Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Procházka do magického světa okouzlení – Elfenthal

Modrý elfí sen začínáKdesi na hranici věků, chráněn mohutnými skalními velikány, v pralese zeleném jako nejčistší smaragd, ukrytý před zraky smrtelníků, leží ztracený svět. Pod azurovou oblohou s načechranými oblaky, bílými jako čerstvě padlý sníh, tam a možná ještě dál, se nachází magický elfí ráj. Svět, kde je možné úplně vše, a kde láska, čest a víra nejsou jen prázdným pojmem. Musíš však uvěřit celým svým srdcem a překročit práh své fantazie, jen tak můžeš snít svůj modrý elfí sen! Vítejte v Elfenthalu. „A ty měsíci, světlo noci, sviť! Dnes přijde temná noc…“

Bez dobré kapely to prostě nejde!Tak takhle nějak by mohla začínat upoutávka na koncert, který proběhl v P. M. clubu v sobotu 10. 9. 2011. Naprosto výjimečný projekt, který mi doslova vyrazil dech. Projekt s názvem ElfenthalThe blue elf`s dream. Za vznikem toho světového turné stojí dvě jména: John Kelly, znamý z původního seskupení kapely Kelly Family, a španělská sopranistka a multiinstrumentalistka Maite Itoiz. Dáma s famózním sopránovým hlasem a operním vzděláním, které bylo nepřeslechnutelné.

Naprosto uvolněný John KellyCelý projekt je postaven na základech středověké hudby a přesouvá ji do magického světa elfů. Hudba však dostává naprosto specifický nový „kabátek“ díky rockovému aranžmá (které však není ani v nejmenším rušivé) a kombinaci klasických a moderních nástrojů. Na pódiu se vystřídalo hudebních nástrojů opravdu nepočítaně a některé kombinace byly opravdu překvapivé. Na jevišti tak krom Maite a Johna hráli pražskému publiku ještě další čtyři hudebníci – bubeník, kytaristka, klávesistka a čelistka.

Elfí královna mezi svýmiNavíc krom famózní živé hudby máte během celého představení možnost vidět i baletní vystoupení, které celý koncert doprovází a snaží se vtáhnout posluchače do děje díky tanečnímu pohybu. Jednotlivé skladby jsou samostatnými příběhy. Každá skladba je představena jakýmsi prologem čteným z pergamenu a láká posluchače prožít dobrodružství, kde za každým stínem, každým záchvěvem listu se skrývá starobylý svět.

Magický svět Elfenthalu ve své barevnostiMůžete se tak stát nezdolným bojovníkem – Warior of the time, který nezná strach, neboť „když zazní zvuk rohu, nastává čas jít vpřed a strach zůstává vzadu za námi.“ Vrátit se do světa stínů či vzpomínek. Takto a podobnými malebnými slovy byla představena každá jednotlivá skladba, a ožívala tak na podiu před našima očima. Dokonalá souhra hudby, zpěvu, tance a fantazie. A že to byla souhra opravdu vydařená, o tom svědčil frenetický potlesk obecenstva po každém jednotlivém songu.

Elfí průvodce celým příběhemMaite a John si komorní atmosféru nevelkého hudebního klubu opravdu užívali, a bylo vidět, že jim vůbec nevadí, že nestojí před vyprodanou O2 Arénou. Spíše naopak, občasným dotekem ruky, nebo úsměvem dávali najevo, že toto obecenstvo k nim zkrátka patří. Fanoušci obzvláště ocenili vstřícné gesto v závěru koncertu, kdy John i Maite pozvali fanoušky ke společnému tanci na pódiu. Spousta posluchačů si tak mohla s nimi potřást rukou, zašeptat vlídné slůvko a ti odvážnější i zpěváky obejmout. Velmi pozitivní chování a vstřícnost k publiku, zvláště vezmeme-li v úvahu manýry některých rádoby hvězd.

Maite Itoiz předvedla celou škálu dovednostíNaprostým vrcholem koncertu pro mne byl překrásný hudební dárek v podobě árie z Dvořákovy Rusalky, který Maite zazpívala jako hold českému publiku. Dárek vskutku vydařený, neboť skladba „Měsíčku na nebi hlubokém“ patří právem mezi české operní klenoty. Nutnou podotknouti, že Maite se s árií vyrovnala opravdu se ctí a vložila do ní celé svoje srdce. Kombinace jejího křišťálového sopránu s emocemi vloženými do zpěvu nenechala nikoho chladným. Snad i proto se v očích posluchačů objevily dojaté slzy a byla za svou snahu odměněna nekončícím bouřlivým aplausem. Stejnou árii si zcela nedávno vybrala i portorická sopranistka Ana Maria Martinez, která byla hostem na koncertu Placida Dominga v Českém Krumlově. Obě dámy se s árií vyrovnaly skvěle, obě s roztomile znějící češtinou, které však šlo bez zásadního problému rozumět, přesto bych považovala přednes Maite za více chytlavý. A stejně jako Rusalka vábí milostným vzkazem svého nevěrného prince, tak si i Maite svým zpěvem připoutala české posluchače navždy. S posledním tónem árie obecenstvo tiše vydechlo a zachvělo se. Vždyť toto dokáže právě jen nádherná hudba, zvláště pak její nekorunovaná královna – opera.

Publikum nechtělo Maite a Johna pustit z pódiaA protože jsme se zhruba na dvě hodiny ocitli v magickém elfím světě plném pohádek a starobylých legend, obecenstvo se zdálo být děním na jevišti naprosto okouzleno a nechtělo své hrdiny pustit z pódia. Neutuchajícím potleskem je volalo stále zpět prožít další tajemný příběh. Vždyť, kdo by nechtěl snít svůj „blue elf`s dream”? Třeba i na vás čeká tajemná kniha, která je křehkou hranicí mezi realitou a elfím světem. No, řekněte sami, to přece stojí za to!

Komentáře k článku

avatar Kyledean43
0
 
 
Můžu se jen zeptat jak tohle souvisí s muzikálem, případně hudebním divadlem jako takovým? přijde mi že se tu stále více a více odchylujete od původního tématu stránek... Což je škoda, protože dříve byli vaše stránky opravdu na úrovni, se skvělými recenzemi, vždy aktuální a byla tu spousta nových článků... Teď to jde nějak dolů :( Což mě mrzí, protože jsem to tu míval strašně rád, ale teĎ mi rpostě nějak nemáte co nabídnout. :(
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Vážený čtenáři, zeptat si jistě můžete. Pokud náš server čtete pravidelně, jak tvrdíte, a nejste jen náhodným kolemjdoucím, tak jste jistě musel zaregistrovat, že tento portál není zaměřen POUZE na žánr muzikál jako takový, ale na hudební aktivity obecně - čili i na operu, koncerty všech žánrů a pod.. Od toho i název MusicalNet.

Úzce zaměřené servery právě na muzikálový žánr jsou tu minimálně dva, takže proč by měl mít další portál téměř stejný obsah? V čem by byl přínos? To že, se Vám aktuální obsah nelíbí je nám líto, ale naši koncepci to bohužel nemění.
A to, že tu denně není spousta nových článků ovlivňuje spousta faktorů, minimálně i to, že není 100 premiér do roka..
A mimochodem, právě tento koncert by se klidně k hudebnímu divadlu zařadit dal, výpravou a myšlenkou představení by mohl klidně muzikálovému kusu konkurovat.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.