Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Naháči se odhalili, ale ještě ne úplně

Muzikál Naháči bude mít premiéru již 4. října 2011Ve středu 14. září 2011 jsme byli pozváni do Goja Music Hall na setkání tvůrců prvního multimediálního muzikálu naháči. Novináři se sešli v hojném počtu, přesto se ve velkém hledišti pyramidy na pražském Výstavišti v Holešovicích poněkud ztráceli. Po chvilce čekání, vzájemného zdravení a prohlížení si jeviště, k němuž se ještě vrátím, nás Slávek Boura, duchovní autor projektu a hlavně autor románu Naháči, jenž je předlohou tohoto stejnojmenného muzikálu, přivítal s tím, že uvedl tři další možné časy skutečného začátku této press show.

Jeviště působí minimalistickým dojmemNež nastal uvedený čas, měla jsem příležitost prohlédnout si důkladně jeviště. Celému prostoru dominuje černá barva, hlavně velký vyvýšený plochý panel, centrálně umístěný a tvořící pozadí jeviště. Těsně před ním je malá zvýšená plocha, na níž je možné vystoupit po schůdcích, umístěných na jejím okraji, z pohledu diváka v levé třetině jeviště. Na druhé straně této vyvýšené úrovně, je několika kusy současného moderního nábytku, vyvedeného v kontrastních světlých barvách, Při představování zvolil Slávek Boura způsob připomínající akademickou přednáškuztvárněn interiér obýváku či, dle poskytnutých informací, klubu.

V popředí krajních třetin jevištního prostoru se nacházejí dvě čtveřice různobarevných zástěn. Forbína je elipsovitě prohnutá, ve střední části se dosti rozšiřující směrem k centrálnímu panelu a vyvýšené úrovni. Zařízení jeviště působí minimalistickým dojmem. Při bližším pohledu si všimnete kamer, umístěných u každé barevné zástěny a také jedné, visící v provazišti divadla, do kterého je otevřený pohled. Kupodivu to neruší, ba naopak zapadá do pojetí celého prostoru.

Herci hrají převážně na netové kamery umístěné na jevišti - např. u každé z malých obrazovekPo uplynutí krátké doby – zda nastal avizovaný čas, jsem nekontrolovala – nás Slávek Boura vystoupivší na jeviště znovu přivítal. Způsobem připomínajícím akademickou přednášku, začal přítomné novináře seznamovat s prvním interaktivním multimediálním muzikálem Naháči. Krom jiného nás seznámil s funkcí centrálního panelu a uvedl, že se jedná o televizní obrazovku, na kterou bude od premiéry muzikálu dne 4. října 2011 přenášen signál z čtrnácti na jevišti umístěných - jak zdůraznil - netových kamer.Divadení hlediště se díky současné digitální technice rozšiřuje o nespočet míst virtuálního hlediště muzikálu Naháči

Též za barevnými zástěnami se nacházejí menší televizní obrazovky se stejnou funkcí. Herci tedy nehrají úplně klasickým způsobem pouze pro diváka v divadelním hledišti, ale v převážné míře hrají do kamer na jevišti. A zde nastává celosvětová novinka pojetí muzikálu. Reálné divadelní hlediště se rozšiřuje o téměř nespočitatelné množství virtuálních sedadel v internetovém hledišti tohoto prvního interaktivního multimediálního divadla ve světě.Diváci si také mohou zahrát roli ve virtuálním muzikálu Naháči

A to ještě není vše. Nejen, že se internetoví diváci mohou aktivně zapojit do chatu, který bude v průběhu muzikálu probíhat na velké centrální obrazovce. Ale také, což je snad největší novinkou tohoto projektu, si budou moci zahrát ve virtuálním muzikálu Naháči společně se světovými celebritami, muzikálovými interprety a také na jejich místě.

''My dodáme těla, tvář může být Vaše,'' říká Slávek Boura při ukázce bílé masky, kterou demonstroval na režisérovi Tomáši VáňoviA jak tohoto dosáhnou? Vcelku jednoduše. Stačí mít technické a softwarové vybavení pro připojení k internetu, a tím pádem i sledování virtuálního muzikálu Naháči. Zakoupit vstupenku do tohoto virtuálního hlediště, poslat fotografii svého obličeje v odpovídající technické kvalitě a vybrat si, kým chtějí být. Techničtí tvůrci tohoto projektu vše potřebné zařídí.

A pak že se v muzikálu Naháči nebude odhalovat... fyzično... Jarek Šimek ho začal odhalovat na krásce Petře Pudové :-)Co říci závěrem? Jde o obdivuhodný projekt. Projekt ojedinělý a originální. Zajímavý způsob, jak muzikál – hudební formu divadelní tvorby – přiblížit širokým masám. Těm, kteří nemají tu možnost nebo jsou, dovolím si říci, líní, dojít do divadla shlédnout představení přímo tam. Obdivuji tvůrce, ať už umělecké, či technické, za to, že se do realizace takového projektu pustili, i přes přítomnost všech rizik, která se u všech průkopnických záležitostí nacházejí.

Robert (Braňo Polák) si tak trochu hraje na boha. Co myslíte, jak dlouho mu to může vycházet?A ze všeho nejvíce obdivuji interprety, kteří vstoupili do projektu, u něhož si téměř nikdo nedovede představit, jak dalekosáhlé důsledky může účast v tomto projektu mít pro jejich uměleckou tvorbu a jejich životy. Síla internetu může být veliká, tak nezbývá, než doufat, že absolutně všichni zainteresovaní jsou dostatečně zodpovědní a že každou myšlenku na to zahrát si na boha – odstraní již v jejím zárodku. Protože v tomto případě, stačí docela málo…

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.