Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Arakaini představili nové CD

tn_MS11C-008107Hudební skupina Arakain vydává nové CD "Homo sapiens...?" a při této příležitosti uspořádala 28. 2. 2011 tiskovku v rockovém klubu Kain na pražském Žižkově. Na tiskovku dorazila celá kapela až na frontmana Honzu Toužimského, který onemocněl při natáčení klipu na ústřední písničku „Marat“. Byla to snad první tiskovka, na kterou byl pozvaný i fanklub kapely. Osobně to považuji za výzvu ostatním kapelám. Protože kdo jiný dokáže náležitě ocenit nově vycházející desku, než právě fanklub.

Stejně jako předchozí deska Arakainů Restart (mimochodem velmi profesionálně odvedená práce!) vychází i toto CD u firmy 2P production. Najdete na ní 12 písniček z vlastní autorské dílny. Pouze „Marata“ otextovala Jitka Plachá. Podle slov kytaristy Jirky Urbana a s humorem jemu vlastním nemusí posluchači pod texty hledat žádný hluboký smysl. Žádný hlubší smysl tam totiž není. Arakaini berou zpěv jen jako další nástroj a spíš se snaží vyjádřit se hudbou než textem.

tn_MS11C-008104Na desce najde posluchač písničky nové (složené v této době) a tzv. šuplíkové. Vysvětlím. Šuplíkové písničky jsou písničky, které kapela vytáhla ze svého skladatelského šuplíku. U některých dokonce z velmi hlubokého šuplíku. Jak upřesnil basák Zdeněk Kub, ze šuplíku je vytáhl frontman Honza Toužimský. Proto deska není monotematická, nedá se říct, že by se všechny písničky vztahovaly přímo k homo sapiens. Ale zase není těžké uhodnout, kde k nim kapela čerpala inspiraci – homo sapiens a důkazy o jeho existenci jsou všude okolo nás.

Následující text je už téměř autentický, přepsaný velmi volně, tak jak padaly otázky a odpovědi.

tn_MS11C-008115Obal k desce stvořil dvorní grafik Karel Trávníček. Poprvé v historii Arakainů vychází CD v provedení DIGIPACK, takže nebude v klasickém plastovém obalu, ale v papírovém. Balení bude také obsahovat výpravný booklet. Na otázku, zda si kapela myslí, jestli vydáním DIGIPACKU zabrání stahování mp3 z internetu a zvýší prodejnost, odpověděl Jirka Urban, že si nemyslí, že by se tím snížil počet stahování a zvýšila prodejnost, ale samozřejmě by byli rádi, kdyby tomu tak bylo.

Další otázka se opět týkala mp3, a to zdali uvažují nebo uvažovali o prodeji mp3. Mikrofonu se tentokrát ujal kytarista Mirek Mach a ujistil nás, že o tom přemýšlí už léta. Jenže prodej mp3 není přes internet tak jednoduchá záležitost, jsou s tím zákonitě spojeny další služby, například bankovnictví. A zadávat to nějakému operátorovi nechtějí, protože ten by za to "shrábnul" většinu peněz.

tn_MS11C-008113Podle slov Jirky Urbana kapela uvažovala i o prodeji mp3 místo na CD rovnou na flashce, protože placky visí na internetu třeba i den před tím, než jsou dány do prodeje. Takže sice by pro lidi bylo pohodlnější, kdyby se to prodávalo rovnou na flashce, ale lidi ze "staré školy" by to asi nepotěšilo, protože ty chtěj mít spíš doma tu placku než nějakou flashku.

K nové desce také samozřejmě patří turné. Ještě před tím, než kapela vyrazí na šňůru, sejde se většinou tak šestkrát ve zkušebně. Arakaini zastávají totiž pravidlo, že jsou profesionální kapela a tím pádem i hráči, takže stačí, když se to naučí doma a pak se párkrát sejdou, Doxa (bubeník) to klepne a je to. Na pódium však chodí připraveni, nezapomněli Arakaini zdůraznit.

Kapela odstartovala své turné 4. března v Polné. Na turné bude Arakainy střídavě doprovázet čtveřice kapel  - Ascendancy, Menhir, Merlin a Tristana. Pokud by se našli fanoušci, kteří by nevynechali ani jeden koncert, užili by si Arakainy celkem devětadvacetkrát. tn_MS11C-008120

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.