Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Další z muzikálových dam se zabydluje na Broadwayi

První tisková konference byla doplněna o veřejné měřeníSpíše jako začátek zkoušek nového muzikálu než tisková konference bylo pojato pondělní setkání autorů, umělců a novinářů na scéně pražské Broadwaye. První prosincový den odstartoval tříměsíční zkoušení dalšího projektu na prknech tohoto divadla. Po měsících příprav začne mít příběh o tajuplném úsměvu Mony Lisy jasnější tvář.

Téměř všechny informace o autorském týmu už byly zveřejněny na dřívějších tiskových konferencích a proto bylo asi největším lákadlem dosud nezveřejněné kompletní obsazení. Účinkující bedlivě poslouchají slova autorůTato otázka ovšem prozatím stále nebyla zodpovězena a tak zůstávají známa pouze jména představitelek hlavní role - Monika Absolonová, Iveta Pomeje Bartošová a Dasha. Další role, nad kterou nevisí otazník je matka Mony Lisy - Linda Finková, Helena Vondráčková a Hana Zagorová. Ostatní postavy ovšem stále halí rouška tajemství, je však ale jisté, že se diváci mohou těšit na známé tváře z divadel Broadway a Hybernia,  konkrétně na Pepu Vojtka, Petra Koláře, Alana Bastiena, Mariana Vojtka, Petra Muka, Martina Skalu a další. Na tiskové konferenci se však objevili i zpěváci divadlem doposud netčení - vítězové druhé a třetí řady Superstar Vlasta Horváth a Zbyněk Drda. Na Broadway míří další z řad Superstar - objeví se nejen Vlasta Horváth, ale i Zbyněk DrdaProstory divadla se mihl i muzikálovým divákům známý Jan Maxián.

Ovšem na oficiální zprávu o tom, kdo a jakou roli bude skutečně pod vedením režiséra a choreografa Libora Vaculíka hrát, si budeme muset ještě nějaký ten den počkat. Jisté však je, že další dáma muzikálové scény, jejíž příběh je volně převzat z románu německého spisovatele Dietera Sinna a doplněn o hudbu Bohouše Josefa a texty Lou Fanánka Hagena, premiérově odhalí tajemství svého úsměvu 4. března 2009.

 

Teprve se dozvídám, kdo tu bude hrát...

Dvě Mony Lisy ''v souboji'' s krejčovským metremDasho, Vy jste jedna ze tří představitelek hlavní role, už jste měla možnost slyšet všechny demo snímky?
Samozřejmě. Asi před půl rokem jsem navíc měla možnost nazpívat jeden z "demáčů" pro Bohouška, byla to ústřední píseň, kterou Mona Lisa zpívá. Momentálně ležím v nastudovávání všech snímků, které se ke mně dostaly, a aktualizovaného scénáře.

Těšíte se na zkoušení?
Hrozně se těším. Vidím tady spoustu svých kamarádů a známých tváří, které jsem od Angeliky v podstatě neviděla, a je tady třeba i Vlastík Horváth, o kterém jsem vůbec netušila, že tady bude. Vlastně teprve až teď se dozvídám, kdo tu bude hrát. Těším se na to, že zase bude nová a třeba i trochu jiná parta než na minulých projektech.Role se mění, Dasha zapisuje míry své kolegyně

Vy jste hrála už docela hodně hlavních ženských rolí, je postava Mony Lisy některé z nich trochu podobná?
Možná, že bude tím, co prožívá - takové ty útrapy a neštěstí ve vztazích - hodně podobná třeba Angelice, ale jinak je to pochopitelně úplně jiná osoba.

Znáte předlohu, ze které má muzikál vycházet? 
Přímo tenhle román jsem nečetla. Nejblíže tomuto období, z toho co jsem četla, byla knížka Agónie a extáze od Irvinga Stona, což je o životě Michelangela a právě z tohoto období, takže alespoň vím, co se v tu dobu dělo, co lidé nosili a jak se chovali.

 

Nad tím, že bych něco udělal, jsem přemýšlel dlouho

Co se týče autorské stránky, je Mona Lisa Vaší první zkušeností. Kdy vznikla první myšlenka na to, napsat muzikál právě na toto téma?
Autorem hudby je Bohouš Josef, Michal David působí pouze jako supervizorPrvní nápad přišel asi před čtyřmi až pěti lety, kdy jsme tady zkoušeli Tři mušketýry. Nad tím, že bych něco udělal, jsem přemýšlel dlouho. Tenkrát jsem šel kolem knihkupectví, kde byla knížka o Leonardu da Vincim a na obalu byl obraz Mony Lisy. Řekl jsem si: Aha, to by mohlo být to téma, které zná každý a navíc by z něj mohl být i zajímavý příběh. Doma jsem si sedl k internetu a zadal odkaz "Mona Lisa". Vyjely mi informace, ze kterých jsem udělal krátkou synopsi a šel jsem s tím za Oldou Lichtenbergem, kterému se to téma líbilo. V šuplíku jsem měl připravené nějaké písničky, ze kterých jsem udělal asi dvaceti minutovou ukázku. Autorský tým pohromadě Ta se líbila a potom šlo už jen o to, aby se to technicky dořešilo, kdy to nasadit a tak podobně.

Věděl jste hned jakým hudebním směrem se bude Mona Lisa ubírat?
Určitě. O všem jsem se radil s Michalem Davidem, který mně doporučil Davida Svobodu, který se o skvělé filharmonické aranže postaral.

Vy jste se spoustou účinkujících, kteří se mají objevit v tomto muzikálu, hrál v jiných projektech, ať už je to Kleopatra,Tři mušketýři nebo jiná díla. Režisér, choreograf a autor scénáře - Libor Vaculík Když jste skládal hudbu, věděl jste, že by zrovna tuhle roli měl hrát právě někdo z nich?
V podstatě ano, ale vše je na dohodě celého týmu a pochopitelně v rukách producentů.

Objeví se i zpěvačky jako jsou Helena Vondráčková a Hanka Zagorová, to pro Vás musí být radost...
Jsou to velké hvězdy a je úžasné, že budou v Moně Lise hrát a zpívat.

 

Fotografie Martin J. Polák

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.