Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková

Role chůvy se Naďa zhostila s gráciíHudební svět se loučí s Naďou Urbánkovou, která nás navždy opustila v pátek 3. února 2023 ve věku 83 let. Jak uvedla její dcera Jana Fabiánová, její maminka odešla tiše, ve spánku, po komplikacích, spojených s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19. Naďu Urbánkovou jste mohli vidět také v muzikálech - zahrála si například chůvu slečny Julie v muzikálu Romeo a Julie, který napsal Jiří  Bareš, a který měl v roce 2003 premiéru v Divadle U Hasičů. V divadle Studio DVA jste si ji mohli užít ve slavném muzikálu Hello, Dolly!, kde alternovala v roli Ernestiny Zámožné se stejně legendární Yvonne Přenosilovou. Pětinásobná Zlatá slavice z let 1972 až 1976 má na svém kontě celou řadu nezapomenutelných hitů. Nezaměnitelná byla nejen pro svůj ojedinělý hlas, ale také pro své typické velké brýle.

Jsme rádi, že jsme Naďu Urbánkovou mohli v muzikálu zažít Jako herečka se objevila i v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela i v dalším jeho filmu na Hrabalovy motivy – v zakázaných Skřiváncích na niti. Hrála i v Pensionu pro svobodné pány nebo ve Zločinu v dívčí škole, v komedii Na samotě u lesa či v Radúzovi a Mahuleně. V roce 1990 se na čas odmlčela, když se provdala do Švýcarska, ale později se vrátila zpět k hudbě. Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace a vyrůstala ve vesničce Borovnička, kde začala chodit do školy. Absolvovala Vyšší zdravotnickou školu v Trutnově a krátce pracovala jako zdravotní sestra. Naďa Urbánková na sebe poprvé upozornila v roce 1964, když se objevila ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, a potom působila dlouhou řadu let v pražském Divadle Semafor, kde vystupovala v Návštěvních dnech Miloslava Šimka a Jiřího Grossmana, který pro ni napsal texty k písním „Drahý můj“ a „Závidím“, v níž se sám loučil se životem.  

Naďa Urbánková si zahrála roli chůvy v muzikálu Romeo a JulieDalšími jejími nezapomenutelnými hity byly písně „Vilém peče housky“, „Blonďák s červenou bugatkou“, „Skálou chcem se stát“, „Řekněte mi, zkušení“, „Vzdálené bubny“, „Prázdný expres“, „Jackson“, „Vzácný nápoj mládí“, „Dávám ti dar“, Zdáš se mi“, „Žárlím“, „Svatební průvod“, „Tobě náležel čas“,  „Svítá nad velkou louží, „Gondola“, „Ukrejvám rozpaky“, „Hospoda blízko mlýna“, „Nejdu spát“ a mnohé, mnohé další. Od roku 1969 zpívala s Country Beatem Jiřího Brabce, což jí nastartovalo její hudební kariéru a velkou popularitu. V první polovině sedmdesátých let byla nejvýraznější českou zpěvačkou, jejíž dobrý repertoár zasahoval široké spektrum posluchačů. Odešla další legenda, která se nesmazatelně zapsala do srdcí svých posluchačů a zanechala po sobě mnoho nezapomenutelných písní. Za redakci projevujeme rodině upřímnou soustrast a Nadě Urbánkové věnujme tichou vzpomínku.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.