěvačky Tasmin Archer. U nás jsme ji mohli slyšet jako odchodovku v minulém Stardance. Desítku měla písnička „Beneath Your Beautiful“ a další hit „I Wanna Dance with Somebody“ od Whitney Houston nám Dasha podala v duetu s Naďou Wepperovou. Svěřila nám, že se znají už 20 let, a táhnou za jeden provaz. Naďa vyučuje zpěv na DAMU. Dámy to tak pojaly po svém, a tak jsme mohli slyšet nádherný duet.

Dasha nedá bez Martina Kumžáka ani tónBěhem skladby „Imagine“ od Johna Lennona jsme se mohli dovědět při pohledu na klávesáka Martina Kumžáka, že i s malým nástrojem se dá udělat velký kus muziky. Poté Dasha zmínila svůj absolventský koncert v roce 2003, kde zazněla píseň od Stevie Wondera „Don't You Worry but a Thing“, která vznikla před 50 lety. Hostem tenkrát byl Janek Ledecký a v hledišti seděl i Karel Gott. Skladba „No Roots“ od Alice Merton, zazněla v posledním Stardance. Dasha zjistila, že má píseň své mega vibe. Líbí se totiž její dceři Žofii, která se koncertu nemohla zúčastnit, a tak ji prý zazpívá doma. Píseň se také líbí i manažerce Radce Froňkové a i u diváků měla velký ohlas.

Dasha to pořádně roztančilaKoncert se blížil ke konci a došlo na představení kapely a na předposlední píseň „Cant Stop the Feeling“ od Justina Timberlaka si Dasha sundala sako a parádně to rozjela. Diváci tleskali do rytmu a dlouhotrvající potlesk dozníval ještě dlouho. Dasha poděkovala divákům, zvukaři a lidičkám, kteří se na dění podíleli a popřála krásné jaro plné optimismu. Loučí se s námi poslední melodií od Michaela Jacksona „Man in the Mirror“. Po doznění dostává Dasha nádherné květiny.

Večerem se s Dashou prozpívali Adam, Lenka a NaďaKoncert se neobešel bez přídavků, nakonec jsme se dočkali ještě tří písniček. „Mercy“ jsi s Dashou zazpívalo stojící a pískající publikum. I druhý po druhém přídavku „I Want You Back“ diváci jsou nadšení a nechtějí nechat Dashu odejít, a tak na úplný závěr jsme se mohli potěšit moravskou písní „Husličky“, kterou prý nesmí na koncertech vynechat. Koncert byl opravdu povedený, všude vládla přátelská nálada. Odcházím nadšená s podpisovou kartičkou a těším se na další koncert, který mohu všem, kteří si chtějí vylepšit dobrou náladu, jen doporučit.

 

Galerie z koncertu
Dasha vzpomíná… Že Dasha umí tančit, dokázala několikrát… Díky účinkujících vyprodanému sálu Krásná Mona Lisa… pardon Dasha!

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.