Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Michal Horáček ví Kudykam!

Michal Horáček má důvod být spokojený, jen on ví, kam se Kudykam bude ubíratJiž druhou tiskovou konferenci má za sebou chystaný projekt Státní opery Praha a Kudykam, s. r. o., písňový text Michala Horáčka o 1800 verších s hudbou Petra Hapky Kudykam. Konala se 21. 12. 2008 už přímo na půdě Opery a byla přátelským setkáním tvůrců a některých účinkujících spolu s dětmi z Dětského domova Ledce u Mladé Boleslavi.

DD Ledce obdržely od Kudykamu dar 20 000 KčS nimi budou tvůrci na projektu participovat a jim budou adresovat všechny benefiční vklady představení. Pro začátek si ředitel DD Ledce odnesl vánoční šek na 20 000 Kč a děti z Ledců pak spoustu dalších vánočních dárků včetně podepsaných CD Michala Horáčka. Hudební aranžér představení Ondřej Brzobohatý si s nimi ještě před příchodem novinářů hrál tak trochu na kočku a myš – na klavír hrál různé hudební kousky (většinou filmové melodie) a děti hádali, o co se v které ukázce jedná. Většinu melodií děti poznaly (např. z Chobotnice z druhého patra), nevědely si rady snad jen s Dobrodružstvím kriminalistiky.

Ondřej Brzobohatý si s dětmi zahrál tak trochu na kočku a myšTím však role dětí z dětského domova nekončí. Nadále budou aktivními účastníky a spolutvůrci inscenace. Budou totiž přizváni ke všem důležitým součástem realizace představení v roli „dozorčí rady“. Jejich pohled zvně, se kterým se (doufejme že překonají ostych) budou dělit s tvůrci projektu může mít na jeho konečnou podobu výrazný dopad.

Děti z dětského domova Ledce budou spoluurčovat vývoj hry až do fináleDěti potěšili i skladatel Petr Hapka, producent Oldřich Lichtenberg, ředitel Státní opery Jaroslav Vocelka, režisér Dodo Gombár, choreograf Pavel Strouhal či scénografka Michaela Hořejší a herci Vojtěch Dyk, Csongor Kassai a Nina Divíšková. František Segrado poté zazpíval a zahrál písně „Rozeznávám“ a „Strážce plamene“.

František Segrado poté zazpíval a zahrál písně „Rozeznávám“ a „Strážce plamene“Co to vlastně ten Kudykam je? Divadelní hra ve verších, které se dílem zpívají a dílem mluví. S trochou nadsázky avizované „divadlo jedna báseň“. Michal Horáček zdůrazňuje, že Kudykam není v žádném případě muzikál. Ptát se ho proč ne jsme nakonec ani nemuseli, protože to rozřešil už na první tiskovce částečně sám, když podtrhl, že půjde o živé a netradiční představení... Nechtěli jsme mu připomínat, že tyto okolnosti jsou pro většinu světových muzikálů běžné a jali se hledat ve dnech, týdnech a měsících příštích další Poetika veršů a krása hudby naznačila, že dílo bude zajímavérozdíly sami. Prozatím zařadíme Kudykam do škatulky "jiný hudebně-dramatický žánr".

Děj je duchovní cestou hrdiny (Martina), jehož na počátku potkáváme v jeho pokoji Penzionu Svět. Má se spokojit se svým jistým, anebo se vyklonit do nejistoty a víru příležitostí i hrozeb, který správně tuší za dveřmi svého pokoje? Má následovat strýce, který se na takovou cestu kdysi prý vydal a dospěl z pátého suterénu až Budoucí Martin - Csongor Kassainezměrně vysoko, možná i do přízemí?

Že Vám to něco připomíná? Ale jistě, jde o námět písně „V penziónu svět“ ze stejnojmenného alba, kterou před více než dvaceti lety nazpíval Michael Kocáb. Její text byl pro Michala Horáčka inspirací k vytvoření textu nesrovnatelně delšího. Na oficiálních stránkách Kudykama, které jsou zpracovány jako skutečná pastva pro oči, jsou zatím k dispozici dvě ukázky z libreta, které slibují, že se dočkáme něčeho zcela mimořádného. Úryvek „Hvězdy“ je Přítomna byla i paralympijská plavkyně Tereza Diepoldovádůvtipným dialogem Martina (tím by měl na jevišti být slovenský herec Csongor Kassai, který je znám například rolí žida Davida Wienera z filmu Musíme si pomáhat) a Věštkyně (tou by měla být Nina Divíšková) o míře předurčenosti lidského osudu a svobodné vůli. Opravdovou perlou je nádherné dívčí vyznání lásky „Svatí podél cest“, které patří k vrcholům Horáčkovy dosavadní tvorby. Melodičnost básně připomíná styl Jaroslava Seiferta a skoro se až chce říci, že by bylo škoda tak překrásné verše kazit zhudebněním...posuďte sami:

Není v tom hřích a není vina.
Ve skutcích, ani v myšlenkách.
Obrostu tě jak rozmarýna;
pomalu, všude. Všude…Ach…

Konkurzem prošla i Lucie ŠoralováCelkem ve hře zazní 21 skladeb, část z nich (včetně úvodního "Penzionu Svět") vychází z předchozí spolupráce Hapky a Horáčka, většina je však nová. Mezi novými šansony jsou klíčové tři: "Havrani na sněhu", kterou bude zpívat Martin (sedmiminutovou ukázku této písně, s jemnou reminiscencí na „Levandulovou“, můžete zhlédnout na oficiálních stránkách Kudykama v podání Vojtěcha Dyka), "Hladiny" a "Tante cose da veder", které bude zpívat Hana Holišová ztvární hlavní ženskou roliMartinovo zhmotnělé přání a zároveň průvodce jménem Kudykam. Pod režijním vedením Dodo Gombára (známý například režií brněnského nastudování Hair) a v choreografii vynikajícího Petra Strouhala (Cats, Carmen, Kvaska) dojde k nastudování ve dvou alternacích. Kromě již dříve zveřejněných jmen se na konferenci objevily například Lucie Šoralová a Hana Holišová.

Deset měsíců, které nás v ten den od premiéry (22. 10. 2009) dělily, je již částečně vyplněno dalšími akcemi týkajícími se Kudykama. Hned po Novém roce (5. 1. 2009) se začnou Děti byly spokojené, tvůrci i novináři takénatáčet písně z Kudykama pro nové album, které bude, jak je to pro dvojici Hapka-Horáček typické, interpretačně velmi pestré. Na první setkání jsou pozváni Daniel Landa, Vojtěch Dyk, František Segrado a Richard Krajčo, dále Dorota Nvotová, Jana Lota, Petra Červenková a Lucie Bílá. V únoru nás čeká prezentace scénografie, jejíž autorkou bude Michaela Hořejší, a konkurz na obsazení tanečních rolí. V květnu 2009 vyjde v nakladatelství Lidové noviny libreto hry jako kniha ilustrovaná Borisem Jirků.

Text Roman Janouch a Antonín Krása, fotografie Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.