Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Seriál o Johance II. – muzikál a historie

Dvě Johanky - Bára Basiková a Lucia ŠoralováV dalším článku o Johance z Arku jsem se rozhodla přinést vám několik informací o Johance a jejím uvádění v Divadle TaFantastika a také  detaily o tom, jak moc se autoři odchýlili od historických faktů.

Historie muzikálu

Druhé výročí TaFantastické JohankyJohanka z Arku vznikla na popud Lucie Bílé, která požádala své dvorní skladatele - Gábinu Osvaldovou a Ondřeje Soukupa, zda by pro ní něco nenapsali. A tak postupem času vykrystalizoval další kultovní český muzikál. Soukup s Osvaldovou pracovali na Johance z Arku se zkušeným dramaturgem Jiřím Hubačem, který nastudoval historické prameny.

Johanka z Arku byla po Draculovi dalším muzikálem, který se stal kultovním. Johanka byla také prvním muzikálem na našem území, kde se ve velké míře použily projekce jako dokreslení děje. To, co je dnes běžné v každém muzikálu bylo tehdy něco nevídaného (pokud nepočítáme krátkou projekci průletu netopýra v Draculovi). Ojedinělou byla i postava průvodce dějem, tzv. Operátora. A tak se na jevišti vedle mečů a zbrojí objevil i počítač.Ondřej Soukup a Bára Basiková

Slavnostní premiéra se odehrála v Divadle TaFantastika 31. března 2000 a derniéra 17. května 2003. Johanka přinesla největší úspěchy samozřejmě Lucii Bílé, která za svůj výkon získala v roce 2000 hereckou cenu Thálie za nejlepší výkon v muzikálu. Také kritika byla k tomuto představení vstřícná.

Johančiny kontroverze

Johanka byla již od počátku koncipována pro hlavní hvězdu Lucii Bílou. Sama si také natočila celou desku, jak s výběrem písní, tak kompletní nahrávku celého muzikálu na DVD. Její alternantky byly zatlačovány do pozadí. Bára Basiková se kolem roku 2003 stáhla z veřejného života a do Johanky z Arku nastoupila Iveta Bartošová. Její účinkování však netrvalo dlouho (odehrála pouze 11 představení) a oficiální derniéru pak hrály Lucia Šoralová (16. května 2003), Martina Čechová alias PET 17. května odpoledne a 17. května večer pak sama Lucie Bílá.

Staronový inscenační tým

Ačkoli Johanka přichází do Divadla Kalich, její inscenační tým je staro-nový. Původní asistent režiséra Jozefa Bednárika Ľubomír Fritz vede zkoušky v Kalichu dle původního Bednárikova nastudování. Choreograf a tanečník Martin Pešek, který byl choreografem původní verze si svou roli zopakuje. Z původního týmu pak zůstal ještě autor scény Aleš Votava a kostýmní návrhářka Ludmila Várossová. Z herců se pak můžeme těšit na již osvědčené představitele hlavních rolí -  Báru Basikovou a Kamila Střihavku a další.

Johanka v zahraničí

Johanka Lucia Šoralová

V roce 2002 přišel významný krok a to pozvání muzikálu na festival ve waleském Cardiffu, kde se Johanka představila v 24. října. Hlavní roli vytvořila Lucia Šoralová. Johanka byla představena v koncertní podobě a písně s českými texty byly v pauzách vysvětleny anglicky. Johanka s českými představiteli pak také hostovala na Slovensku, kde měla premiéru 28. dubna 2003. V roce 2006 pak přišlo španělské turné, o kterém si můžete přečíst náš článek zde.

Johančini muži

Nový Ačkoli se muzikál snaží o historickou přesnost (a většinou se to daří), museli pro Johanku vymyslet i nějakou romantickou zápletku. A tou je konflikt mezi dětskou láskou Raimondem a rytířem kapitánem La Hirem. Právě La Hire prošel v rukou inscenátorů největší proměnou. Étienne de Vignolles zvaný La Hire byl o 22 let starší než Johanka a v době, kdy se muzikálový příběh odehrává by mu bylo 39 let. Dnes je takový věkový rozdíl poměrně běžný, v době středověku by se do něj Johanka zřejmě nezamilovala. Jak jednou pronesla Gábina Osvaldová, zřejmě „smrděl močí, buď koňskou nebo svojí", ale bylo potřeba, aby v příběhu byla i romantická linka. Raimonda si inscenátoři zřejmě vymysleli kompletně (nepodařilo se mi najít žádné údaje o jeho existenci). Také dauphin Karel, vykreslovaný v muzikálu jako neschopný panovník, je nakonec znám jako ten, kterému se podařilo ukončit Stoletou válku a zavedl ve Francii své doby důležité reformy.

Původní obsazení:

Johanka: Lucie Bílá, Bára Basiková, Martina Čechová, Lucia Šoralová, chvíli také Iveta Bartošová

La Hire: Kamil Střihavka, Petr Kolář

Raimond: Petr Muk, Bohuš Matuš

Král: Vilém Čok, Jan Apolenář

Operátor: Vladimír Marek, David Matásek, Martin Havelka

Beaudricourt: Martin Pošta, Petr Dopita

Dále hráli: Tereza Ohmová, Jan Gajdoš, Petr Opava, Ivo Hrbáč, Lukáš Kumpricht, Petr Hozman, Marcel Jakubovie, Martin Kalous, Jan Revai, Igor Kolva, Martin Pešek, Martina Čechová, Karina Tomsová, Renáta Podlipská, Pavla Kapitánová, Adéla Šeďová, Radmila Pokorná, Kristina Kloubková, Dita Žemličková

 

text: Veronika Břešťanová s použitím materiálů divadla TaFantastika,
ilustrační foto: Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.