Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

T.O.P. Dream Company slavila šesté narozeniny

Vokálové trio TDC Růža - Balážová - RumlZpěvák Ondřej Ruml působí v několika muzikálech, které se v současnosti hrají na našich scénách, ztvárňuje roli Raimonda v muzikálu Johanka z Arku v Divadle Kalich, hlavní roli Martina v lyrikálu Kudykam ve Státní opeře, a nově můžete Ondřeje vidět v roli slepého zpěváka v představení Merlin (premiéra ve Švandově divadle 15. 10. 2010). Musicalnet.cz samozřejmě zajímají i další aktivity muzikálových zpěváků, a tak vám dnes přinášíme reportáž z koncertu kapely T.O.P. Dream Company, ve které Ondřej působí jako jeden ze tří zpěváků.

Část dechové sekce TDC, která dodává kapele její typický zvukKapela T.O.P. Dream Company je dvanáctičlenná parta, která se inspiruje funky – soulovou hudbou. Jejich vzory jsou kapely jako Tower of Power nebo Earth, Wind and Fire, které svou energií a přístupem k hudbě uchvátily již několik generací hudebních posluchačů. Za své existence kapela odehrála spoustu koncertů a spolupracovala se zpěváky jako Felix Slováček jr., Martin Růža s Martou BalážovouAlphonse Llupi a mimo jiné také Ted Whang (USA/New York). T.O.P. Dream Company můžete slyšet zejména v pražském Lucerna Music Baru, a dále na různých festivalech, plesech a soukromých akcích doma i v zahraničí… (tolik citát převzatý ze stránek TDC).

Až do léta 2010 se kapela prezentovala s trojicí zpěváků Ondřej Ruml, Marta Balážová a Vojtěch Dyk. Poslední jmenovaný však v létě DTC opustil pro své velké vytížení a jiné pracovní aktivity. Jeho místo zaujal mladý nadějný zpěvák Martin Růža, který zatím českému publiku nebyl známý. Takže tentokrát jsem se těšila nejen na pořádný nářez původní muziky TDC, ale byla jsem zvědavá i na tohoto nováčka.

Kapelník Petr Harmáček uvedl TDC ve slušivém kloboukuKoncert se konal 11. 10. 2010 v pražském Lucerna Baru, jak zde bývá zvykem, začal krátce před dvaadvacátou hodinou. A protože to byl koncert narozeninový – TDC oslavila již své šesté narozeniny! – tak to všichni hned od počátku pořádně rozjeli. Koncert zahájil kapelník a trumpetista Petr Harmáček a představil celou „Kapelu snů“, která se skládá ze samých sólistů.

Zpěvák Ondřej Ruml je všestranně nadaným muzikantem s velkým hlasovým rozsahem. Vokálový pilíř TDC Ondřej RumlZajímavé jsou proto nejen jeho sólové písně, ale hlavně jeho improvizace s jednotlivými členy kapely, které si vždy společně s ostatními diváky opravdu užívám. V každém koncertu se můžeme těšit na něco nového, Ondřej dovede výborně napodobovat zvuky jednotlivých nástrojů. A tak zatímco jsme si posledně mohli vychutnat improvizaci se saxofonem, dnes nám Ondřej předvedl úžasnou kreaci s baskytaristou Michaelem Krásným.

Zpěvačka Marta Balážová jako jediná žena v kapele zde má své nezastupitelné místo. Její hlas krásně ladí s ostatními a dodává celkovému zvuku ten správný punc. Lahůdkový hudební duel Marty Balážové s Petrem HarmáčkemDnes se nám představila i v sólové skladbě, jejíž součástí byl i krásný duet s trubkou Petra Harmáčka. Barvou hlasu Marta Balážová vyniká zvláště v soulových, pomalejších pasážích, někdy si říkám, že by možná stálo za to, aby při koncertech dostala více příležitostí k sólovému projevu, než tomu bylo až doposud.

Nováčkem v kapele je Martin Růža, před kterým stál nelehký úkol: Martin Růža je novou posilou TDCZaplnit místo po Vojtěchu Dykovi, který kapelu pro své pracovní zaneprázdnění opustil letos v létě. Úkol vskutku nelehký, neboť Vojta je natolik výraznou osobností, že se nikdo neubrání tomu, aby s ním jeho následovníka nesrovnával. Pokusím se to však neudělat, neboť kapitola Vojta Dyk v T.O.P. Dream Company je již uzavřená a nemá smysl se k ní vracet.

Martina Růžu objevil a přivedl do kapely Ondřej Ruml, a nutno přiznat, že měl šťastnou ruku. Martinův tenor posazením i barvou hlasu do vokálového tria dokonale zapadl. Marta Balážová dostala prostor i jako sólová zpěvačkaLadí mu to, nevyčnívá a společně s Ondřejem a Martou znějí opravdu výborně. Martin se divákům představil i v sólové věci, takže jsme si mohli vychutnat jeho výšky i zajímavou barvu. Závěr je tedy jednoznačný: Martin Růža je pro kapelu příjemnou posilou a budeme se těšit na jeho další muzikantský vývoj.

Pokud se mám vyjádřit k ostatním členům kapely, všichni jsou v podstatě sólisté, kapela je složena z nejlepších současných muzikantů v Praze. Improvizace ke koncertům TDC neodlučitelně patříBěhem večera dostal každý z nich prostor představit se jako sólový hráč. Basák Michael Krásný se předvedl v úžasné improvizaci s Ondřejem Rumlem, byla to krásná hra s tóny, radost a energie, které naplnily celý sál.

Prostor dostal i fenomenální Jan Bálek, jehož prsty na klávesách je někdy opravdu těžké sledovat, jak je rychlý a technicky dokonalý. Také Karel Bárta se představil v několika kytarových sólech a svůj um za bicími nám předvedl vynikající Ondřej Pomajsl. Z dechové sekce jsme oproti jiným koncertům TDC slyšeli jen několik sól, nejvíce prostoru tentokrát dostal na trubku Petr Harmáček.

Vzácný host Dudu Morais z Brazílie do party ihned zapadlBěhem večera vystoupil také zajímavý host, špičkový brazilský perkusionista Dudu Morais. S kapelou si zahrál dvě skladby a celý sál zvedl ze židlí svým famózním sólem. Z celého vzezření Duda Morais bylo patrné, že je to velký pohodář a že ho tahle hudba ohromně baví. Hrál s lehkostí, radostí a jednotlivé breaky si opravdu vychutnával. Člověk měl pocit, že s kapelou hraje odjakživa.

Koncert včetně několika přídavků trval přes dvě hodiny a všichni si ho patřičně užili, jak muzikanti, zpěváci, tak především diváci, namačkaní a tančící přímo pod pódiem. Diváci tleskali přímo pod pódiem

A protože koncert T.O.P. Dream Company v Lucerna baru je součástí velké podzimní šňůry kapely po celé republice, mají se fanoušci opravdu na co těšit. Je to hravost, radost, energie, relax a pořádný nářez skvělé muziky. Zahlédnete-li jejich plakát ve vašem městě, nenechte si koncert ujít! V Praze se můžete na T.O.P. Dream Company těšit opět v Lucerna baru na velkém vánočním koncertě 23. prosince 2010. Tentokrát bude hostem čtyřicetičlenný gospelový sbor.

Odkazy:

www.ondrejruml.com

www.topdream.org

Obsazení T.O.P. Dream Company:

Marta Balážová zpěv
Martin Růža zpěv
Ondřej Ruml zpěv
Lukáš Koudelka        trubka
Petr Harmáček  trubka
David Fárek  altsaxofon
Zbyněk Polívka  tenor saxofon
Robert Mitrega  baryton saxofon
Michael Krásný  baskytara
Karel Bárta  kytara
Jan Bálek klávesy
Ondřej Pomajsl    bicí

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.