Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Vladimír Čech zemřel

Vladimír ČechVladimír Čech prohrál svůj boj s rakovinou - dnes dopoledne zemřel.
Nejvíce se proslavil jako rozšafný moderátor soutěže Chcete být milionářem? Věnoval se však herectví a také dabingu.

Podle informací bojoval s rakovinou, kterou v posledních dnech zkomplikoval zápal plic.

Zemřel 22. března 2013 ve věku 61 let.

Vladimír Čech (foto: Tomáš Krist)Narodil se 6. července 1951 v Praze. Vystudoval pražskou DAMU, obor herectví. Od roku 1978 pracoval v Československé televizi - ale z politických důvodů musel odejít a mohl pracovat pouze v rozhlase a oblastních divadlech. Účinkoval na různých činoherních scénách, jakými jsou např. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, Slezské divadlo Opava, Těšínské divadlo v Českém Těšíně, Státní divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci, Východočeské divadlo Pardubice, Činoherní studio Ústí nad Labem, Středočeské divadlo Kladno, ale i Divadlo Kalich či Hudební divadlo Karlín.

Médii opomíjeny jsou ale také jeho muzikálové role.

Vladimír Čech coby Osud mezi Dobrozlákem a ZlodobrákemPřed jedenácti lety se poprvé setkal s muzikálovou tvorbou - byl osloven vedením Divadla Kalich k účinkování v muzikálu Krysař, které mělo premiéru v Divadle Ta Fantastika a s úspěchem se přeneslo do tohoto divadla. Vladimír Čech na nabídku kývnul, a tak stanul i na muzikálových prknech - konkrétně si zahrál roli Osudu v muzikálu Krysař. Jeho pojetí role bylo jiné, než diváci do té doby znali - bylo zcela netaneční. Jako první na to přišel režisér Dirk Smits. Nicméně tento handicap vyvážil zase zajímavým herectvím - jeho výraz nenechal nikoho na pochybách, kdo otáčí kolem osudu.

Bohužel, i jeho dostihl neúprosný osud.

Coby Manuál v muzikálu kabaret IrmaNebyla to však jeho jediná muzikálová role - další ho čekala v mini muzikálu Kabaret Irma. V tomto muzikálu výborně ztvárnil roli Manuála - postavu, která uživatele stroje snů provádí virtuálním světem, kde je vše možné, sen se může zhmotnit, stát skutečností, stačí jen elektronický podpis - a hned vás má Manuál ve své elektronické virtuální moci, ze které však již nemůžete uniknout. Muzikál byl věnován Pavlem Karasem jeho ženě Věře Karasové k jejím 40. narozeninám a nehrál se dlouho - nicméně i tak opět ovládl scénu a všechny přítomné diváky.

Bohužel, zákeřná choroba ovládla jeho tělo.

Roli poručíka Schranka v muzikálu West Side Story si užívalÚčinkoval ale i ve světovém muzikálu. V muzikálu s tradicí, který roky uvádění na světových scénách prověřily, a jehož melodie se staly světovými hity, které si rády zazpívají světové hvězdy, i neznámé hvězdičky. V Hudebním divadle Karlín si zahrál ve známém muzikálu West Side Story - jak na prknech Kongresového centra Praha, tak na zrekonstruované scéně Hudebního divadla Karlín. Jeho podání poručíka Schranka bylo nezapomenutelné - opět ztvárnil muže, který nezná překážky, a když nějaké náhodou potká, zboří je.

Našel první překážku, kterou - bohužel - nezdolal.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.