Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Osmý světadíl se představil

Roli Erika ztvárnil Zbyněk FricVe středu 7. září jsme měli příležitost vidět dlouho očekávaný muzikál Osmý světadíl, a to v předpremiéře. V rámci Press Show, o které jsme informovali, bylo možno  uvidět většinu hlavních představitelů, byli jsme proto zvědaví, kteří z nich se při předpremiéře představí a s jakým úspěchem. Brzy bylo jasno – mohli jsme vidět Míšu Doubravovou v roli Jany, Romana Tomeše jako Tomáše, Zbyňka Frice jako Erika. Jako rodiče se představili Betka Stanková a Michal Pleskot. Jak se jim to podařilo a jaké byly celkové dojmy?

V každém případě jsme byli svědky jednoho z nejzajímavějších počinů na poli muzikálu, a to z mnoha důvodů. Vynikající je především choreografie, v tom je režisér a choreograf v jedné osobě Ján Ďurovčík opravdu mistr. Skupinové taneční scény jsou dotaženy do nejmenších detailůZvláště skupinové scény jsou dotaženy do nejmenších detailů (je to vidět už v první písni "Stužková" – její ztvárnění je jedním z vrcholů večera). To, co dělá tento muzikál výjimečným, jsou nestárnoucí písně skupiny Elán v novém zpracování – každá z nich je notoricky známá, ale vlastně svým způsobem nová. Povedlo se začlenění jednotlivých skladeb do příběhu tak, aby to nejen nerušilo děj, ale spíš mu pomohlo. Skvělá je i jejich návaznost – například v druhé části je přechod písně "Kým som sám" do další – "Neviem byť sám" – nejen výborně vymyšlený, ale k tomu i vtipný.Závěr muzikálu svým nábojem strhl každého

Choreografie, úprava písní a výborné herecké a pěvecké výkony (ke kterým se ještě vrátíme) mnohonásobně vyvažují to, co je na muzikálu trochu slabším článkem – a to je samotný příběh. I z tohoto důvodu jsem byla po první půlce muzikálu trochu rozčarovaná – změna komična v tragično (těžká nemoc dítěte) byla příliš náhlá a působila ne moc věrohodně. Ale druhá část představení toto slabší místo přehlušila a závěr, i když ne zrovna happy end, svým nábojem strhl každého.

Míša Doubravová se role Jany zhostila se ctíNa co jsme byli samozřejmě skoro nejvíc zvědaví, bylo, jak se herci a zpěváci vypořádají s tak náročnými čísly – především pěvecky a pohybově. Rovnou je třeba říci, že - alespoň při předpremiéře - velmi dobře a někdo dokonce nad očekávání. Představitelku Jany, Míšu Doubravovou, známe z reality show Cesta ke slávě a mimo jiné také z role komorné v muzikálu Robin Hood. Jana je ovšem něco jiného – je to role náročná pěvecky, pohybově, herecky, emočně….a i když by se našly některé drobnosti (přílišné „tlačení na pilu“ zvláště v duetech, výšky ne vždy příjemné na poslech), dá se říci, že se této náročné role zhostila se ctí. To samé se dá říci o roli Erika v podání Zbyňka Frice. Tomáš Löbl byl v roli Tomáše také přesvědčivýVelmi přesvědčivá byla také Betka Stanková v roli matky, její podání písně "Lásku nezabiješ" bylo velmi dojemné a emotivní.

Překvapením a zároveň vrcholem večera ovšem byl Roman Tomeš v roli Tomáše. Jestli někdo má předpoklady být opravdovou (nejen) muzikálovou hvězdou, je to právě on. Z několika důvodů – výborně se na jevišti pohybuje, jeho herecký projev je velmi přirozený a hlavně – skvěle zpívá, a také při zpěvu dokáže vyjádřit patřičné emoce. A je třeba zmínit i jeho dokonalou slovenštinu. I když většina písní byla opravdu působivá, za vrchol večera osobně považuji píseň "Láska moja" právě v podání Romana. Výborná pánská company téměř nesleze z jevištěTo byl zážitek, na který se nezapomíná.

Skvěle si vedla také company, zvláště její pánská část, která skoro „nesleze z jeviště“. Propracování jednotlivých čísel do nejmenších detailů muselo být určitě nesmírně náročné, ale vyplatilo se. Výsledný dojem z muzikálu Osmý světadíl je tedy převážně pozitivní a tvůrcům i všem účinkujícím je třeba vyslovit velký obdiv. Určitě se přijďte podívat, stojí to za to!

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.