Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Dolmen slavil 10 let

Frontman skupiny Dolmen Tomáš Trapl - ať je na jevišti či koncertním podiu - jeho charisma prostě nelze přehlédnoutV letos nově otevřené Retro Music Hall oslavila 7. listopadu deset let své existence rocková kapela Dolmen, jejímž frontmanem je jeden z našich nejlepších muzikálových zpěváků Tomáš Trapl. Asi není možné najít muzikálového fandu, který neviděl Tomáše Trapla v žádné z jeho mnoha rolí, proto připomenu jen např. Enjolrase v Les Misérables, Jidáše v Jesus Christ Superstar, Johna v Miss Saigon nebo Octaviana a Ptolemaia v Kleopatře.

Svého kolegu z divadelních prken přišel podpořit i Marian VojtkoPrávě velké vytížení Tomáše Trapla na muzikálové scéně je asi hlavním důvodem, proč kapela Dolmen již dva roky společně nekoncertovala. Pro fanoušky Dolmenu byla tedy oslava desetiletého výročí opravdovým svátkem. A to navíc dostali dárek v podobě vstupu zcela zdarma. Šanci vidět tuto skupinu live si nenechali ujít ani mnozí zpěváci známí z muzikálů, Na výročním koncertě po dvouleté pauze se kapela Dolmen sešla v  původní i pozdější sestavějako např. Dušan Kollár, Jiří Helekal, Petr Poláček nebo Marian Vojtko. Ten také prozradil, že náš server pravidelně sleduje a je nadšen množstvím a komplexností informací o muzikálové scéně.

Dolmeni, kteří hrají rock inspirovaný keltskou melodikou, se představili v sestavě Tomáš Trapl (zpěv, akustická kytara), Dolmen - razantní rockové kytary i emotivní houslová sóla  Tomáš Valášek (elektrická kytara, panova flétna, kastaněty), Tomáš Pavelka, jenž jako zpěvák působil např. v Hair  nebo Jesus Christ Superstar (elektrická kytara), Prokop Saidl a Tomáš Kurfürst (basová kytara), Vladimír Zelenka (housle) a Mikoláš Nop (bicí).

Největší pozornost na sebe jistě strhnul Tomáš Trapl, Mezi fanoušky kapely Dolmen zavítal i Viktor Dyk z divadla Ta Fantastika který zvládá roli frontmana rockové kapely stejně suverénně jako své role divadelní. Jeho charisma je zkrátka nepřehlédnutelné, a navíc disponuje perfektním hlasem. Nicméně i jeho kolegové se blýskli skvělými výkony a např. mne osobně velmi zaujalo sólo na kastaněty autora hudby většiny písniček Dolmenu Tomáše Valáška.

Hostem večera byla skupina Votchi, Broadwayský Ptolemaios (P. Poláček) sledoval koncert obklopen dámskou společnostís níž Tomáš Trapl v nedávné době spolupracoval na jejích nahrávkách. Frontmana skupiny Votchi Petra Kutheila pojí s Tomášem Traplem i práce na divadelních prknech. Vidět jste ho mohli mimo jiné v muzikálu Galileo nebo americké verzi Hamleta.

Koncert byl rozdělen do tří částí. Známé i méně známé dolmenské skladby podal Tomáš Trapl publiku s živelností sobě vlastníNa úvod odehráli Dolmeni novější písničky, které zatím nevyšly oficiálně na žádném albu. Zazněly např. skladby "Amsterodam", "Diogenes" nebo "Já už to vzdal". Jak jsem zmínila, studiové nahrávky těchto písniček nejsou k dispozici, ale jejich koncertní verze je možné získat přímo na oficiálních stránkách Tomáše Trapla.

Po krátké přestávce následoval blok písniček skupiny Votchi, která hraje o poznání tvrdší repertoár nežli Dolmen. Spolu s ní si zazpíval i Tomáš Trapl. Toto krátké hostování mu pak zpěvák kapely Votchi Petr Kutheil oplatil v poslední třetině večera, Tomáš Trapl si na koncertě hostovsky zazpíval i s kapelou Votchikterá byla věnována písničkám z CD Dolmen - Rock, jenž vyšlo u příležitosti desetiletého výročí v reedici.

S Dolmeny si zazpíval v písničce "Kočka" a musím říci, že jeho podání bylo velmi zajímavé a příjemné. Kromě "Kočky" přišly na řadu např. písničky "Labyrint", "Ztrácím", "Pískej si pískej", "Permoníci" nebo "Oči šamanů". Nadšené publikum nechtělo navzdory velmi dlouhému koncertu pustit Dolmeny z pódia a vytleskalo si samozřejmě Vidět ještě další koncert skupiny Dolmen je jistě přáním nejednoho fanouškapřídavky.Tím posledním bylo opakování jedné z nejvýraznějších a asi i nejznámějších písniček této kapely "Svatba  havranů". Videoklip "Svatba havranů" je také k vidění na oficiálních webových stránkách Tomáše Trapla.

Doufejme, že se v dohledné době dočkáme i nějakého dalšího vystoupení kapely Dolmen. Zatím se ovšem mohou příznivci Tomáše Trapla těšit hlavně na jeho nové muzikálové role např. v Golemovi  či Angelice.

Fotografie Michal Škvor, text Alena K.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.