Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jak mlsá Barták a Markov?

tn MS13C-031978Mlsání s hvězdami je benefiční akce, z jejíhož výtěžku je podporován vývoj speciálních hraček a her pro zdravotně postižené děti. Program pořadu probíhá tak, že hvězda zazpívá, proběhne s ní rozhovor a ve druhé části pořadu vytvoří s mistrem cukrářem Janem Kovaříkem při gelato show originální pohár, který poté zůstane v nabídce cukrárny i nadále. Tato slova si můžete přečíst na dveřích cukrárny La Fantasia v pasáži paláce Fénix na Václavském náměstí, na internetových stránkách cukrárny, a také ve článcích serveru Musicalnet, popisujících už zrealizované mlsací neděle. Můžete se jimi nechat zlákat…

Že by si vlci Barták a Markov chtěli smlsnout na zajíčkovi?Když jsem se v červenci 2011 setkala na zámku Hluboká se Zdeňkem Bartákem, Petrem Markovem a muzikálem Jedna noc na Karlštejně, měla jsem pocit, že jsem vrchovatě namlsaná. V srpnu téhož roku, opět na Hluboké, má namlsanost pokračovala Bartákovým muzikálem Romeo a Julie. Teď už vůbec nechápu, jak jsem mohla celý rok vydržet bez jihočeského mlsání. Každopádně v červenci 2012 jsem opět usedla na nádvoří zámku a muzikál Bartáka a Markova Casanova zafungoval stejně – „mňam mňam“. A pak jsem objevila nabídku Olgy Černohorské a mlsání muzikálů dostalo zcela jiný, řekla bych opravdu sladký nádech.

Při přípravě na Mlsání s hvězdami jsem si na stránkách cukrárny prohlížela fotografie, a v zajímavě ztvárněném interiéru jsem si všimla dvou křesel, stojících před barem.

Dva osvícení, aneb světla rampNapadlo mě, že jsou nejspíše standardně připravena pro účinkující celebrity. Že by čekala i na Zdeňka Bartáka a Petra Markova? Ale my všichni, kdo známe tyto dva vzácné pány, bychom si je nikdy nespojili s nečinně stojícími křesly. Tito dva vzácní pánové totiž rozhodně neposedí. Naopak, tu píší, tu skládají (hudbu, ne uhlí), vyprávějí, hrají (na hudební nástroje, ne Člověče, nezlob se), tisknou ruce a klávesy (počítačové i klavírní). Pojďme si je ale vychutnat postupně, zlehýnka a napínavě, jako to dokážou oni se svými nápady, notami a texty. Možná by teď stačilo, aby fotografové zveřejnili pořízené fotografie z tohoto nedělního odpoledne, a nebylo by již třeba komentáře. Tolik pohody pohromadě, to byla prostě bomba.

tn MS13C-032065Akci jako již tradičně moderovala Olga Černohorská, která je současně i autorkou nápadu spojení známých osobností s cukrárnou La Fantasia a s beneficí pro zdravotně postižené děti. V první, oficiálnější části setkání okolo sladkých dortíků, nám pánové Barták a Markov – nenechte se zmást tím, že Barták a Markov působí podobně jako jiné slavné dvojice, například Bodie a Doyle, Dempsey a Makepeacová, Čuk a Gek či Bolek a Lolek a další - tak tedy nám pánové Barták a Markov povyprávěli o svých životech, rozmanitých úspěších, titulech televizních filmů, seriálů a muzikálů.

tn MS13C-032225Součástí komponovaného programu odpoledne byla také vystoupení Elišky Ochmanové s písní „U nás v Americe“ a Dity Hořínkové s písní „To je on, pan kavalír“, při němž šaramantní Dita navíc úspěšně „svedla“ k tanci Vlka i Zajíce, totiž Bartáka i Markova. Je ovšem třeba poznamenat, že oba mají zkušenosti starých protřelých vlků a zároveň přebytek energie a nápadů mladých zajíců. A díky tomu, že Ditu doprovázela celá její rodina, zazněla cukrárnou nejen Ditina a Eliščina sóla z muzikálu Casanova, ale na „prknech, která znamenají cukrárnu“, vystoupil i syn Dity Filip Antonio. Filip nám zazpíval, se suveréností jemu vlastní, titulní píseň „Sen kovbojů“ ze seriálu Zdivočelá země, k níž Zdeněk Barták napsal hudbu.

tn MS13C-032006Nečekaným překvapením a zároveň mimořádným zážitkem byla možnost slyšet na veřejnosti zpívat Zdeňka Bartáka. Zazpíval dvě písně z muzikálu Casanova, k němuž napsal hudbu, takže se pro tentokrát zařadil na pro něj nezvyklou stranu barikády, a mohl si tak užít kvalitu svých písní z pohledu interpreta. První byl dokonce duet s Eliškou Ochmanovou - píseň „Svět“ (možná známější podle hlavního motivu jako „Hleď vzhůru k výšinám“), druhou pak píseň „Život“, která byla připsána pro představení v Praze v Divadle Broadway, a kterou sám autor hudby, s jemu vlastním humorem a nadsázkou označil za, cituji, „pomstu tenorům“.

tn MS13C-031922Během odpoledne jsme si různé Bartákovy písničky zazpívali vlastně všichni, protože přítomní návštěvníci byli skoro jako jedna rodina. Rodina, kterou spojuje nespočet profesních i osobních zážitků. Když už mluvíme o rodině, ta Petra Markova, obsadila bez problémů celý velký stůl. Neobvyklé bylo v této hudebně divadelní společnosti oslovení Petra Markova „dědečku“. To vyplynulo ze skutečnosti, že sladké muzikálové odpoledne a Petrův originální pohár, byly součástí oslavy sedmých narozenin jeho vnučky Valérie.

Casanova – dezert, ženy, zpěvNa přetřes se samozřejmě dostaly také obě verze muzikálu Casanova. Vzpomínalo se na loňskou letní inscenaci z Hluboké, režiséra Davida Codyho a producenta Zdeňka Pikla. Ten dostal muzikál Casanova od Zdeňka Bartáka jako dárek k šedesátým narozeninám. Opomenout nemůžeme ani druhou rozšířenou verzi Casanovy v režii Filipa Renče, v produkci Michala Davida a Oldřicha Lichtenberga – žhavou novinku, která je právě na repertoáru pražského Divadla Broadway. Nelze popřít, že Renčův Casanova má díky plně profesionálnímu hereckému obsazení hlavních rolí, a také technickým možnostem velkého kamenného divadla, jinou úroveň.

tn MS13C-032264A malá velká perlička na okraj: Zdeněk Barták možná díky muzikálu Casanova uloví další mezinárodní hudební trofej, jako tomu bylo v roce 1999 a 2002. Jihočeský Casanova totiž letos na konci června cestuje do jihokorejského Soulu. Mimochodem, věděli jste, že Barták umí i několik slov korejsky? Vědí to ti, kteří byli před dvěma lety v rámci pravidelné letní výstavy Olgy Černohorské a Ivany Kárníkové Léto plné hvězd na jednom z doprovodných programů s názvem Na scéně i v zákulisí – Musicalnet všechno zjistí. Tenkráte dokonce korejsky zazpíval. Že korejština je mu blízká, znovu předvedl právě na Mlsání s hvězdami v La Fantasii. Zde sice korejsky pouze promluvil, ale zároveň vyjádřil povahu svého vztahu k tomuto jazyku, cituji: „Korejština je melodická řeč a dobře se mi na ni dělá.“

tn MS13C-032279Ještěže Olga byla pečlivou organizátorkou, která si byla vědoma smluveného scénáře a dokázala upozornit, že čas plyne, a že má kromě potěchy srdce dojít i na potěšení chuťových pohárků originálními poháry pozvaných umělců ve druhé části programu. Ke slovu se dostal cukrářský mistr a spolumajitel cukrárny Jan Kovařík – a také syn druhého spolumajitele cukrárny a zvukaře akce v jedné osobě Benjamina „Bena“ Kovaříka. Co jeho cukrářské ruce za pomoci technické vymoženosti – mrazící pracovní desky, jediné v české republice, dokázaly společně s nápady přítomných celebrit, vidíte na fotografiích.

Petr Markov – čaroděj se slovyOdpoledne uplynulo jako velká voda, která se pár dní před tím přehnala naší republikou. Nastal čas loučení. Nevím jak komu, ale mně se z La Fantasie nechtělo. Na Václavském náměstí sice bubnoval déšť, ale já jsem to brala, jako že prší štěstí. Štěstí pro nás všechny, kdo Bartáka a Markova známe, štěstí pro nás všechny, kteří Bartáka a Markova máme. Štěstí i pro vás všechny, kteří je díky jejich nekončícímu elánu teprve poznáte. Je nám ctí moci býti u toho, když se jejich fandovská rodina rozrůstá. Na díle Bartáka a Markova si s chutí smlsneme i příště. V cukrárně stejně jako v divadle, ve filmu nebo v televizi.

Ani Sparta, ani Slávie, ale přesto jim fandímeA co říci krátce závěrem? Na Mlsání s hvězdami nás nepřivedla pouhá „Zvědavost“, ani ničí „Vyznání“ nebo dokonce „Náruč“. Ten pravý důvod byli pánové Barták a Markov. Oba jsou takoví, že „Vždycky je dost důvodů“ se s nimi znovu a znovu setkávat, i kdyby to měl být třeba jen „Čaj o páté“. A tomu odpovídal i průběh onoho nedělního mlsacího půldne. Ani jeden z nich nebyl „Pan Protiva“, ani „Pan Důležitý“, přestože jsou důležití oba, díky čemuž v očích přítomných „Žádný z těch dvou neprohrál“. Naopak, lze o nich konstatovat, že to jsou páni kavalíři. Oba nám už mnohokráte dokázali, že nejen v "Americe, jsou pánové jak svíce", které nebrzdí hranice, předsudky ani tradice. Jsou našimi hrdiny, a když chodíme na jejich muzikály, a pak o tom píšeme, věříme, že píšeme dějiny. Co my hříšníci můžeme si více přát…, i když „Láska je nákladná věc". S pány Bartákem a Markovem i dalšími hosty to bylo opravdu neobyčejné odpoledne a rozhodně jsme neodcházeli s pocitem, že „Nám stačilo tak málo“. Na vysvětlenou - to byly úryvky z textu písní muzikálu Casanova, jehož libreto napsal Petr Markov.

Tímto si vás také dovolujeme pozvat smlsnout si na Casanovi na Hluboké i v Divadle Brodway a ochutnat originální poháry v cukrárně La Fantasia v Praze.

 

Mlsání je mlsání, ale s hvězdami je lepší!
Bartákova sladká fantazie To by byla pěkná dceruška Dorty, zákusky, jazýčky Páni, v cukrárně byly ale hvězdy!
Markova sladká fantazie Autorka Mlsání s hvězdami Olga Černohorská stojící, mluvící, organizující Mlsný jazýček oslavenkyně Pozor! Dvě tygřice -  Eliška Ochmanová a Lucka Pragerová v akci
tTo beru všemi deseti Filipíno a dortíno Je libo taneček, pánové? Dita Hořínková s celou svou rodinou, Filipem, Viktorem a manželem Vladimírem

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.