Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Thálií políbený herec Erik Pardus zemřel

Erik Pardus jako kapitán četnictva v muzikálu Šumař na střešeV úterý 10. května prohrál svůj boj s rakovinou Erik Pardus. Zemřel v Brně, ve věku 54 let, po dlouhé a těžké nemoci. Byl držitelem ceny Thálie i Ceny Alfréda Radoka. Ještě v únoru tohoto roku účinkoval jako Salvátor v inscenaci Jméno růže. Zkoušel i roli Sancheze v Měsíčním kameni, na jeviště se však již nedostal. Osobně jsem ho viděl v inscenaci Šumař na střeše v roli kapitána četnictva, jako ho v Oliverovi či hudební pohádce Zahrada divů, kde ztvárnil Gumpána, a musím říci, že jsem se vždy jeho herectvím výborně bavil.

V Oliverovi jako Sowerberry„Městské divadlo Brno s bolestí a v hlubokém zármutku oznamuje, že včera, po statečném avšak marném boji zemřel Erik Pardus, naprosto mimořádný člověk a herec, který zcela zásadním způsobem profiloval charakter a tvář našeho divadla. Celý svůj umělecký život zasvětil jediné scéně, a to právě Městskému divadlu Brno. Nositel Ceny Alfréda Radoka, Ceny Thálie, Ceny českého divadla a řady dalších ocenění plnými hrstmi rozdával svým divákům v každém okamžiku své jevištní existence jedinečné a vrcholné herecké umění.

Děti bavil jako Gumpán v pohádce Zahrada divůVždy nás fascinoval absolutním ztotožněním se se svými postavami v rolích dramatických a díky svému zázračnému intelektu nás ohromoval, šokoval a rozradostňoval v komediálních postavách. Darem rozesmát své obecenstvo i své kolegy vynikal nad ostatní. Často mi říkával, abych ho nechválil, že by mohl zpychnout. Že se herci mají chválit až po smrti. Chválit a uctívat však zasloužil jak za svého života, tak i nyní.“

Stanislav Moša, ředitel Městského divadla Brno


P.S.: rozloučení s kolegou Erikem Pardusem se uskuteční v pondělí 16. května 2011 v 11 hodin, a to v hledišti Činoherní scény Městského divadla Brno. Rakev bude za přítomnosti čestné stráže z řad umělců MdB vystavena na jevišti. Smuteční řeč pronesou a poctu Eriku Pardusovi vzdají nejbližší kolegové a primátor města Brna pan Roman Onderka.

Tento akt a také následný obřad v síni na Jihlavské ulici v Brně ve 14.45 hod. bude přístupný divadelní i nejširší veřejnosti.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.