Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Královny popu vládly opět ve Státní opeře

Živý orchestr je vždy velké plus a lákadloSvětla ramp - pojem, který v každém z nás vyvolává příjemné zamrazení v zádech, vždyť každý z nás minimálně v období dětství seděl jistě nepočítaněkrát v kině a rozzářenýma očima sledoval stříbrné plátno. Kdo by tvrdil, že alespoň jedenkrát v životě nezatoužil prožít příběh některého filmového hrdiny, jistě by se dal nazvat lhářem. Film - fenomén, který vzdoruje času a přináší radost mnoha generacím diváků. Fenomén, který se stal ústředním motivem letošního jubilejního desátého ročníku cyklu Královen popu, který proběhl 10. října 2011.

Zajímavá kombinace černé a bílé aneb Sestry Havelkovy v akciAutoři cyklu zvolili letošní téma Světla ramp snad i z toho důvodu, že naše „česká továrna na sny“ ateliéry Barrandov slaví v tomto roce také jubileum, a sice 80 let od vzniku založení, a to už je úctyhodné jubileum. Koncert Královny popu si tak klade za cíl vzdát hold filmovému průmyslu pomocí melodií, které na stříbrném plátně v průběhu let zazněly - českých i světových.

Nesměla chybět ani pop královna Ilona CsákováCelým večerem nás provázela živá hudba v podání Bon Art Pops Orchestra pod dirigentskou taktovkou Františka Drse. Moderátorského mikrofonu se ujal s noblesou sobě vlastní Daniel Rous, jehož magický hlas je s filmovým průmyslem neodmyslitelně spjatý, a tak výběr tohoto herce na moderátorský post byl takzvaně trefou do černého. A kdo že se to představil pod titulem Královny popu? Letošní volba padla na Ilonu Csákovou, Leonu Machálkovou, Helenu Vondráčkovou, Jitku Zelenkovou a Báru Basikovou (poslední jmenovaná se však kvůli nemoci nemohla zúčastnit). Pak zde byla druhá skupina hostů, kteří nepřišli zpívat, zato byli velmi úzce spjati s filmovým průmyslem, a sice - Sabina Laurinová, Barbora Kodetová (ta vzpomínala na svého tatínka známého herce Jiřího Kodeta), Zdeněk Srstka, Vendula Auš Svobodová a hlavně čestný host večera nestárnoucí Ljuba Skořepová v elegantní červené róbě.

Ljubu Skořepovou důkladně zpovídal moderátor Daniel RousNutno zmínit, že královny popu střídali či doprovázeli též zajímaví hosté, jmenovitě: Tereza Mátlová, Lucia Šoralová, Markéta Konvičková, Monika Bagárová, Sestry Havelkovy, Ondřej Ruml, David Deyl, Ben Cristovao, Pavel Vítek a Gabriela Demeterová. Největším zážitkem večera pro mne byla posledně jmenovaná talentovaná houslistka Gabriela Demeterová, která jako poctu zahraničnímu filmovému průmyslu přednesla skladbu nestora filmové hudby E. Morriconeho - „Cinema Paradiso“. Magický dojem z nádherného zvuku houslí umocňoval fakt, že se jednalo o housle vskutku výjimečné, zapůjčené z Národního muzea, na které svého času hrávala i houslová legenda Josef Suk. Ano, jednalo se o housle Princ Oranžský, které zněly opravdu nadpozemsky.

Krásná dáma a výjimečný nástrojSkladby, které v tento večer zazněly - namátkou vybíráme následující:

Slunečnice - Ilona Csáková
Beat Me, Daddy - Sestry Havelkovy
Tak, abyste věděla - Ilona Csáková a Ondřej Ruml
Oliver Twist - Markéta Konvičková
Život je bílý dům - David Deyl
Saxana - Markéta Konvičková
Rozvíjej se poupátko - Tereza Mátlová
Slza z tváře padá - Leona Machálková
Já už to vím - Monika Bagárová a Ben Cristovao
Cinema Paradiso - Gabriela Demeterová
Světla ramp - Helena Vondráčková
Helena Vondráčková předvedla, že je stále ve forměTheme from Schindler´s list - Lucia Šoralová
Život proudí - Jitka Zelenková
Jdi za štěstím - Leona Machálková
Asi do věží - Pavel Vítek
Lásko má, já stůňu - Helena Vondráčková
Život je jen náhoda - finále všech účinkujících

Je tu finále a nezbytná společná fotkaSvětla ramp pro tento večer pohasla, poslední filmová melodie dozněla. Přejme barrandovským ateliérům dalších osmdesát úspěšných let, spoustu nových krásných filmových projektů a spoustu nových nádherných filmových melodií. Vždyť obraz a zvuk jdou přece ruku v ruce, a film bez patřičné filmové hudby by byl jen poloviční. Cyklu Královny popu přejeme dalších deset let zajímavých hudebních námětů. 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.