Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Petr Kotvald představil v Divadle Na Maninách svůj Recitál

Petr Kotvald si pro diváky připravil průřez svým repertoáremV Divadle Na Maninách se 6. října 2022 od 19 hodin konal koncert Petra Kotvalda s názvem Recitál. Koncert byl kvůli covidu několikrát přeložen, a tak Petr předstoupil před natěšené publikum, které zcela zaplnilo sál. Hned v úvodu ovšem narušila Petrovo entrée divačka, která přišla pozdě a domáhala se uvolnění svého zasednutého místa jiným divákem. Petr nechal koncert zastavit a asi pět minut s divačkou řešil její problém. Nakonec Petr divačce našel volné místo ve čtvrté řadě, s čímž se dotyčná spokojila, usadila se a koncert mohl pokračovat. A tak zůstali všichni trochu na vážkách, jestli to bylo doopravdy nebo se jednalo o úmyslnou legraci a připravenou scénku na úvod programu.

Z muzikálů, ve kterých Petr v minulosti zpíval, jsme žádnou ukázku neslyšeli, koncert se skládal z písní jeho sólové dráhyProtože Petr Kotvald účinkoval i v několika muzikálech, jistě na naše stránky patří i reportáž z jeho krásného koncertu. Petr Kotvald působil i ve dvou muzikálech na ledě. První muzikál, ve kterém jste Petra mohli vidět, byl Romeo a Julie v roce 2003, kde vystoupil jako Paris, na ukázku se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=GTohO-2_2k4 . Ve druhém, velmi oblíbeném muzikálu na ledě Mrazík v roce 2005, si Petr zahrál Ježibabu. Třetím muzikálem, kde se Petr Kotvald objevil, byl muzikál Mama Mia v roce 2018, kde ztvárnil jednu z hlavních rolí – Harryho. O muzikálech ale Petr říká, že je zase tak v oblibě nemá, protože tam musí čekat na svůj výstup, kdežto na koncertě má běh věcí zcela ve svých rukou.

Kytarista Michal Walter se občas blýsknul nějakým sólemZa zastavení rozhodně stojí i doprovodná kapela, plná skvělých muzikantů. Za klavír usedla Alena Grillová, výjimečná instrumentalistka – spolupracuje s PK pravidelně od vzniku výlučného akustického alba „Pan Zpěvák“ z roku 1998, mimo jiné působí na Státní konzervatoři Praha. Kontrabas mistrně ovládal Ondřej Štajnochr, absolvent Statní konzervatoře, člen řady jazzových a swingových formací, pro zajímavost stejně jako Petr Kotvald je absolventem elektrotechnické fakulty ČVUT a doprovodné kapely Petra Kotvalda TRIK. Za bicí a perkuse usedl absolvent konzervatoře a pedagog Vítek Blažek. Elektronické klávesy, akordeon a smyčce ovládal Martin Blažek, talentovaný aranžér a skladatel, absolvent pražské Státní konzervatoře a zároveň jeden z jejích nejmladších pedagogů. Mimo jiné je i autorem mnoha písní Petra Kotvalda, a to jak popových, tak i šansonů.

Brilantnost klavíristky Aleny Grillové vynikala hlavně v šansonově laděných skladbáchPrvním Martinovým zásadním hudebním počinem pro Petra byl vznik alba „LX“ (2019), na kterém se podílel kompletně jako aranžér a autor, napsal například písně „Stejná i jiná“, „Dvanáctá“, „Šedesát“, „Jezu Kriste“, „Jsi ve všech písních“, „Milenci“ a další. Na kytaru hrál Michal Walter, příjemnou atmosféru koncertu dokreslovaly skvělé vokalistky Viktorie Kotvaldová a Bára Zárubová. A jako nejdůležitější osobu za zvukovým mixpultem nemohu vynechat ani Jiřího Hajčuse Hájka, který je plnohodnotným členem orchestru. Sestavu na větších koncertech doplňuje i smyčcové kvarteto složené ze skvělých interpretů působících v mnoha význačných hudebních tělesech. V orchestru Národního divadla a České filharmonie. Jsou to Josef Vychytil, Miroslav Štěpán, Marek Jiříček a Marek Novák.

Martin Blažek ovládá elektronické klávesy, smyčce a akordeonPojďme se tedy vrátit na Petrův koncert Recitál. Petr svou show zahájil úvodní písní „Milujem se čím dál víc“ a následoval song „S tebou“. O průvodní slovo se postaral Petr sám a písničky prokládal vtipnými příběhy a postřehy. Koncert se odvíjel více méně v příjemném šansonovém komorním tónu s doprovodem akustických nástrojů, mnohdy jen s klavírem a kontrabasem, což pro mne bylo velmi příjemným překvapením. Písně opatřil krásnými texty Pavel Cmíral. Poté jsme si poslechli písně „Stejná i jiná“, „Záliv“ a „Jsi krásná“. Po nich jsme si poslechli blok s písněmi „Mám tu moc“, „Stevie, dobrý den“ a „Dvanáctá“. Petr zpívá hlavně písně o lásce, a tak následovaly „Jde za svou láskou“, „Tyrkys“, „Den nevěsty“ a před přestávkou rychlejší „Brejle“, které jsou, jak Petr podotkl, pro něj typické.

Petr s vokalistkami Bárou a Viktorkou to umí pořádně roztočitNa druhou polovinu koncertu si Petr oblékl druhé slušivé sako a zazpíval „Včerejší sběrač míčků“, „Auto Grand“, „Já kvůli tobě“, „Poprvé“ a osobně mě opravdu dostala šansonově laděná píseň „Principál“, kterou jsme si poslechli za doprovodu akordeonu, a všem připomněla Paříž s Eiffelovou věží. Následovala „Jen láska tvá“ a „Nás vezmou do nebe“. U další skladby „Na mě zapomeň“ mi opět naskočila husí kůže a Petr se znovu projevil jako velmi zdatný šansoniér. Potom jsme si vyslechli píseň „XL“, „Jsi ve všech písních“ a přiblížil se závěr koncertu. Petr se s diváky rozloučil písní „Tak pojď“, a protože potlesk nebral konce, Petr přidal snad svůj největší hit „Mumuland“, který si s ním s hutí zazpíval celý sál. Koncert se velmi vydařil a my se budeme těšit na Petrův Vánoční koncert, který se bude konat v sobotu 17. 12. 2022 v Kostele Šimona a Judy na Starém městě pod názvem „Vánoce hrajou Glórija“. Předprodej vstupenek byl již zahájen.

Recitál
Petrovo entrée narušila divačka, která přišla pozdě a své místo měla již obsazené Divačka si sedla na kraj jeviště, že bude koncert sledovat odtud, Petr jí vzápětí našel volné místo ve čtvrté řadě, a tak mohl koncert pokračovat Basák Ondřej Štajnochr tvrdil muziku Petr si sólo s akordeonistou Martinem Blažkem pořádně užil
Klavíristka Alena Grillová a basák Ondřej Štajnochr se starali o to, aby kapela pěkně šlapala Bicí a perkuse mistrně ovládal Vít Blažek Diváci sál Divadla Na Maninách zaplnili do posledního místečka Došlo i na květiny od věrných fanynek
Klavíristka Alena Grillová se na nás po koncertě usmívala Petr si koncert užíval společně s diváky Hádal by někdo tomuhle fešákovi šedesát? Petra na koncertech doprovázejí vokalistky Viktorie Kotvaldová a Barbora Zárubová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.