Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Editorial číslo 2 - Jak jsem tvořil Musical.cz

V roce 2001 mě oslovil Jakub Zahradník s tím, že viděl mé muzikálové fotky na mém serveru, a že nyní s Petrem Košařem připravuje nový obsah pro server Musical.cz. Souhlasil jsem, a tak jsme se od roku  stal součástí týmu, který tvořil první muzikálové zpravodajství o muzikálech v Čechách. Byla to doba, kdy jsem prosazoval a nakonec úspěšně prosadil vizi fotek v textu místo galerie pod textem. Doba, kdy fotograf šel, nafotil akci a jestě o ní napsal článek. Doba, kdy návštěvnost rychle stoupala a produkce sami stály o spolupráci s naším serverem.

Zde jsem díky profesionálnímu vedení Jakuba Zahradníka získal zkušenosti, které mě posunuly hodně dopředu. Získal jsem řadu praktických dovedností ať už se týká stylu psaní, vedení rozhovorů, přepis textů a následná "literarizace", nebo samotného pravopisu.

Časem se náš tým rozšířil o další spolupracovníky, kteří psali články. Mnozí z nich pracují i nyní v médiích. A také se náš tým rozrostl o fotografa Martina J. Poláka, kterého jsem do týmu přivedl já. Jeho pohled na muzikály byl od začátku trochu odlišný, ale záměr dodávat kvalitní fotografie z muzikálových divadel byl stejný.

Zde byl tak poprvé řešen © ve fotografiích. Jelikož dle české verze Autorského zákona může být autorem osoba (nikoliv firma), po dlouhých bojích zvítězil názor ochrany fotografií.

Moje úvaha byla jednoduchá: pokud si někdo stáhne fotografii pro svou potřebu (třeba tapeta), a za rok ji bude chtít se souhlasem vystavit, již nebude vědět, kdo je autorem, a tedy koho se zeptat. Pokud je však "podpis" součástí fotografie, pak to bude vždy vědět.

Další důvod je všeobecně známý: na internetu se vše krade, a aby se fotograf etabloval v produkcích jako kvalitní fotograf, chce to přesvědčit nejen kvalitními fotografiemi, ale také zákulisním jednáním. Čili do toho, aby mohl pořídit kvalitní fotografie, musí investovat čas a svůj um a teprve pak může fotit. A tím jeho práce nekončí, jestě musí fotky vybrat, nascanovat a upravit, a teprve pak je může prezentovat. A jistě nikdo z nás nechce, aby se někdo bez námahy chlubil jeho dílem.

Po dva roky jsme přinášeli zpravodajství z oblasti muzikálových divadel. Povodně v létě roku 2002 však zkřížily plány nejen našemu serveru. Není však pravda, že by povodně ukončily činnost našeho serveru. Ten, kdo ukončil vkládání příspěvků byl Petr Košař, majitel domény Musical.cz. A důvodem byl nesouhlas se směrováním serveru k zpravodajskému webu a také kvalita článků, jejichž vyznění nekorespondovalo s Petrovým přesvědčením.

Tím se uzavřela jedna kapitola v historii českého muzikálového internetového zpravodajství.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.