Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Muzikáloví zpěváci zazářili na Létu plném hvězd

Manželé Křížovi na Létu plném hvězd hýřili dobrou náladou

Školní jídelna na Dražického náměstí 10 v Praze poblíž Karlova mostu se každé léto pravidelně změní v inspirativní prostor nabitý pěveckými zážitky muzikálových hvězd. Připravili jsme pro vás ohlédnutí za 23. ročníkem Léta plného hvězd (LPH 2018), který každoročně pořádá umělecká agentura Anaháta – Olga Černohorská a Ivana Tichá. Na LPH 2018 se představili Tereza Trnková, Petr Ševčík, manželé Marie a Jan Křížovi, Magda Malá, či Monika Sommerová a Tomáš Vaněk.

Manželé Křížovi si se zájmem prohlédli na Létu plném hvězd i vystavené hračkyDne 19. července 2018 měli zájemci možnost v rámci programu LPH 2018 strávit příjemné chvíle ve společnosti manželů Křížových a moderovaný rozhovor s písničkami proběhl pod názvem „Jak šel Honza do světa“. Jan Kříž se v tu dobu zrovna vrátil ze svého zahraničního angažmá, kdy po třináct měsíců hrál v německé tour verzi Plesu upírů hlavní roli upíra Krolocka. Byl tedy ještě plný čerstvých zážitků, o které s přítomnými posluchači rád podělil. Na LPH 2018 prozradil například i to, jak jeho působení v zahraničí vzniklo. Je třeba jít si za svým snem s odvahou, nečinit si dopředu překážky, někdy prostě stačí udělat první krok. V jeho případě vše proběhlo velmi rychle. Poslední kolo konkurzu proběhlo v květnu a prakticky zanedlouho od července začal Jan Kříž v Německu již v roli vystupovat. Obdivuhodné přitom je, že se německy učil na poslední chvíli. Zvládnul tak roli v cizím jazyce a ve fonetické přípravě se zaměřil na dosažení co nejmenšího akcentu, aby byl jeho zpěv co nejvíce srozumitelný místním divákům.

Na Létu plném hvězd zaznělo i několik nádherných duetůV době konání koncertu na LPH 2018 odehrál Jan Kříž již 320 repríz a 6 představení ho ještě čekalo v červenci. Ples upírů se přesouval postupně ze Stuttgartu přes Hamburk až do Kolína nad Rýnem. A i řada českých fanoušků neváhala a vypravila se na jeho úžasné ztvárnění upíra Krolocka podívat do některé z těchto destinací. Autorem hudby k muzikálu Ples upírů je americký skladatel Jim Steinman a dlužno dodat, že orchestr, doprovázející turné, hrál naprosto fantasticky. Ples upírů byl poprvé uváděn ve Vídni v roce 1997 a získal v následujícím roce na IMAGE 1998 (International Musical Award Germany) šest ocenění. V německy mluvících zemích je hodně populární a i v Čechách jsme se s ním měli možnost v Praze na Výstavišti, díky produkci GOJA, seznámit. Ústřední melodie Total Eclipse of the Heart bude zajisté povědomá i těm, kdo muzikály nesledují, Bonnie Tyler s ní měla velký úspěch. Nazpívala ji už v roce 1983.

Jan Kříž se podělil s posluchači o své čerstvé zážitky z vystupování v německé verzi Plesu upírůJim Steinman proslul spoluprací zejména se zpěváky Meatem Loafem, či Bonnie Tyler. Píseň napsal třeba i pro Cher, Barbru Streisand, či Celine Dion. Jan Kříž zmínil ještě v souvislosti s tímto talentovaným skladatelem jiný muzikál, a to Bat out of the hell. Autor již v 70. letech zpracoval námět na muzikál Neverland na motivy Petra Pana, ale nedopsal ho, ale využil tři nosné písně pro zpěváka Meata Loafa na jeho CD "Bat out of the hell". Nakonec ale časem vznikl i muzikál, který se začal uvádět v Anglii v roce 2017, a to v Manchester Opera House a v London Coliseum. Na LPH 2018 Jan Kříž zmínil i přípravy v maskérně před vstupem na jeviště, strávil zde přeměnou na upíra Krolocka většinou tak 1,5 hodin. Nezbytný doplněk této role jsou pak zuby, které vznikaly na zakázku. Vtipná byla i poznámka, že produkce herce nabádala k tomu, aby si představitelé upíra brali s sebou zuby, i když zrovna nehrají, pokud by bylo potřeba zaskakovat na poslední chvíli.

Večerem provedla posluchače Olga Černohorská ze sdružení AnahátaJan Kříž také poznamenal, že zahraniční angažmá pro něj znamenalo obrovskou zkušenost, už jenom skutečnost hrát třeba osmkrát do týdne to samé, a také seznámení se se zákulisím velké produkce. Přístup k práci je tam úplně jiný. Tím, že tento muzikál se v německých zemích hraje již dlouho, může mít i své nesporné výhody. V případě záskoků třeba na roli profesora se produkci nabízí možnost oslovit interpreta například z patnácti lidí. Potěšitelné rovněž je, že česká stopa je v zahraničních muzikálech jasně patrná, jednou ze zajímavostí je, že v muzikálu Aladin jsou na kostýmu použité komponenty od firmy Swarovski, jehož zakladatel měl české kořeny, narodil se v Jiřetíně pod Bukovou. V muzikálu Lví král také působí Češka. Jan Kříž si postesknul, že v zahraničí je řada šikovných lidí a je škoda, že se o nich více nepíše v Čechách.

Marie Křížová zazpívala i svůj nový hit Viola, kterou pro ni připravil Jan TenkrátKromě povídání dotvářely pohodovou atmosféru jak duety manželů Křížových, tak i samostatné písničky. Posluchači si tak mohli vychutnat songy například z muzikálu Horečka sobotní noci ("How deep is your love"), Divotvorný hrnec ("S čertem si hrát"), ale i Robin Hood  ("Javor"), či Noc na Karlštejně ("Lásko má já stůňu"). Ze svého CD "Sečteno podtrženo", které vyšlo v roce 2012, pak zazněl duet "Srdce na klíč". Jan Kříž zazpíval i některé převzaté písně, kterými byly "Stokrát chválím čas", "Jaká to nádhera", a jeho kantilénový hlas se naplno projevil zejména v "My way". Marie Křížová pro změnu představila novou píseň "Viola", kterou pro ni napsal Jan Tenkrát. Podání této písně bylo naprosto excelentní. Velmi zajímavý je i text písně, v níž zazní třeba i tento poetický verš: „Naladit mě nedá práci, chce to chvíli času.“ Marie Křížová zaznamenala v poslední době úspěch v Krysařovi, byla na serveru i-divadlo vyhlášena nejlepší herečkou a nyní se na prknech Kalichu objevuje i v novém muzikálu Vlasy, kde ztvárnila Marii, třídní učitelku, a můžete si tak zajít poslechnout její interpretaci písně "Aquarius".


Šansoniérku a herečku Teresu Trnkovou jsme pro Musicalnet.cz vyzpovídali hned na zahájení Léta plného hvězd. Šansonu se Teresa Trnková věnuje od sedmnácti let, některé z textů, které zpívá, si i napsala, ale jinak využívá i texty svého klavíristy Petra Ožany, nebo známé autorky Magdaleny Farnesi Stárkové. Dále v jejím repertoáru naleznete i různé převzaté skladby a můžete ji slyšet zpívat až v pěti jazycích – francouzsky, anglicky, německy, slovensky, či česky.

Co vám na šansonu přijde inspirující?
Jsem vystudovaná herečka, ale paradoxně přes šanson jsem se dostala více k hraní. Protože nad šansonem je už jenom divadlo, hraní jako takové. Baví mě, že každá písnička má svůj příběh. Momentálně se spíše věnuji hudbě, ale občas hraji i divadlo, či něco natočím, a v současné době připravuji svoje první autorské představení.

Máte idol, kterému byste se chtěla přiblížit?
Mám hodně ráda Jacquesa Brela, byl superstar. Zároveň si skládal texty, což mu trochu závidím, navíc byl výsostný básník. Jeho věci nejraději zpívám v originále, protože žádný překlad, ani žádné přebásnění nebudou tak skvělé jako originál. A ve výrazu byl také nepřekonatelný, měl rozhodně co sdělit. Jinak mám ráda Ute Lemper, německou herečku a zpěvačku. Wendys Nieder je také zajímavou holandskou umělkyní, která se zabývá šansonem. Z českých interpretů byla absolutní top zpěvačka Hana Hegerová a ze současných kapel lze zmínit dnes sice již neexistující skupinu Ta Jana z Velké Ohrady, která měla klasické nástrojové obsazení, klavír, kontrabas, ale výrazem byly jejich písně až punkové. Skvělí byli i Psí vojáci s Filipem Topolem.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.