Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Noc na Mělníku s muzikálem Noc na Karlštejně

Láska Elišky a Karla IV. zvítězila i nad zákony"Požehnaná jest krajina vůkol královského města Mělníka, jen několik lánů vzdálená od hory posvátné – Řípem zvané, sluncem od kuropění do klekánic zalévána, kde na svazích strání příkrých réva česká roste, aby pak lidu přívětivému se pod rukama, v potu jejich tváře – z dovednostmi zdejších mistrů cechu vinařského a pod bdělým dohledem svatého Václava a svaté Ludmily, ke kterýmž se den každý ráno o dobrou úrodu lidé tito modlí – se pak hrozny ve víno jemné změnily, kde klid a samotu v lesních hvozdech potkati můžeš, neb skřítkové a víly střeží jeho klid, a v nocích můžeš bytosti tyto na mýtinkách či loukách spatřiti jak křepčí – však Léta Páně 2022 na zámku krásném Jana Jiřího, knížete z Lobkowicz hudební taškařice Noc na Karlštejně uváděna po večerní modlitbě jest pro lid vznešený i prostý."

Kníže z Lobkowicz uvítal přítomné diváky osobněI takto by se mohl sám Karel IV. vyjádřit o uvádění muzikálu Noc na Karlštejně na nádvoří Mělnického zámku, kde budete moci toto skvělé představení osobně zažít od 28. července do 10. srpna 2022 a k němu si třeba vychutnat skvělé mělnické víno, přímo ze zdejších vinic. My jsme se s Musicalnetem vypravili podívat na slavnostní mělnickou premiéru na Letní scénu zámku Mělník a atmosféra na nádvoří zámku se zcela zaplněným hledištěm byla prostě úžasná. Diváky osobně přivítal majitel zámku kníže Jiří Jan Lobkowicz. Vyšlo i krásné počasí, a tak divákům nevadil ani večerní chlad, neboť každý se na představení vybavil teplým oblečením a dekami.

Střezte se žen nejen na hradě!A tak si publikum mohlo vychutnat muzikál, který v roce 1973 v původní filmové podobě natočil režisér Zdeněk Podskalský na námět stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. Hudbu k muzikálu s mnoha nezapomenutelnými hity složil Karel Svoboda, texty napsali Jiří Štaidl a Eduard Krečmar. Pro zajímavost, v díle zaznívají dva poslední texty Jiřího Štaidla, které napsal. Notorický známý děj muzikálu, který se točí kolem zákazu pobytu žen na hradě Karlštejn a jeho porušení hned dvěma ženami najednou, asi nemusím představovat. Mimochodem tento zákaz přítomnosti žen na Karlštejně ve skutečnosti za dob Karla IV. platil pouze částečně.

O bitky není nouzeV roli císaře Karla IV. se představil excelentní Petr Štěpánek, jeho milující manželku Elišku Pomořanskou půvabně ztvárnila zpěvačka, herečka, ale tentokrát také majitelka pořádající agentury Divinus Kateřina Brožová. Takhle nějak si člověk představuje důstojný, a přesto velice lidský královský pár. V roli Aleny řádila, ale i skvěle zpívala Sabina Laurinová, jejího snoubence šenka Peška si zahrál Petr Vondráček. Oba si své role vychutnávali a plně využívali všech situací, aby z nich vytvořili komické, a tím publikum rozesmáli. O veselé kousky se postarala také dvojice čestných hostů na hradě Karlštejn, Štěpán II. Bavorský, kterého bravurně ztvárnil Jan Urban, a jako král Petr Cyperský a Jeruzalémský mu rovnocenně sekundoval Václav Vydra.

Kdopak je překvapen více?Jako purkrabí Ješek z Vartenberka se představil Roman Škoda. Všechny mile svým pěveckým výkonem v roli Trubadúra potěšil Bohuš Matuš, jeho píseň „Do věží“ bude znít divákům v uších jistě ještě dlouho po skončení představení. Komické role a oddané dvorní dámy královny se s noblesou ujala coby paní Ofka Vlasta Peterková, která dokázala publikum spolehlivě pobavit. V roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic jsme si mohli vychutnat skvělého a herecky vyzrálého Marka Vašuta, který dokonce v závěru nekonečné děkovačky vestoje divákům požehnal se slovy „Odejděte v pokoji!“. Publikum se pak pomalu rozcházelo se skvělým zážitkem v duši do svých domovů.

Jak jsme napsali již v úvodu, muzikál Noc na Karlštejně se bude na nádvoří mělnického zámku hrát do 10. srpna 2022 a vstupenky rychle mizí. Tak dlouho neváhejte, do Mělníka se vydejte a nenechte si tuto muzikálovou lahůdku ujít. Nebudete litovat!

 

Obsazení 28. července 2022
Karel IV. Petr Štěpánek / Roman Štolpa
Eliška Pomořanská Kateřina Brožová / Monika Absolonová
Alena Sabina Laurinová
Šenk Pešek Petr Vondráček
Král Petr Cyperský a Jeruzalémský Václav Vydra / Petr Batěk
Vévoda Štěpán II. Bavorský Jan Urban / Mojmír Maděrič
Arcibiskup Arnošt z Pardubic Marek Vašut / Jan Vlasák
Purkrabí Ješek z Vartenberka Roman Škoda
Trubadúr a kněz (dvojrole) Bohuš Matuš / Marian Vojtko
Paní Ofka Vlasta Peterková / Barbora Rajnišová

 

Premiéra na Mělnickém zámku
Hoja hoj... Dvě pážata ženského rodu pronikla na hrad Pan purkrabí má trápení nejen s Alenou Vévoda Štěpán a král Cyperský hledají fraucimor
Krásná Eliška dobývá nejen Karlštejn Osádka hradu ráda a často slaví Lásko má, já stůňu... Premiérový herecký tým
Nádherný výhled na labskou krajinu Hraběti Lobkowiczovi se představení moc líbilo Momentky ze zákulisí Společný přípitek herců s hrabětem Lobkowiczem - samozřejmě mělnickým vínem ze zdejších vinic

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.