Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Silvestrovský odchod Jiřího Schoenbauera

Otec Lorenzo v divadle U HasičůSilvestr je dnem, kdy končí celý dlouhý rok. Je zlomem, kdy něco končí, a něco dalšího začíná. Také je časem bilancování, a časem očekávání - co nás čeká v novém roce, který nastoupí svou vládu po půlnoci. Končí věci dobré i zlé. Petardy, rachejtle a další lomoz mají zahánět zlé duchy. Jednou z těch věcí, které dnes skončily, je bohužel i život Jiřího Schoenbauera, operního zpěváka a muzikálového herce.

Vodník v muzikálu RusalkaJiří Schoenbauer (4. 5. 1949), operní a muzikálový zpěvák. Vystudoval herectví na pražské konzervatoři, kde také později vyučoval. Postupně se od činohry přes operetu dostal k muzikálu, a odtud pak jeho cesta vedla až k opeře. Jeho zjev i hlas byly nezaměnitelné.

Mohli jsme ho vidět v muzikálu Krysař (1996, Štěpán; 1998 Starosta) v pražském divadle Ta Fantastika (1996), Rusalka muzikál (Divadlo Milénium, 1999, Vodník), opera Faust a Markétka (Mefisto), Jesus Christ Superstar (Spirála, 1994, Kaifáš), Popelka (Pyramida, 2001), Romeo a Julie (2001Spirála a 2003 Divadlo U Hasičů, Otec Lorenzo), Čardášová princezna (HDK, 2007, Rhonsdorf), Netopýr (HDK, 2002, Frank), Jekyll&Hyde (HDK, 2005, Lord Savage).

Když jsem se dozvěděl, že zemřel na výduť mozkové cévy, kterou mu diagnostikovali začátkem tohoto roku, vzpomněl jsem si hned na tyto verše jedné z jeho rolí:

Otec Lorenzo v divadle Spirála...
Hned jak Paris odešel,
vybral jsem málo známé kvítí.
Každé velkou sílu má,
dokáže zpomalit Tvé bytí.

Večer vypij odvar z nich
a ráno budeš se zdát mrtvá.
Život skrytý v žilách tvých,
nebude mluvit, jenom šeptat...

Jiří, dál Tě uslyšíme z rolí, které jsi tak dobře zahrál a zazpíval!

Rusalka Rusalka Romeo a Julie v divadle U Hasičů Romeo a Julie v divadle U Hasičů
Netopýr Netopýr Netopýr Netopýr

Muzikál Romeo a Julie v divadle U Hasičů

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.