Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Zdá se, že tu hraje tisíc klarinetů…

Na posádce Alkalis se všechny zbraně změnily na hudební nástrojeV Městském divadle Brno měla 30. dubna premiéru muzikálová zpěvohra Kdyby tisíc klarinetů. Na motivy stejnojmenného filmu a několika divadelních úprav vzniklo výjimečné odpočinkové představení.

Velitel posádky Helmut (M. Čížek) se stal dobráckým šaškemV režii Jany Kališové se před očima diváka odehrává příběh vyplněný známými i méně známými písničkami autorské dvojice Suchý-Šlitr. Na vojenské posádce Alkalis se stane zázrak - všechny zbraně se změní v hudební nástroje. Fanatický poručík Klaus (T. Sagher) je desátníku Apíkovi (J. Apolenář) a zbytku posádky pro smíchPod vedením dobráckého velitele Helmuta (alternují Miloslav Čížek a Ladislav Kolář ) se na ně začnou vojáci učit hrát. To se ale vůbec nelíbí poručíku Klausovi (Tomáš Sagher), zarytému příznivci vojenských řádů. Další výraznou postavou je i "důstojník pro hygienu" seržant Stella (Jana Musilová).

Do kasáren je z televize TBC vSvobodník Patrik (P. Štěpán) se zamiluje do Terezy N. (I. Vaňková)yslána redaktorka Tereza N. (alt. Ivana Vaňková a Zuzana Kyseľová), aby natočila o celé události reportáž. Svobodník Patrik (alternují Ján Jackuliak a Petr Štěpán) se do ní na první pohled zamiluje a snaží se mužstvo motivovat ke spolupráci na připravované reportáži.Benjamín Kotek (P. Gazdík) je pronásledovaný fanynkami - dívčím sborem Do kasáren uteče i populární zpěvák Benjamín Kotek (alt. Petr Gazdík a Milan Němec), který si v místních lázních léčí uzlíky na hlasivkách. Pronásledují ho však jeho fanynky, vokální skupina dívek z penzionátu - Dítka hrdel nevinných.

Poručík Klaus se spolu s vojínem Hubertem (alt. Petr Brychta a Jakub Przebinda) snaží překazit reportáž. Vojín Hubert (P. Brychta) kolaboruje s poručíkem KlausemTereza však reportáž natočí a ta je odvysílána. Klaus jde donášet k ministru války generálu Šlusovi (alt. Zdeněk Bureš a Karel Janský). Po diváckém úspěchu reportáže pověří ředitel televize TBC Julius Julius (alt. Jiří Horký a Milan Horský) Terezu přípravou zábavné revue právě z kasáren. Aby zabránil odvysílání revue, vyšle ministr do kasáren parašutisty, ale ti se připojí k zábavě a úkol nesplní. Parašutisté (R. Musialek a I. Ondříček) hlásí Tereze N. nesplnění úkolu a přebíhají na jejich stranu S nadšením se přidávají i Stella proměněná v sexy zpěvačku a Benjamín Kotek.

Ministr se za pomoci Klause a vojína Huberta snaží všemi možnými prostředky zabránit odvysílání revue. Pošle do kasáren tajné komando agentek na akci "zahájíme zátes zubákama, že!".Diverzní skupina Pět švestek demaskovala vetřelce - poručíka Ředitel televize TBC dostane zajímavou finanční nabídku a rozhodne se do Alkalisu vyslat 12 tanečnic. Mezitím dorazí do kasáren 5 agentek, které se za tanečnice vydávají. Ovšem v kasárnách se dívky vzbouří proti poručíku Klausovi, demaskují sebe i jeho, a stane se z nich vokálně-taneční skupina Pět švestek. Mají k tomu ten nejprostší důvod - "každá holka chce být zpěvačkou".Ministr války a utajení generál Šlus (Z. Bureš) a jeho poradce dr. Čert (J. Milfait)

Ministr Šlus je zoufalý, ale na pomoc mu přichází doktor Čert. Poradí mu , ať vojenské posádce Alkalis nechá vypnout přívod elektrického proudu. Zavolá řediteli TBC a dá mu podmínku: obnoví dodávku proudu, revue se bude moci odvysílat, ale pouze v případě, Revue ukončil Julius Julius (J. Horký)že bude "alkaliský zázrak" prezentován jako vojenská akce.

Ministr války a ředitel TBC společně vystoupí v televizi, Tereza dostane vyhazov a ráno se zase nástroje promění ve zbraně. Ani konec revue ale nezabrání dobré náladě a nakonec si všichni zazpívají písničku, která "by měla mít alespoň pět set wattů".Desátník Patrik (J. Jackuliak) se před Terezou N. předvádí

Kdyby tisíc klarinetů se samozřejmě nevyhne porovnání s notoricky známým filmem ve kterém zářili Karel Gott v roli Benjamína a Waldemar Matuška v roli Patrika. Pěvecky přiblížit ke Gottovi se více podařilo Petru Gazdíkovi. V roli Patrika přirozeněji působí Petr Štěpán. Poručík Klaus převlečený za šaška Helmuta projevuje svůj fanatismus válceU Jána Jackuliaka je slyšet nepatrný slovenský přízvuk, což někomu může vadit.

Jak Zuzana Kyseľová tak Ivana Vaňková podávají v roli Terezy kvalitní výkon, přičemž je pěvecky i výrazově o kousek lepší Ivana Vaňková. Stella (Jana Musilová) okouzluje Apíka (Jan Apolenář)Roli fanatického poručíka Klause nezaměnitelně ztvárnil Tomáš Sagher. Naplnil svou postavu úžasnou komikou a jeho výstupy patří k těm nejvtipnějším v celém představení.

Za zmínku stojí i menší role - desátník Apík/Mejzy, což je postava smolařského vojáka, který si přeje stát se slavným. Jméno postavy je určeno podle přezdívek představitelů - Mejzy (Jan Mazák) a Apík (Jan Apolenář).… aby se později stala uznávanou zpěvačkou Stellou, které k nohám sály padají

Grandiózní výkon ovšem předvedla Jana Musilová jako Stella. Vtipně a zároveň citlivě vystihla tuto rozporuplnou postavu nymfomanky a zpěvačky. Její "Apíčku, pohádko moje, kontrola vojenského prádla" a další úžasné hlášky překypují vynikajícím vtipem. Ovšem postava Stelly projde proměnou. Ředitel televize TBC Julius Julius (M. Horský) a jeho milenka Zuzana (S. Lepoldová) skoro nevylezou z vanyNa revue se změní v úžasnou zpěvačku, která okouzlí i slavného Bennyho. Její výkon je skvělý jak po stránce herecké tak i pěvecké a její výstupy patří k nejzářivějším místům celého představení.

I když je po estrádě, všichni se baví písní, která má víc než tisíc wattůKdyby tisíc klarinetů je dalším muzikálem, kterým v Brně dokazují to, že se inscenace na vysoké úrovni dají dělat i bez mediálně známých hvězd a není to na úkor kvality. Toto výjimečné představení je nabité "suchého-šlitrovkami" jako je Babeta, Tereza a dalšími písničkami, které si můžete zpívat spolu s účinkujícími. Je to další brněnské představení, které stojí za to.

Fotografie Michal Škvor, text Veronika Břešťanová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.