Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nad Brnem se ozývá Oliver!

Oliver Twist a jeho sólo Adaptace anglického muzikálu Oliver se od 24. září hraje v Městském divadle v Brně pod režijním vedením ředitele MdB Stanislava Moši.

Sirotčinec pana Bumbleho a vdovy CorneyovéMuzikál Lionela Barta (hudba a libreto) na motivy knihy Charlese Dickense vznikl v 60. letech a dosáhl velkého úspěchu. Příběh Olivera Twista, chlapce, který vyrůstá v sirotčinci, okouzlil diváky nejdříve v Londýně a následně na americké Broadwayi, kde se stal nejdéle hraným anglickým muzikálem své doby. Muzikál získal i deset nominací na cenu Tony, Pan Bumble svádí chtivou vdovu Corneyovouceny nakonec získal tři - za nejlepší scénář a hudbu, hudební režii a nejlepší scénu. Muzikál se dočkal i filmové adaptace, která také dosáhla obrovského úspěchu.

Oliver (alt. Daniel Jirků, Karel Jeniš a Marek Hurák) vyrůstá v sirotčinci, který vede pan Bumble (alt. Petr Gazdík a Ján Jackuliak) a jeho pomocnice (později manželka) Oliver jako malý funebráček v pohřebním ústavu manželů Sowerberryovýchvdova Corneyová (alt. Helena Dvořáková a Jana Musilová). Když jednou Oliver má jako jediný odvahu a projeví přání přidat si jídlo, Bumble se rozhodne ho prodat. A tak se Oliver dostane k Sowerberryovým do pohřebního ústavu. Ti z něj chtějí udělat malého funebráka. Oliver však uteče do Londýna, kde se setká s partou dětských zlodějíčků. Zlodějíček Lišák (L. Kantor) potkává Olivera po jeho útěku…Ujme se ho nejstarší a nejšikovnější z nich - Lišák (alt. Lukáš Kantor a Klára Šťastná).

Ten ho odvede do doupěte zloděje Fagina (alt. Jan Apolenář a Ladislav Kolář) který se o děti stará a ty pro něj na oplátku kradou. Do jeho party patří i prostitutky Nancy (alt. Markéta Sedláčková a Ivana Vaňková) … a odvádí ho k panu Faginovi (J. Apolenář)a Betty (alt. Radka Coufalová-Vidláková a Mária Lálková). Mezi Faginovy ovečky patří i obávaný Bill Sikes, zloděj a vrah (alt. Dušan Vitázek a Stano Slovák). Lišák se pokusí okrást pana Brownlowa (alt. Karel Janský a Josef Jurásek), který to však zpozoruje, ale myslí si, že to udělal Oliver, kterého chytí a odvede k soudu. Brownlow se následně Olivera ujme jako odškodnění za křivé obvinění. Bill Sikes a Fagin chtějí Olivera zpět, Nancy a Betty jim v tom bráníKdyž to ovšem zjistí Bill a Fagin, chtějí Olivera dostat zpět, protože se bojí, že prozradí jejich spolek. Bill donutí Nancy, aby chlapce přivedla, ta se však zdráhá splnit jeho příkaz, i když Billa tajně miluje. Nancy s Betty nakonec souhlasí, Olivera unesou a odvedou ho k Billovi. Ihned toho však litují, a když se Olivera zastanou, ihned je Bill zmlátí.

Bill ve vzteku zabíjí svou milou Nancy a prchá s OliveremPan Brownlow mezitím vydá v novinách inzerát, kde shání informace o Oliverovi, který je mu z neznámého důvodu velmi blízký. Přijdou za ním Bumblovi, kteří z toho chtějí získat prospěch. Nakonec jsou však rádi, že mohou odejít domů, a ne do vězení. Potvrdí však domněnku, že je Oliver Brownlovův vnuk. Děkovačka je pro všechny Nancy chce chlapce vrátit dědečkovi, a tak se s ním tajně domluví, že chlapce přivede o půlnoci na londýnský most. Ale Bill ji na Londýnském mostě potká dříve a ve vzteku ji zabije. Pan Brownlow ho však zahlédne, a když ho popíše, všichni vědí, kdo to je a jdou ho pronásledovat. Bill prchá s Oliverem, varuje Fagina, kterému se přizná k vraždě Nancy. Fagin prchá, ale při útěku ztratí všechny své poklady. Nakonec je Bill na mostě lapen a zastřelen. Oliver tedy konečně může žít s dědečkem.Fagin zvažuje, co je pro něj lepší: být lupič nebo poctivec

Na muzikálu, kromě skvělé hudby a kvalitního přebásnění libreta Jiřím Joskem, zaujmou hlavně herecké a pěvecké výkony. Ať už se jedná o vynikající Kláru Štastnou v chlapecké roli Lišáka nebo obě představitelky Nancy. Role Fagina skvěle sedí jak Malí zlodějíčciApolenářovi tak Kolářovi, oba zde mohou uplatnit svůj komediální talent.

Sám malý Oliver tu má svou sólovou píseň "Kde se láska ukrývá", která jistě mnohé chytí za srdce. Tradičně vynikající je company, která vynikne hlavně ve sborových písních jako je "Když přidáš se k nám" nebo píseň londýnské chudiny "Umpapa". I v obrovské mase lidí zaujme svým krásným hlasem Michal Šebek.Pan Bumble prodává Olivera

Režie je narozdíl od některých pražských produkcí propracovaná, důraz je kladen hlavně na děti, kterých v muzikálu hraje třicet čtyři. Kdo ví, jak obtížné je pracovat s jedním, ocení, že se v klidné atmosféře podařilo sehrát všechny. Prostor, kterým disponuje hudební scéna je vhodný i pro projekci animací, Bumble a jeho nová paní, kteří se mají radi jako kočka a peskteré vhodně doplňují účelnou scénu Jaroslava Milfajta.

Jedinou vadou muzikálu je to, že je od začátku druhé poloviny lehce předvídatelný a divák už jen čeká, kdy se Oliver vrátí k dědečkovi. Je tu i jistá podobnost mezi postavou Billa Sikese a Edwarda Hyda z muzikálu Jekyll&Hyde. Toto je patrné hlavně ve scéně, Oliver jde vrátit knihy, všechno se zdá být krásné, ale čeká ho ještě strastiplná cesta ke štěstí…kdy Bill těžkou holí zabije prostitutku Nancy, která může evokovat představu prostitutky Lucy, taktéž z Jekylla a Hyda. Ovšem Oliver vznikl dříve než Jekyll&Hyde a oba muzikály se odehrávají přibližně ve stejné době a ve stejném prostředí.

Pokud chcete vidět další muzikál, který se MdB povedl, neváhejte a rychle se vypravte na Olivera! Máte jedinečnou šanci, hraje se totiž pouze v září a říjnu.

Fotografie Michal Škvor, text Veronika Břešťanová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.