Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jazz Side Story uzavřela sezonu v MDB

V popředí zpěváci zpívají, v pozadí na rampě tanečníci předvádějí své uměníVe dnech 17. - 24. června patřilo Městské divadlo Brno již podruhé mezinárodnímu festivalu hudebního divadla nazvanému Dokořán pro hudební divadlo Brno 2006. Během těchto osmi dnů se na scéně MdB představila celá řada divadel z Prahy, Českého Těšína, Bratislavy, Nitry, Ostravy, Stuttgartu a dalších měst.

Na úvod všechny přivítal a festival ukončil ředitel MDB Stanislav    MošaZároveň v rámci festivalu hostitelské Městské divadlo Brno uvedlo několik svých vlastních představení. Jedním z nich byla jazzová koncertní verze světově proslulého muzikálu Leonarda Bernsteina West Side Story. Ta dostala název Jazz Side Story a celý festival uzavírala.

Roman Vojtek zpívá ''One Hand, One Heart''Muzikál West Side Story je pro MdB kultovním titulem. Premiéra slavného brněnského nastudování se konala před deseti lety a letos v únoru se odehrálo výjimečné vzpomínkové představení obsazené shodně s tehdejší premiérou. Dalo se tedy očekávat, že i v Jazz Side Story se objeví někteří z protagonistů tohoto nastudování.

Oldřich Smysl, Petr Gazdík a Petr Brychta zpívají ''Maria''A tak není překvapením, že slavné písně z "Westky" v jazzovém hávu zpívá např. umělecký ředitel muzikálu v MdB, autor scénáře a režisér Jazz Side Story v jedné osobě Petr Gazdík a dále Stano Slovák či Roman Vojtek, který mezitím zakotvil spíše v pražských muzikálových divadlech.

Johana Gazdíková (v pozadí její bratr Petr Gazdík) zpívá ''I Have A Love''Jak jsem již zmínila, Jazz Side Story není klasické představení West Side Story. Jedná se víceméně o koncertní verzi, která obsahuje jen vybrané skladby z Bernsteinova muzikálu (např. "America", "I Feel Pretty", "Tonight", "Cool", "Somewhere") upravené do jazzové podoby. Nutno dodat, že texty písniček jsou v anglickém originále. Premiéra na hudební scéně v Městském divadle Brno se konala 31. května letošního roku a diváci festivalu měli možnost vidět první reprízu.

Projekt je opravdu multimediální... (sedící Stano Slovák,   zpívající Radka Coufalová-Vidláková, Tania Mathurin, Ivana Vaňková)Sólové party v Jazz Side Story si (kromě již zmíněných) rozdělili Dušan Vitázek, Oldřich Smysl, Radka Coufalová-Vidláková, Ivana Vaňková, Johana Gazdíková, Tania Mathurin a další.

Kromě sólistů, osmičlenného sboru a orchestru se na scéně představili také tanečníci. Na první pohled by se mohlo zdát, že jejich zapojení nebude ani možné, jelikož celá scéna byla zaplněna orchestrem a zpěváky. Svatba Tonyho a Marii v podání tanečníkůOvšem veškeré taneční dění se odehrávalo na zvýšeném jevišti umístěném za orchestrem, které bylo kryto průsvitným plátnem. Na témže plátně byly čas od času promítány i projekce.

Nápad je to jistě zajímavý, jen se obávám, že jsem nebyla zdaleka jediným divákem v sále, jehož pozornost kvůli rozestavení na jevišti přitahovali více zpěváci a který tedy taneční scény vnímal spíše jen velmi sporadicky. Tania Mathurin s Ivanou VaňkovouNicméně je na volbě každého, kterou složku představení preferuje, a milovníci tance si mohli také přijít na své. A West Side Story je muzikálem, v němž má tanec velmi podstatnou úlohu.

Mezi zpěváky výrazně vynikla skvělá Tania Mathurin, jež nezapře mimořádné hudební cítění typické pro černošské interprety. Radka Coufalová-Vidláková s Petrem Gazdíkem (Maria a Tony) zpívají ''Tonight''Její sóla v písničkách "Somewhere", "America" či "Cool" publikum po zásluze odměnilo obrovským potleskem a jásotem.

Ze zbylých dam musím vyzdvihnout Radku Coufalovou-Vidlákovou, která disponuje velmi příjemným hlasem a celý večer působila dojmem, že ji představení opravdu baví a užívá si ho. Její duet s Petrem Gazdíkem "Tonight" patřil k nejlepším číslům celé Jazz Side Story.

Roman Vojtek dovedl rozesmát i své kolegy v písni ''I Feel Pretty''Kromě krásné hudby a tance je v Jazz Side Story prostor i pro pobavení diváků. O to se postarali zejména Stano Slovák, Petr Gazdík a Roman Vojtek v písničce "I Feel Pretty", kterou v původní verzi West Side Story zpívá Maria. Především Roman Vojtek se na dané písni opravdu "vyřádil" a rozesmál publikum.

''Seržant Krupke'' v rapovém podání zpestřil vystoupeníZajímavým zpestřením bylo provedení skladby "Officer Krupke". Její protagonisté Lukáš Kantor, Jakub Uličník a Alan Novotný (nejprve spolu s company) se objevili mezi diváky v hledišti a až posléze se přidali k ostatním účinkujícím na scéně, kde toto číslo odrapovali. Ani potom však nezapomněli na komunikaci s lidmi v první řadě.

Závěrečná děkovačka festivaluV rámci koncepce celého představení se jednalo o výrazné vybočení, neboť rapeři byli jako jediní ze sólistů oblečení v kostýmech místo civilního oděvu a pojali svůj výstup i jako herci. Navíc právě "Officer Krupke" prošel největší hudební proměnou od originálu ze všech předvedených písniček.

Návštěvníci posledního představení festivalu přijali novou verzi West Side Story s nadšením a odměnili účinkující potleskem vestoje. Ten, kdo dosud neměl příležitost Jazz Side Story vidět, se může těšit na novou sezonu, ve které se tato novinka Městského divadla Brno opět objeví na scéně.

Fotografie Michal Škvor, text Alena K.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.