Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Stop šikaně! se představilo a hned židle malovalo

Ivu Pazderkovou šikanují hlavně na sociálních sítíchŠikana je špatná věc, na tom se asi všichni shodneme. Názorů, jak však šikaně účinně předcházet, je stejně mnoho jako cest. Mirkové Dušínové z Rychlých šípů došli, již nikdo další nejde příkladem, jak se správně chovat. Dnes je pomoc slabšímu chápána stejně jako projev slabosti, hodný je dnes synonymem blbý. Šikana se také proměnila. Už to není jenom sebrání svačiny, nebo kapesného, už se musí šikanovat i na sociálních sítích. Především na nich, bohužel. Pomoci s řešením přišla nová nadace Stop šikaně!, jejíž tváří se stal Václav Noid Bárta.

Markéta Procházková spojila malování s mytím své hlavyTi představili projekt novinářům velmi netradičně - oslovení umělci měli za úkol pomalovat, označit, nabarvit či jinak vizuálně dle svého uměleckého cítění i směru či techniky, židle - v základu bílé nebo černé. Jejich umělecké výtvory pak budou nabídnuty do internetové dražby. Výtěžek z prodeje pak půjde právě této nadaci. Stát se tak může, že se doma posadíte na jedinou a jedinečnou židli, kterou barvami opatřil Martin Písařík, Iva Pazderková, Ines Ben Ahmed, Markéta Procházková, Dominika Býmová nebo režisér Antonín Procházka.

Martin Písařík rozhodně svým výtvorem povýšil Noidovo uměníNadaci podporuje také ČVUT. Při tiskové konferenci přítomní umělci vzpomínali na svá školní léta. Někteří na to, jak šikanováni byli, jak to tehdy prožívali a jak nyní na tu záležitost vzpomínají. Jiní zase vzpoměli na to, že šikanováni naštěstí nebyli, ale vnímali, že někteří jejich spolužáci byli nedobrovolně pasování do role třídních otloukánků. Těmto věcem by pomohla změna společenského klimatu, a také lidé přímo na školách, kteří by sledovali první, dobře skryté náznaky šikany, a hned v začátku ji podchytit a zarazit.

Ještě drobnou opravu a dokonalé dílo je hotovoTuto dobrou věc můžete podpořit i vy zakoupením jedné nebo více židlí. Kromě unikátního kousku budete mít i hřejivý pocit, že jste svými penězi podpořili dobrou věc. A ještě si můžete dobrý skutek vychutnat. Doslova. Vimnařství Vajbar totiž ke každé židli vytvoří originální etiketu, vycházející z vytvořeného díla daného umělce, a tímto umělcem také signovanou. Později budou vína s reprodukcemi originálních etiket prodávány v e-shopu a také ve vybraných vinotékách, a výtěžek z prodeje půjde öpět do fondu Stop šikaně!

Podpis umělce a dílo dokonáno jestHudební divadlo Karlín se letos rozhodlo podpořit právě vznikající Nadační fond Stop šikaně!, jehož hlavní tváří se stává mj. Václav NOID Bárta, který je zároveň jedním ze zakládajících členů fondu. Tato spolupráce / podpora se nabízí i proto, že jak Stop šikaně!, tak i muzikálová revue Jak se dělá muzikál v nové edici HDK Junior, v níž Václav NOID Bárta studuje jednu z hlavních rolí, mají společnou cílovou skupinu – školní a středoškolskou mládež. A nejen to - Vašek byl jedním z těch, kteří v mládí zažili šikanu na vlastní kůži.

Hlavní tvář nadace Stop šikaně!Zakladateli a hlavními organizátory a podporovateli nadačního fondu Stop šikaně! jsou COT media, Hudební divadlo Karlín (s edicí HDK Junior) a Univerzita Karlova. Židle sponzorsky věnovala firma Trustav, barvy a štětce věnovala společnosst Meffert, dražbu zajistí aukční server Aukro.cz. Přejme všem, aby se dobrá věc podařila, o šikaně se začlo více hovořit v médiích a aby se podařilo tomuto jednání předcházet.

 

Antonín Procházka a jeho režisérská židle Jak zastavit šikanu? Otisknutí rukou, které židle malovaly Jeden ze skvělých výtvorů

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.