Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Skrznaskrz povedený muzikál v Plzni

Štěstí zamilovaných párů Millie (Kateřina Šildová) & Jimmy (Radek Štědronský Shejbal) a Dorothy (Ivana Jirešová) & Čing Ho (Jan Kaštovský) přihlíží zoufalý milionář Trevor Greeden (Bronislav Kotiš) Hledá se muž. Zn.: Bohatý! Ne, nebojte se, nejedná se o výzvu zoufalé recenzentky, nýbrž o trochu netradiční název nové muzikálové komedie uváděné od 16. 5. 2009 v režii Romana Meluzína na scéně Komorního Divadla plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Vznik muzikálu

Čing Ho (Jan Kaštovský) vyznává svou lásku slečně Dorothy (Ivana Jirešová) přímo na vozíku se špinavým prádlemPředlohou tohoto amerického muzikálu byl úspěšný film z roku 1967 Thoroughly Modern Millie (u nás se tehdy uváděl pod názvem Správná holka) s Julií Andrews v hlavní roli. Myšlenka převést námět této situační komedie do muzikálové podoby vznikla ale až někdy na začátku 90. let. Autoři původního scénáře totiž dlouho váhali, zda tento námět bude vhodný pro náročné broadwayské publikum v době, kdy byly "in" spíše muzikály rockového ražení. Že je vyhráno bylo jasné až po více než třech letech, když autorský tým posílila jedna z nejtalentovanějších skladatelek filmové hudby a současného Paní Meersová ja nakonec zajata svými podnájemnicemimuzikálového divadla Jeanine Tesori. Pro muzikál zkomponovala devět zbrusu nových swingových písní a zasloužila se o svěží instrumentaci celého díla.

Premiéra v dubnu 2002 znamenala na americké Broadwayi velký triumf. Muzikál se dočkal 900 repríz a navíc si odnesl celkem šest prestižních cen Tony za rok 2002. Záhy po světové premiéře, již v roce 2006, se začal muzikál uvádět v Česku jako první neanglicky mluvící zemi. Ve skvělém překladu Adama Nováka jej uvedlo Divadlo Na Fidlovačce.

PříběhPodivné pokyny madam Meersové (Stanislava Topinková-Fořtová) bývají pro čínské bratry někdy nesrozumitelné. Ještě, že má Ban Fu (Jiří Untermüller) a Čing Ho (Jan Kaštovský) slovník vždy při ruce

Děj muzikálu by se docela dobře dal shrnout do otřepaného podtitulu "Jak chudá dívka ke štěstí přišla". Mladá Millie přijíždí z Kansasu do New Yorku s jasným cílem, najít si bohatého manžela, nejlépe svého šéfa. Považuje se za moderní dívku, jejímž heslem je, že moderní manželství je především obchodní dohodou. Připouští, že někdy se může dostavit láska, a to dokonce někdy i mezi samotnými manžely.

Důležité pokyny pana režiséra Romana Meluzína krátce přerušily generální zkouškuRušným New Yorkem 20. let, plným technických zázraků, neonových světel a zábavních divadel je nadšena. Záhy si najde přátele. Přímočarý Jimmy se vyzná nejen na Manhattanu a prý "dělá do oceli", naivní Kaliforňanka Dorothy, spolubydlící z levného hotelu, by si zase ráda zkusila život chudých na vlastní kůži. Po týdnu má akční Millie už i "svého" vysněného šéfa, milionáře Trevora Greedena III. Ten je však k Millie více než chladný, oslovujíce jí "Johne" si snad ani nevšiml, jak neodolatelná Millie je. Zajímá ho hlavně golf a posléze i lokýnky blonďaté Dorothy.

Dorothy (Ivana Jirešová) a Čing Ho (Jan Kaštovský) sledují v tisku zprávy o únosu další dívky - bude třeba zasáhnoutSpolečnými silami, za vydatného přispění broadwayské hvězdy Muzzy, přátelé odkryjí kauzu bílého otrokářství, která právě "hýbe" New Yorkem. Usvědčí z kuplířství zhrzenou neúspěšnou herečku madam Meersovou, majitelku pensionu, která tak ráda přednostně ubytovávala půvabné siroty a za pomoci chloroformu a popletených čínských bratrů je pak expedovala do nevěstince v Hongkongu. Millie konečně dochází, že bez lásky to nepůjde. Ale to už je happy-end na obzoru a vyzrazovat více by již mohlo být považováno za zločin.

Plzeňská premiéra

Ban Fu (Jiří Untermüller) a Čing Ho (Jan Kaštovský) by rádi již brzy v New Yorku večeřeli se svou maminkou z HongkonguSobotní premiérové představení v plzeňském Komorním divadle výborně pobavilo všechny přítomné diváky, výbuchy smíchu ozývající se během představení a závěrečný dlouhotrvající potlesk to jednoznačně dokazují. Od samého začátku udržují publikum ve výborné náladě svižné rytmy swingu v profesionálním provedení orchestru souboru operety a muzikálu pod vedením Pavla Kantoříka a hostujícího Martina Kumžáka. Skvělá taneční čísla plná temperamentního stepu v choreografii Jany Hanušové zvládají s bravurní lehkostí nejen členové baletu divadla ale i sami herci a zpěváci.

Millie (Kateřina Šildová) se uchází o místo písařky v kanceláři, které velí energická slečna Flanneryová (Kamila Borovská) na kolečkových bruslích Představení je vůbec plné zábavných překvapení, chytré scénické nápady a vtipné momenty skvěle oživují děj. Líbí se scény s "pojízdnými" písařkami briskně měnícími své pozice v kanceláři díky kolečkům na židlích. Hlavní sekretářka, slečna Flanneryová, prolétávající v plné rychlosti scénou na kolečkových bruslích je prostě skvělý nápad. Vtipné jsou i projekce psaných titulků, ať už to jsou žoviální překlady dialogů v čínštině nebo mnohdy omračující pokyny pro diváky promítané přímo na oponu. Striktní doporučení „Vstát a tleskat ve stoje!“ asi překvapilo mnohé v hledišti.

Zkušební diktát dopadl na výbornou, Millie (Kateřina Šildová) je přijata a může na svém šéfovi Trevoru Greedenovi (Bronislav Kotiš) oči nechatAutorem scény i nádherných dobových kostýmů je Ivana Brádková. Jednoduchou scénu tvoří kovová lávka s točitými schodišti po stranách, představující stejně dobře rušné newyorské chodníky v prvním dějství, jako římsu 20. patra jednoho z mrakodrapů v dějství druhém. Zavěšené kulisy představující vysoké budovy v dáli a svítící typická silueta Manhattanu v pozadí scény nenechávají diváka pochybovat o místě děje. Atmosféru jednotlivým obrazům pak dodává různobarevné nasvícení pozadí scény.

Millie Dillmountová (Kateřina Šildová) má odhodlání vepsané do tvářeHvězdou plzeňské premiéry byla nová posila souboru Soňa Borková v hlavní roli Millie Dillmountové. Svou roli Soňa zvládla s obrovskou profesionalitou a naprostou jistotou, bez jediné chybičky a zaváhání. Její rovnocennou alternací v této roli je Kateřina Šildová, plzeňskému publiku již dobře známá jako půvabná Winnifred z Limonádového Joea. Cenné muzikálové ostruhy získala v takových inscenacích jako jsou Cats, Carmen, Producenti nebo Jack Rozparovač. Radek Štědronský Shejbal dostal v roli Jimmyho Smithe velkou a zaslouženou příležitost a rozhodně ji nepromarnil. Pěvecky i tanečně je opravdu vynikající, jeho Jimmy je prostě gentleman, jak se patří. Millie (Kateřina Šildová) a Jimmy Smith (Radek Štědronský Shejbal) spolu jdou na večírek k Muzzy Van Hoosmere Trevora Greedena výborně zahrál a rovněž zazpíval již osvědčený a ostřílený Bronislav Kotiš. Diktát během přijímacího pohovoru zvládnul zazpívat spolu se Soňou téměř ve smrtícím tempu a sklidil za tento jazykolam zasloužené ovace.

Ivana Jirešová je pro roli romantické Dorothy snad přímo stvořená. Pěvecky sice nijak nepřekvapuje, ale herecky je naprosto dokonalá. Její křehkost a romanticky pronášené repliky doprovázené něžnými teatrálními gesty, jako vystřiženými z éry němých filmů, ji činí roztomile neodolatelnou. Hudební číslo "Na křídlech lásky", kdy se spolu s Trevorem vznášejí na houpačce v podobě bledého měsíce až k noční obloze patří ke sladkým vrcholům druhého dějství.

Muzzy Van Hoosmere (Zuzana Krištofová - Kolářová) je skutečná hvězda BroadwayePostavu slavné a úspěšné zpěvačky Muzzy Van Hoosmere, která sice zdědila pohádkové bohatství po svém manželovi, přesto rozumně radí Millie, ztvárnila výtečná Zuzana Krištofová - Kolářová. Její výkon v sólové písni "Vítá vás New York" nikoho nenechává pochybovat o tom, kdo na jevišti má zaslouženou Thálii. Zuzana je prostě ozdobou jeviště, i když nehraje zrovna hlavní roli.

Majitelku hotelu, lstivou paní Meersovou si zahrála Stanislava Topinková-Fořtová. Paní Meersová je ve skutečnosti bílou kuplířkouŽe je excelentní zpěvačkou i herečkou ví pravidelní návštěvníci nejen plzeňských scén už dávno, ale v roli živelné madam Meersové to opravdu „rozbalila“.

Jiří Untermüller a Jan Kaštovský se s vervou chopili úlohy čínských bratrů vydělávajících pilně v hotelu peníze pro svou matku. Většina jejich textu je v čínštině, i když, kdo ví? Ať už je to s čínštinou jakkoliv, oba jsou skvělí a je radost vidět, že spolu s diváky se výborně baví i sami herci. Čínským bratrům se pikle podivné majitelky hotelu moc nezamlouvají. Ban Fu (Jiří Untermüller) a Čing Ho (Jan Kaštovský) však udělají vše, aby se setkali s milovanou matkouJana Kaštovského v roli mladšího z bratrů alternuje Zbigniew Kalina, člen souboru Divadla A.Dvořáka z nedaleké Příbrami, který získal cenu Thálie za rok 2008 v kategorii mladých herců do 33 let. Spolu se Zuzanou Kolářovou a Stanislavou Topinkovou-Fořtovou tak nabízí divákům zajímavou možnost zhlédnout představení obsazené hned třemi držiteli prestižní Thálie.Přátelství Millie (Kateřina Šildová) a Jimmyho (Radek Štědronský Shejbal) právě přerostlo v lásku

Celý soubor operety a muzikálu odvedl vynikající práci, což je patrné na fotografiích. Ty jsou z generálky, neboť na premiéře se nesmí fotografovat.

Muzikál Hledá se muž. Zn.: Bohatý! nabízí milý, příjemný a inteligentní zážitek, jehož základem jsou krásné, nadčasové melodie a hlavně špičkové pěvecké, herecké a taneční výkony všech protagonistů. Autoři plzeňského nastudování vše okořenili ještě dávkou nadsázky a ironie, přidali vtipné a šikovné scénografické a choreografické "vychytávky" a připravili nám tak doslova laskominku, která musí zachutnat všem kategoriím diváků.

Scénář: Richard Morris a Dick Scanlan
Hudba: Jeanine Tesori
Texty: Dick Scanlan
Český překlad: Adam Novák
Velké finále. Muž se našel a nejen bohatý!Režie: Roman Meluzín
Dirigenti: Pavel Kantořík a Martin Kumžák
Choreografie: Jana Hanušová
Scéna a kostýmy: Ivana Brádková
Dramaturgie: Patrick Fridrichovský

Osoby a obsazení:
Millie Dillmountová: Soňa Borková / Kateřina Šildová
Jimmy Smith: Radek Štědronský Shejbal
Trevor Greeden: Bronislav Kotiš
Slečna Dorothy Brownová: Ivana JirešováStanislava Topinková-Fořtová se do role paní Meersové vžila dokonale a podala úžasný výkon
Paní Meersová: Stanislava Topinková-Fořtová
Čing Ho: Zbigniew Kalina / Jan Kaštovský
Ban Fu: Jiří Untermüller
Muzzy Van Hoosmere: Zuzana Krištofová - Kolářová
Slečna Flanneryová: Kamila Borovská

Fotografie Michal Škvor, text Mirka Schusterová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.