Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Casanova poprvé na zámku Hluboká

Romantický zámek je krásný v každém ročním období, ve dne i v nociZámek Hluboká nad Vltavou bude nejkrásnější kulisou muzikálu Casanova autorů hudby Zdeňka Bartáka, libreta a textů písní Petra Markova a hudebního aranžmá a nahrávky Daniela Bartáka. Přípravy na světovou premiéru muzikálu Casanova jsou v plném proudu. Nádvoří zámku Hluboká nad Vltavou se v pondělí 2. dubna 2012 zaplnilo poprvé skupinou herců, zpěváků a tanečníků, vybraných ze dvou kol konkurzů. S radostí přijali pozvání šéfproducenta Zdeňka Pikla a realizačního týmu. Cílem setkání bylo vzájemné seznámení uměleckého souboru a realizačního týmu a také seznámení se s místem, které se v létě stane jejich druhým domovem.

Producent a herec Zdeněk Pikl na zámku postupně vítá příchozí členy týmuRomantické prostředí zámku a jeho okolí bylo pro mnohé z nich dosud neznámé. Režisér David Cody mohl zatím ukázat pouze grafický návrh jeviště a hlediště. Nádvoří zámku se opět na několik měsíců stane místem, kde se budou v budoucnu často setkávat. Jistě každý víkend potěší více než 300 diváků, nejen z blízkého okolí. Po prohlídce nádvoří se skupina přesunula do hotelu Podhrad.

''Vidím scénu velikou, jejíž výška hvězd se bude dotýkat'', možná prorokoval režisér David CodyZde producent Mgr. Zdeněk Pikl promítnul sestřih z obou konkurzů, které se konaly v lednu a v únoru letošního roku. Porota, ve které zasedli autoři připravovaného muzikálu, režisér David Cody, dirigent Martin Peschik, choreografka Petra Parvoničová a producent Zdeněk Pikl, měla určitě velmi těžkou roli. Jistě měla snahu vybrat, z tak velkého počtu přihlášených, ty nejlepší z nejlepších. Vždyť herecké obsazení značně ovlivní úspěch inscenace. Zda byl výběr porotců „trefou do černého“ ukáže léto 2012, kdy se nádvoří zámku Hluboká nad Vltavou stane tím nejkrásnějším jevištěm i hledištěm muzikálu Casanova

Tentokrát už členové týmu nebyli vystaveni trémě při konkurzu, ale měli možnost hodnotit ostatní kolegy a sami sebe...Ale už dnes se můžeme těšit na vynikající výkony všech umělců. Herecké obsazení, ve třech alternacích, dává záruku vynikajících hereckých, pěveckých i tanečních výkonů. Dává prostor jak zkušeným a osvědčeným muzikálovým umělcům, jakými jsou Dita Hořínková, Věra Pašková, Dáša Volfová, Zuzana Benešová, Jan Kopečný, tak i mladým, začínajícím, talentovaným umělcům, jako třeba nejmladší Lucii Pragerové a Janě Štěpánkové, ...a téměř všichni měli ke svým výkonům připomínky a nebyli s nimi spokojeni...nebo Petru Sattlerovi, Vítkovi Bečvářovi či Janu Francovi.

Při promítání jsme mohli sledovat reakce na jednotlivá vystoupení. Většinou všichni „pochopili“, že tréma „dělá divy“ a hodnotili cizí výstupy s nadhledem a porozuměním. Své projevy však hodnotili velmi kriticky. Mnohdy, i u velmi zdařilých vystoupení, vehnaly vlastní výkony červeň do tváří. Nálada v týmu však byla velmi dobrá. Všichni prožívali zaslouženou radost z úspěchu a je jisté, že se na zkoušky velmi těší. Z celkového počtu 150 účastníků konkurzu jich uspělo 60. ...a ač se při sledování videí linul sálem i smích, rozhodně to nebylo ve zlém, ale přátelském duchu. Každému je totiž jasné, že na konkurzu se většinou nepovede bezchybný výkonA tak jistě mohou být pyšní, že právě oni získají v tomto muzikálu roli. 

Zdeněk Pikl nešetřil slovy chvály. Jeho osobitý humor a vlídný přístup k souboru mu zajistil přízeň a obdiv nejen přítomných dívek a žen, ale jeho chvála potěšila i muže všech věkových kategorií. Pochvaly však mířily i do realizačního týmu. Tu si jistě zaslouží Mirela Tůmová i Zuzana Rubešová či Jan Zvánovec, kteří slovo „nemožné“ nemají ve slovníku.

Bez zapsání rozměrů protagonistů by nebyly žádné kostýmy, proto se pilně měřilo a měřilo...Zuzana Rubešová se nemohla dočkat chvíle, kdy osobně vzala všem „míru“, aby kostýmy opravdu „seděly“ a mohla být zahájena jejich výroba. Ani mistři zvuku a osvětlení – Jan Zvánovec, Stanislav Janů a Jan Hořejší i šéf scény Honza Hynek, nezůstali bez pochvaly.

Také vtip a šarm režiséra Davida Codyho se nedal přehlédnout. Jeho citlivá režie jistě zajistí úspěch představení muzikálu v plenéru. Jeho rady, povzbuzení a zkušenosti ve vedení týmu zcela zaujaly přítomné a bylo vidět, že se na spolupráci s ním, velmi těší.

...a pan režisér všem vysvětloval a odkrýval záměry tvůrčího týmuMuzikál Casanova ukazuje bohatý život Giacoma Girolama Casanovy de Seingalt v několika životních úsecích. Retrospektivní vyprávění příběhu hlavního hrdiny vyžaduje herecké obsazení jak dětských rolí, tak rolí pro střední věk, až do role zralého věku. Představení oživí i šermířské souboje a epizody z různých dob historie.

Zdeňku Piklovi se blíží životní jubileum a tým mu určitě připraví nějaké to překvapení - jistě si ho zasloužíČas uběhl velmi rychle. Až v pozdních večerních hodinách jsme se rozjížděli do svých domovů. Někteří jeli i hodně daleko, ale všichni si odnášeli pocit pohody a chuť do společné práce. První čtená zkouška je už za dveřmi. Proběhne 16. dubna 2012. Zdeňka Bartáka a Petra Markova čeká ještě mnoho práce, aby včas dokončili hudbu a texty písní. Muzikál má být dárkem pro Zdeňka Pikla k jeho životnímu jubileu. Jistě i umělecký soubor udělá vše pro to, aby dárek byl opravdu co nejkrásnější. Málokdo však uvěří tomu, že jubilant oslaví své šedesáté narozeniny. U člověka, který je plný energie, nápadů a šíří kolem sebe pohodu a dobrou náladu je opravdu těžké uvěřit.

Všichni se jistě na pilné přípravy a zkoušení muzikálu těší a my jim držíme palce, protože to nebude jednoduchá práce!Na závěr mi zbývá pouze popřát celému týmu, aby se jim na Hluboké líbilo. Bez nápovědy, která na Hluboké nebude, budou mít sice všichni práci poněkud ztíženou, ale věřím, že si texty zamilují a nezapomenou je ještě hodně dlouho po posledním představení. Věřím, že muzikál bude zážitkem nejen pro diváky, ale i pro herce, zpěváky a tanečníky. Teď už si všichni můžeme přát, aby i léto přidalo krásnou kulisu, která bude pozlacena slunečními paprsky a pouze občas osvěží příjemným vánkem.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.