Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Muzikálové hvězdy v představení Don Giovanni

Rozhovor Komtura s Donem GiovannimDnešním dnem započala 10. letní sezóna Opery Mozart. Tato tradice vznikla v roce 1991, kdy se na Novotného lávce pořádaly mozartovské večery spíše v komorním ladění. 1. 7. 1992 však Opera Mozart začíná druhou sezónu, nyní však v prostoru z hlediska mozartovského nejcennějšího - ve Stavovském divadle v Praze, kde uvádí Kouzelnou flétnu.

Po úspěšné sezóně je připravována další, titulem je tentokrát "Cosi fan Tutte". Donna Elvíra, Don Giovanni a jeho sluha LeporelloDalší sezóna má pro společnost zásadní zlom - začíná fungovat na soukromé bázi, a začíná spolupracovat se zahraničními sólisty, kteří později vystupují na předních světových scénách.

Před rokem uvedla již po třetí hru, která byla napsána zvláště pro Prahu, hru, kterou mnozí chápou jako vrchol Mozartovy tvorby v oblasti opery - Don Giovanni. Zvláštností této inscenace bylo, že zde prvně vystoupil Daniel Hůlka v hlavní roli. Rok se s rokem sešel, a Daniel Hůlka byl znovu osloven Operou Mozart, a znovu mu byla nabídnuta role Dona Giovanniho.

Masetto, Don Giovanni a ZerlinaA jelikož je to 10. letní sezóna, byl spolu s ním osloven Tomáš Bartůněk (Leporello), který účinkoval například v hlavní roli muzikálu Dracula a nyní účinkuje v muzikálu Krysař na Slovensku nebo v muzikálu Monte Cristo (generál Morcerf) v Praze.

Do třetice byl osloven další muzikálový interpret Marián Vojtko (Don Ottavio), který v rolích Kněze a Stevena účinkoval v muzikálu Dracula, a nyní účinkuje v muzikálu Krysař na Slovensku, a také v roli Monte Crista ve stejnojmenném muzikálu.Daniel Hůlka jako Don Giovanni

V počátcích této dobré tradice byl odpor k zakonzervovanému pojetí operních inscenací z 80. let. Během desetiletí vznikl nejen profesionální umělecký soubor, které si stále udržuje avantgardní přístup k tvorbě, ale také prostor pro netradiční inscenační přístupy nebo konfrontaci mladých umělců se zahraničními kolegy, ale také s klasickými díly v moderním pojetí. Od roku 1995 spolupracuje Opera Mozart s mnoha zahraničními interprety, kteří vystupují na předních světových pódiích a získávají různé ceny v hudebních soutěžích.

Jitka Svobodová jako Donna AnnaZ nich zde v tomto roce budou v jednotlivých rolích hrát: v roli Dona Giovanniho bude účinkovat Petteri Falck a Miguelangelo Cavalcanti, jako Il Commendatore vystoupí Jurij Kruglov a Jevhen Šokalo (ten bude také vystupovat v roli Leporella), Donnu Annu zazpívá Alexis Magaró, Donnu Elvíru ztvární Michiyo Keiko, Katherina Muller, Priti Gandhi a Yolandu Constantinescu.

Představení Dona Giovanniho ve Stavovském divadle můžete zhlédnout od 13. 7. do 26. 8. 2001.

Režii měl Jiří Nekvasil, hudebně nastudoval a diriguje Rudolf Krečmer, scénu vytvořil Daniel Dvořák, kostýmy navrhla Simona Rybáková, choreografii připravila Dana Gregorová.

Fotografie a text Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.