Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Baron Prášil podruhé v nahrávacím studiu - tentokráte s Felixem Slováčkem

Zády seděl prozatím nepoznaný člověk...A je tu další neděle, tentokráte 8. listopadu 2009. Opět jsme se vydali na Kavčí Hory do nahrávacího studia A. Blížíme se a slyšíme hudbu. V akváriu již hraje orchestr, vlastně dnes band. Práce na nahrávání dalších částí hudby k muzikálu Baron Prášil je již v plném proudu. Zády ke vchodu sedí prozatím nepoznaný člověk, vstává, obrací se …

Legenda českého hudebního nebe Felix Slováček a Daniel Barták o přestávce….a já mám tu čest se osobně setkat s žijící legendou českého hudebního nebe. Jsem představena velké osobnosti mezi hudebníky, panu Felixi Slováčkovi. Tento prostě vypadající člověk i ve svém projevu působí skromným dojmem. Jeho Big Band usazený v akváriu, se cele soustředí na nahrávání.

Big Band tvoří dvě sekce - dechová a rytmikaBig Band Felixe Slováčka je tvořen sedmnácti hráči. Skládá se ze dvou částí. Dechová sekce je obsazena čtyřmi trumpetami, čtyřmi trombony a pěti saxofony. Rytmickou část Bandu tvoří kytara, baskytara, bicí a klavír. Jako šéfdirigent stojí Felix Slováček v jeho čele již od roku 1983. Sekce rytmikyBěhem let prošla Big Bandem řada osobností, jako třeba kontrabasista a slavný jazzman Luděk Hulan, trumpetisté Richard Kubernát, Václav Král a Laco Déczi, saxofonisté Milan Ulrich, Miroslav Krýsl, Petr Král a Jan Konopásek, trombonisté Ladislav Pikart a Pavel Vitoch, a mnoho dalších.

Dnes v Big Bandu působí například tenorsaxofonista Bedřích Šmerda, trombonista Svatopluk Košvanec a jiní. Big Band spolupracuje s řadou předních zpěváků domácí i zahraniční hudební scény (Karel Gott, Helena Vondráčková, Petra Janů, Lucie Bílá, James W. Pulley, Shirley Basey, Dagmar Frederik, Drupi a j.).Jak správně zahrát tuto část?

Široký repertoár Big Bandu tvoří klasický jazz, swing a taneční hudba – od popu a rocku až po muzikálové melodie. Dnes se Big Band věnuje muzikálu. Právě se pracuje na písni "To jsem já", která zazněla přibližně před rokem, jako muzikálová ochutnávka na koncertu Mariána Vojtka. Právě je v řešení jedno velmi složité místo. Ve studiu vládla opět příjemná atmosféraDirigent Ivan Zelenka přišel z akvária do studia, společně se Zdeňkem a Danielem Bartákovými (tvůrci muzikálu) a zde přítomným Felixem Slováčkem hledá způsob, jak správně zvládnout část písně s náročným frázováním.

Nakonec je místo zvládnuto pomocí rytmického ťukání. Tato píseň obsahuje též part pro příčnou flétnu. Ten se nahrává zvlášť. „Ne, ta flétna není dobrá, vezmemeFelix Sováček společně s tvůrci muzikálu Zdeňkem a Danielem Bartákovými někoho jiného.“ Stále je kladen velký důraz na kvalitní hru a provedení. Také se neustále hlídá správné sladění nástrojů – „Přelaďte si, jestli ta basa není vejš.“ – „Ano je, o tři schody“ zazní vtipná odpověď z akvária. Ve chvíli, kdy se opět mohu účastnit nahrávání přímo v akváriu, přichází o jedné menší pauze pan Felix Slováček a dává hudebníkům z Big Bandu své připomínky. „Tu basu hrajte rovně, všechno stejně, ano.“ Mluví klidným, vyrovnaným hlasem.

Hudba je tak pozitvní a energická, že roztančila i dirigenta Ivana ZelenkuHudba v podání Big Bandu působí tímtéž plným dojmem, jako při předchozím natáčení. Zatímco se minule studiem linuly romantické tóny smyčcového orchestru, vzbuzující představu mořských či hvězdných dálek, dnes zní hudba rozšafná, pozitivní a hravá. Je tak nabitá energií, že se při jejím poslechu ve studiu dirigent Ivan Zelenka rozvlnil tanečními pohyby. Myslím, že se divák i jako posluchač, má na co těšit.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.