Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Kočka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková jako GrizabellaNa 112. představení muzikálu Cats v divadle Milénium měli diváci poprvé možnost vidět v hlavní ženské roli bronzovou slavici Helenu Vondráčkovou, pro níž je to teprve třetí muzikálová příležitost, po Bídnících a 451°Fahrenheita.

Role stárnoucí opovrhované kočky Grizabelly je však statická a bohužel nenabízí prostor pro uplatnění jejího tanečního nadání. Kočky seznamují diváky se Zákony kočičích jmenNavíc při premiéře byla Helena Vondráčková ve svém pěveckém výkonu trochu nejistá. Po poněkud rozpačité a nevýrazné první polovině se ale zlepšila a do titulní písně Vzpomínky se již "opřela" jak se patří a sklidila zasloužený potlesk. Škoda jen, že "Vzpomínky" nezazněly také jako přídavek.

Excelentní taneční a pěvecké výkony předvedli všichni účinkující do jednoho a odměněni byli ovacemi po každé písni, Kočky tančí pro váspo každém tanečním čísle. Temperament čišel z každé scény, nadšení a hravost z každého kočičího pohybu.

Nepřehlédnutelné byly především kočičí krasavice Daniela Šinkorová v roli Demetry (před týdnem získala Thálii za roli Sally Bowles v muzikálu Kabaret v divadle J. K. Tyla v Plzni) a Zuzana Krištofová-Kolářová jako Bomba-Balerína. Perlou večera a klenotem celé inscenace se svým všestranným výkonem a půvabem stala ZUZA v roli Dželíny, Rozumbrad seznamuje kočky s událostmiochránkyně a pečovatelky starého divadelního kocoura Múze (Jaroslav Kepka). Obzvlášť na krásně nostalgickém textu Múzovy písně ("Chcete moderní produkce? Máte je mít. Dnes divadlo není, co bývalo dřív…") je vidět kvalita překladu Michaela Prostějovského.

Skvělá byla rovněž Linda Stránská jako Moura, jejíž stepařský výstup uvízne v paměti snad každému. Hýčkání koček je závěrem představeníMezi kocoury vynikli Juraj Bernáth jako frajer Rambajz-tágo, Laco Hudec v roli vypravěče-Rozumbrada, Hynek Svrček jako strážce drah Šimbal-klimbal. V čistě baletní roli (bez jediného slova) Abraka-máryfuka zazářil Rus Ilya Lobukhin. Akrobatické kousky předvedla také dvojice rozpustilých koček Mungojerrie (Filip Gröger) a Tingl-tangl (Gabriela Jemelíková).

Grizabella (H. Vondráčková) při závěrečné děkovačcePerličkou celého představení byla poslední píseň "Hýčkání koček". Zdeňku Plechovi, který ji coby velekocour Starobyl Vznešený zpívá, totiž vypověděl službu mikroport. Duchapřítomnost prokázal zvukař, který skřípající mikroport vypnul a zeslabil doprovod, čímž dostal Zdeněk Plech možnost předvést svůj operní původ a divadlem se rozezněl jeho čistý basbaryton, nezesílený mikrofonem. Hlasový poradce Pavel Mesany a Helena VondráčkováDokázal tak, že byl za hlavní dvojroli Starobyla Vznešeného-Vašnosty Bruma po právu nominován na prestižní divadelní cenu Thálie.

Helena Vondráčková měla v roli Grizabelly vystupovat až do 17. dubna, je ovšem možné, že se budou ještě nahrazovat představení z 3., 6., 7. a 10. dubna, Michael Prostějovský (přebásnění) a Helena Vondráčkovákterá byla zrušena z důvodu vážného onemocnění několika členů souboru. Podle aktuálních informací bude vystupovat až do 27.4.

Není také vyloučeno, že by v Cats cyklicky hostovali i jiné zpěvačky a jiní zpěváci. Například Petra Janů, která původně odmítla nabídku v Cats účinkovat, se dala slyšet , že by ráda v budoucnu na pár představení roli Grizabelly nastudovala.

 Fotografie Michal Škvor a Martin J. Polák, text Antonín Krása

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.