Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Němcová! bude v hudebních obrazech

Lucie Bílá jako Božena Němcová

Jméno spisovatelky Boženy Němcové zná u nás snad každý. Divadlo Ta Fantastika se rozhodlo o této významné a výjimečné ženě udělat novou inscenaci. K této příležitosti proběhla 10. 4. 2008 v divadle tisková konference.

Celou akci zahájila Lucie Bílá, která zazpívala dvě ukázky. Jednalo se o písně, které se objeví v první polovině představení, a texty k nim "napsala" sama Božena Němcová. Obě byly pomalé, jemné, éterické, romantické.

Po ukázkách představila dramaturgyně Marie Resslová všechny přítomné. A že jich bylo. Z autorů: Jiří Pokorný (scénář, scéna, texty písní a režie), Václav Noid Bárta (hudba), Petr Tyc (choreografie), Martin Hořínek (loutková animace). Z herců: Lucie Bílá, Gabriela Vermelho, Michaela Zemánková, Dáša Součková, Kristýna Leichtová, Kristina Lukešová, Kamil Střihavka, Lukáš Kumpricht, Viktor Dyk, Petr Opava, Václav Renč, Jan Battěk.Lucie Bílá (Božena Němcová) a Kamil Střihavka (její manžel)

Lucie Bílá se netajila tím, že: "Dělám Němcovou, protože mi sluší." Bylo na ní vidět, jak je nadšená, že se v hlavní roli, bez alternace, objeví. Netajila se tím, že po takové roli toužila už v dobách, kdy hrála Johanku z Arku ve stejnojmenném muzikálu. Také uvedla, že je to poprvé, co s režisérem nediskutuje a jen poslouchá.  Její postava prý bude plná lásky a touhy.

S dějem muzikálu byly trochu tajnosti. Sám režisér totiž ještě neví, jak to přesně vše bude. Uvedl, že život Němcové ho hodně inspiroval. Při psaní scénáře vycházel především z knihy Václava Tilleho a z vlastní korespondence Boženy Němcové. Ta se také objeví v inscenaci v podobě různých filmových projekcí. Jisté je jen to, že děj bude pozpátku v jakési retrospektivě. Lucie Bílá uvedla, že umře na začátku a domů půjde konečně s dobrou náladou. Ne, jak tomu bylo například v muzikálu Johanka z Arku.

Lucie Bílá jako Božena NěmcováRežisér Pokorný také mluvil o tom, že to není ani muzikál, ani písničkál, ale jedná se o nový žánr a to hudební drama. Jak ho doplnila Lucie Bílá jsou to hudební obrazy inspirované životem Boženy Němcové. Nazkoušenou mají zatím první polovinu. Hned první dny po zkouškách chodila Lucie Bílá domů ubrečená. Začátek je totiž velmi emotivní.

O postavách jsme se nic konkrétního nedozvěděli, jak uvedl Kamil Střihavka: "jsou ve fázi tvorby". Lucie Bílá k postavám manželů Němcových jen dodala, že: "Oba byli silní, ale nějak se jim míjela srdce."

Po tiskovce jsem se snažila vyzpovídat autora hudby Václava Noida Bártu. I když ho stále odvolávali na fotografování, nakonec se mi přece jen podařilo mu pár otázek položit.

S Lucií Bílou jsem mluvila už jen krátce. Byl o ni mezi přítomnými novináři velký zájem a po hodině rozdávání rozhovorů je musela značně omezit.

 

Václav Noid Bárta - Lucka mi to i kritizovala

Jak dlouho jste skládal hudbu k Němcové!? Dopisujete ji ještě teď v průběhu zkoušení?
Hudbu prakticky skládám rok a půl. V muzikálu zazní asi 70 minut hudby, což je docela dost. Možná se ještě bude krátit. Samozřejmě, že ještě nějaké věci dopisuji, ale než samotné dopisování je teď důležitější mix a aranžmá.

Hudbu jste vymýšlel a skládal doma?
Ta hudba je inspirovaná přírodou. Je to tak, že jedete, u nás v Otvovicích máme nahoře sad třesní a jablek, na jedné straně jsou krásný oblaky, mračna, na druhé straně je temno, duha a v tom vám před autem proletí dvě hrdličky. To jsou ty momenty, kdy vás napadne ta muzika. Pak samozřejmě přijdu domů a tam to realizuji. Takže ano, vesměs je to doma.

Jaké tam budou žánry. My jsme tady slyšeli dvě ukázky a ty byly velmi klidné, romantické.
Bude tam všechno, od vážné muziky, přes RnB, Hip Hop, rock, disko.

Slyšela Lucie Bílá hudbu jako první?
Určitě. Jelikož je se mnou doma a studio máme prakticky pod ložnicí. Tak je jasný, že s tou novinkou, s tím novým dítětem, běžím za ženou, aby mi to posoudila. Vždycky poznám podle její reakce, jestli jo nebo ne. Je velmi vnímavá.

Takže i kritizuje?
Samozřejmě.

Od koho jste dostal nabídku napsat hudbu k muzikálu?
Bylo to od režiséra Jiřího Pokorného, celého vynálezce této věci.

Jiří Pokorný psal mimo jiného i texty. Konzultovali jste to spolu?
Ne, nebylo to potřeba. Napsal krásné texty.

 

Lucie Bílá - Ty fotky jsou tak krásné

Mohla byste mi říct něco víc o fotografiích. Na nich máte dlouhé vlasy, romantický kostým, krásné a neobvyklé líčení. Bude takhle vypadat Němcová?
Já vám nebudu přesně říkat, co budu mít na sobě a jaký budu mít vlasy, i když mi bychom se chtěli držet toho, jak to na fotkách vypadalo. To je ale otázka spíš na výtvarnici, která tady dnes bohužel nebyla. Těmi fotkami jsme spíš chtěli ukázat lidem směr. Ne jak to bude vypadat, ale to jaký z toho budou mít pocit. Když se podívám na tu fotografii, tak je to něha, čistota, křehkost...

Věděla jste od začátku, že hudbu k muzikálu bude skládat váš manžel?
Nevěděla jsem to. On je talentovaný muzikant. Nejdřív tam byla jiná volba, ale pan režisér si nakonec vybral Vaška, takže já jsem se to dozvěděla až od pana režiséra. A samozřejmě, že mám velkou radost, protože není nic lepšího než pracovat s někým, kdo vás zná, kdo ví, co přesně chcete, co potřebujete. Není nad to naučit se ty písničky okamžitě, když se složí, natočit si ve studiu ten základ.

Váš manžel bude hrát také roli Němce. Jak se na to těšíte?
Ano, už jsem to také zaslechla. Je to proto, že kdyby Kamil Střihavka někdy nemohl, tak ho zaskočí můj manžel. On díky tomu, že to všechno napsal, tak zná všechny role, i tu moji.

Fotografie Václav Jirásek, text a rozhovory Petra Gregorová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.