Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Golem se rozloučil z Karlem Svobodou

Skladatel Karel SvobodaVe čtvrtek 1. 2. 2007 se konalo v Hybernii první představení muzikálu Golem po tragické smrti Karla Svobody. V tento den všichni přítomní byli více zamlklí, a celý muzikál více prožívali. Také potlesk byl silnější - snad aby Karel slyšel, že se jim to líbí. Tým muzikálu se rozhodl s Karlem Svobodou rozloučit a vzpomenout na něj. Jediné, co připomínalo tragickou událost z venku byl černý prapor přes okno divadla Hybernia.

Golem dal Rebece své srdce...Nebyla to však vzpomínka plná patosu, právě naopak. Ve foyeru je vystavena pouze velká fotografie Karla Svobody, kterou pořídil fotograf Martin J. Polák do programu muzikálu Golem. U fotografie jsou položeny květiny, všichni přítomní mluví pouze polohlasem a často se zastavují před fotografií.

Skladatel Karel SvobodaPředstavení jde právě do finále, Golem se právě vyznává ze své lásky k Rebece - citu, který byl dán člověku jako dar, a odevzdává jí své srdce. Při sledování této vrcholné scény mě napadá, že možná právě zde, v muzikálu Golem nechal Karel Svoboda své srdce, a pak zjistil, že bez něj nelze žít. Delší pauza po doznění písně nasvědčuje tomu, že to stejně vnímá publikum. Režisér Filip Renč a jeho asistentka Saša Malinská byli dojati k slzámOvšem pak se ozývá obrovský potlesk, který vyplňuje celý prostor divadla.

Při děkovačce se na okamžik spustilo projekční plátno, a byla na něj promítnuta fotografie Karla Svobody. V té chvíli lidé v hledišti povstali, aby se připojili k umělcům. Ti - v zákulisí i hledišti - tiše vzpomněli na spolupráci s Karlem Svobodou a možná si pro sebe kladli stejnou otázku, jakou si pokládá většina z nás: Proč?!

Fotografie a text Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.