Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Krysař pokřtil mimořádné CD

V původním uvedení muzikálu hrál Krysaře Patrick TenevMuzikál Krysař, s přídomkem temný nebo dirty, se s přestávkami uvádí již od roku 1996. Svou kariéru začal v Divadle Ta Fantastika, kde jsme v roli Osudu mohli vidět samotného tvůrce celého muzikálu - Dana Landu, v roli Krysaře dnes již zapomenutého Patricka Teneva a Agnes skvěle ztvárnila Sisa Sklovská, Vrahy Richard Genzer a Michal Suchánek, Hospodského L. W. Frenk. Již za svého uvádění se stal Krysař legendárním, a nehrozilo poloprázdné hlediště. Po své derniéře v roce 1999 se vydal do světa - nejdříve na Novou scénu v Bratislavě, a přes Prešov do rakouského Klagenfurtu, aby se zase vrátil do Prahy.

Rybáře Štěpána hrál Bohouš Josef, jeho ženu Petra JanůV roce 2002 se Krysař vrací, tentokrát do Kalichu. Účinkuje v něm více herců, větší je výprava i kostýmy. Vzhledem k velikosti scény bylo Krysaře plné jeviště. Doslova. Krysařem byli Petr KolářJosef Vojtek (tomu se po premiéře narodilo dítě), Vrahy Mojmír Maděrič a Ivan Vodochodský, takže o komické vložky bylo postaráno, Hospodského si zahráli L. W. Frenk a Henrik Šiška, Rybářkou byla Petra Janů. Do role Osudu vstoupil Vladimír Čech, známý z moderování soutěže "Chcete být milionářem?", choreografie nacvičoval soubor pod vedením Dirka Smitse. Po 121 představeních měl v závěru téhož roku svou derniéru.

V roli Osudu jsme mohli vidět Vladimíra ČechaV roce 2008 se Krysař krátce vrátil do Kalichu, kde znovu zaznamenal velký úspěch, aby se znovu objevil až v roce 2017 ve své poslední verzi. Bohužel, v té jsme již nemohli spatřit Vladimíra Čecha v roli Osudu. Krysaře zde ztvárnil Přemysl Pálek, Agnes Marie Křížová, Rózi Anna Slováčková, Štepána Milan Peroutka, nebo Jakuba od brány v podání Jakuba Šlégra, do role Starosty se vrátil Jan Apolenář, Osudem byl Robert Jašków. Zajímavostí byly nové figury - děti, neboli Krysařova duše v podání Štěpána Köhlera a Karolíny Novákové.

CD pokřtilo současné obsazení muzikáluDnes jsme se však sešli v Divadle Kalich, abychom byli svědky zajímavého křtu za účasti tvůrců i herců. První nastudování muzikálu se pyšnilo dvoj CD, což pravděpodobně přispělo k tomu, že se stalo nejprodávanějším českým muzikálovým CD. K novému nastudování v roce 2002 vyšlo i nové CD, tentokrát s výběrem písní z muzikálu. K premiéře v roce 2017 bylo jako pocta tomuto legendárnímu dílu vinylová deska s výběrem písní. Dnes ji doplňuje nové dvoj CD, a ne ledajaké. Jedná se o souhrnné album s názvem "Krysař - 1996 - 2018". Na prvním disku je kompletní současné nastudování, na druhém disku je výběr písní z předcházejících nastudování.

Při této příležitosti jsme se zeptali autora muzikálu Krysař Dana Landy, jak vzpomíná na původní verzi.

Daniel Landa představil CD s Krysařem Přemyslem PálkemJak se vám líbí současné pojetí Krysaře?
Toto provedení je srovnatelné s originální verzí. Ta původní z roku 1996 vůbec nebyla špatná, ale také nebyla scénicky tak propracovaná, možná ani herecky jako tato, ale zase na druhou stranu tam byla obrovská energie, nasazení lidí, takový entuziasmus - proto byla mimořádná. Tahle verze se tomu prvnímu uvedení vyrovná, divadelně je to velmi zajímavé a povedené. Sice úplně něčím jiným, ale tohle je pro mě divadlo, co mě baví.

Daniel Landa naší redakci poskytl rozhovorJak vzpomínáte na vaše působení v prvním uvedení v roli Osudu?
Vzhledem k tomu, že jsem absolvoval hudebně-dramatickou konzervatoř, tak to bylo jedna z mnoha rolí, které jsem ztvárnil, než jsem pochopil, že herectví není práce pro mne. A ještě ke všemu jsem si tu roli napsal sám. Být Osud? Je to famózní, vklouznout na chvíli do těla toho, kdo absolutně rozhoduje. Člověk si to krásně v tom  těle i představení prožije. Ale ve skutečnosti bych v roli Osudu být nechtěl, to bych fakt nerad. Já raději zůstanu tím, kým jsem. Mně to takhle stačí, tak by to mělo zůstat.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.