Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jedinej krok Václava Noida Bárty

Václav Noid Bárta jde do koncertu s nasazenímV předvánočním čase, 28. a 29. listopadu 2016, se uskutečnily dva koncerty Václava Noida Bárty, na němž zazněly jak písně z posledního CD "Jedinej krok", tak koledy a dokonce i swing. Koncerty s podtitulem "Jedinej krok vánoční" se odehrály v Hudebním divadle Karlín, které je v poslední době pro zpěváka domovskou scénou. V běžné divadelní sezóně tak můžete zhlédnout některé jeho výtečně ztvárněné muzikálové role, ať už je to Garcia v Carmen, rovnou trojlístek rolí v Jesus Christ Superstar: Ježíš, Jidáš a Pilát, či nejnovější postavu Clyda v Bonnie a Clyde. I na koncertě zaplesalo srdce muzikálového fanouška, Ježíšova árie "V zahradě Getsemanské" nemohla chybět. A vzhledem k adventnímu času potěšila i píseň "Písek je čas" z Vánoční koledy, uváděná v představení ve Studiu Dva, kde Václav Noid Bárta ztělesňuje ducha Jacoba Marleyho.

Zpívalo se i v řadách sedadel mezi fanouškyÚvodní část koncertu se ale převážně věnovala CD Jedinej krok, které bylo vydáno 16. října 2015 a poprvé byly písničky z tohoto alba představeny již na podzim 2015 na dvou koncertech rovněž v Hudebním divadle Karlín, na něž navazovala šňůra koncertů po různých městech během 23. až 30. dubna 2016 v Plzni, Českých Budějovicích, Ostravě a v Brně. „Otevírací“ písní se stala titulní skladba alba "Jedinej krok". Otextoval ji Václav Bárta starší a vložil do ní příběh o touze vzlétnout, vznášet se. Závěrečný verš „a s nehranou vášní načechrám si křídla a vzletím nad známou krajinou“ tak pocitově ladí s rozjezdem koncertu. Kromě argonauta a Barona Prášila se v textu „Dost možná se mi to jenom zdálo. A že jsem jenom empatickej somnambul co se tu vznáší“objeví i jedno zvláštní slovo, a to somnambul – náměsíčník, lunatik. 

Ján Tulenko a Václav Noid Bárta jsou na koncertě sehraní parťáciNásledovala "Maona" se zdánlivě jednoduchým, ale přitom tajuplným textem o modrém květu na kůži od Tomáše Belka. Krásný je například verš „z kůže mý teď lítají ptáci, kůže ví, co mám, co ztrácím.“ Václav Noid Bárta si slova „na svý vlastní kůži už jen tebe chci mít“ vztáhnul i ke své ruce, na níž má vytetováno datum narození své dcery Terezky. Ve třetí písni s textem Petra Kolečka "Růže" se na scéně naplno projevila „chemie“ se členy kapely, zejména s kytaristou Jánem Tulenkem. Václav Noid Bárta si začal pohrávat se šňůrou od kytary, a Ján Tulenko pak schválně z recese zpěváka zakrýval, aby na něho nebylo vidět.

Ondřej Brzobohatý a Václav Noid Bárta vyhlíží své dávné superhrdinyKoncert ozvláštnili i hosté, kterými byli Ondřej Brzobohatý a Ilona Csáková. Ondřej Brzobohatý měl svůj podíl i na albu "Jedinej krok", složil hudbu i text k písni "Poslední akční hrdina". Duet o dětských snech vyrovnat se akčním hrdinům, jako je Van Damme, má v sobě určitou hravost a příjemnou nostalgii a vyznívá v jejich podání výborně. Oba umělci zazpívali ještě další píseň, věnovanou jinému filmovému idolu - Rocky Balboovi - v "Tenkrát na východě" s textem Gabriely Osvaldové. Účastníci předchozích koncertů si jistě pamatují, že "Tenkrát na východě" byla ozvláštněná i skutečnými bojovými výstupy kick-boxerů a vloni v Plzni dokonce ženskou alternativou s boxerskými rukavicemi. Tentokrát se nic takového nekonalo. Zato Ondřej Brzobohatý prosadil svůj nápad, že diváci budou při refrénech blýskat fotoaparáty v mobilu, a zaplavili tak světly účinkující na scéně. Ze svého vlastního reportoáru pak přidal Ondřej Brzobohatý song "Věštkyně".

Dechberoucí výkon Elišky GrabcovéPíseň "Příběh" s textem Tomáše Belka má skvělý taneční a hitový potenciál a Václav Noid Bárta toho využil, vběhnul do hlediště a koncert získal ještě větší šťávu. Výborně napsaná melodie zvedá diváky ze sedaček. Zajímavým kusem je pak "Mramorový anděl" s mrazivě temným textem Gabriely Osvaldové a hudbou Ondřeje Soukupa. Jako báseň by tento text mohl působit až drsně, například v pasážích „a ty se na mě usmíváš, jak čerstvý jelito... Srdíčko, já jsem prevít prolhanej, stydím se, bolí to...“ , nebo „falešnej hráč, citovej vyděrač, už se zas vidím, už se zase sápu, na kolínko ti fláknu svoji mužnou tlapu, tak pojď, tak pojď, tak pojď...“ I když kdo zná rukopis Gabriely Osvaldové, toho ironický nadhled nepřekvapí. Muzikáloví fanoušci si v této souvislosti možná vzpomenou na árii šerifa z Nottinghamu a Mariany z Robina Hooda "Nebudu s vámi jíst a pít", kde si textařka záměrně rovněž nebere servítky. V živém provedení působí ale "Mramorovej anděl" nádherně, interpretací Václava Noida Bárty i doprovodným tanečním vystoupením. Tanečnice Eliška Grabcová svým něžným a ladným vystoupením skvěle zjemňuje píseň a posouvá ji do citovějších sfér. Vystoupení Elišky Grabcové si mohli vychutnat až diváci druhého koncertu.

Na scénu vstupuje český James Bond 007Z CD "Jedinej krok" se tak nedostalo akorát na duety "Hope Never Dies" a "Tohle je válka", jinak bylo představeno celé, včetně písně "Euridyké", kterou si Václav Noid Bárta ponechal do části, kde vystupoval s dětským sborem z Kraslic a Horního Slavkova pod vedením Dalibora Bárty. Tahle poetická píseň s textem od Tomáše Belka získala v provedení se sborem zajímavý náboj a velmi se vydařila. Stejně tak bylo výborným nápadem zaranžovat s dětským sborem "Moře kupodivů". Sborová odezva této písni sluší a nabírá rozhodně na síle zcela v kontextu jejího textu o zvedajícím se přílivu. V dalším bloku se ke slovu dostaly swingově laděné songy. Zazněla píseň charakteristická svou bondovskou atmosférou "Thunderball" od Toma Jonese a také "Wonderwall" od Oasis, jejíž název Václav Noid Bárta nechával hádat a připomínal, že ji zpíval i Paul Anka. Pak už přišel na řadu druhý host - Ilona Csáková, která Václava Noida Bártu hned při příchodu na scénu pochválila za výborné taneční kreace. Společně zazpívali melodii zkomponovanou Kryštofem Markem z muzikálu Vánoční koleda – "Písek je čas". Ilona Czáková zazpívala song "Žít, co to dá", titulní píseň seriálu Cukrárna.

Sbor dodal písním hezké ozvláštnění a gradaciV podání sboru zazněly rovněž lidové písně "Byla cesta, byla ušlapaná" a vánoční koledy jako třeba "Den přeslavný". Objevily se i písně trochu z jiného soudku, takřka folklorního ražení, i když v rockovější úpravě. Václav Noid Bárta zařadil také songy ne tak často uváděné, jako "O lásce proradné" a "Dvojkoncert". Premiérově zazněla i nová píseň "Na lafetě slávy", v níž se mi moc líbila trumpeta, která dodala případnné melancholické ladění. Výjimečnými písněmi na koncertě pak byly "V divadle tvém", kterou Václav Noid Bárta podává s intenzivním prožitkem, a pak "V zahradě Getsemanské", v níž je velmi podařené zejména rockovější „spílání“ Bohu. Vypadá to, že písně z Jesus Christ Superstar nemohou chybět na žádném vánočním koncertě. Onehdy muzikálový zpěvák Jan Kříž na svém prosincovém koncertě žertoval, že se stalo tradicí zazpívat "Song krále Heroda", i když mu to vánoční příliš nepřipadá.

Vánoční slavnostní červená se promítla i do oblečení vokalistekScéna koncertu Václava Noida Bárty, kterou připravila Michaela Horáčková Hořejší, byla jednoduchá a podtrhla sváteční atmosféru. Stejně tak vánoční náladu navodily do červené oblečené vokalistky, o nichž zpěvák žertovně prohlásil, že jsou to vánoční metalistky. Hezký nápad byla i možnost zakoupit si zvonek v předsálí, podpořit charitu a na jedné z vánoční písní si na koncertě zazvonit.

Kdo by chtěl zažít atmosféru koncertu písní z CD "Jedinej krok", má ještě šanci zavítat na jarní turné, které začíná v Liberci 20. dubna 2017, pokračuje v Kladně 22. 4., v Pardubicích 24. 4., v Písku 26. 4. a končí v Olomouci 3. května.

 

 

Scéna navodila tu správnou vánoční náladu Křehkost ženského světa versus chlapáctví Tanečně procítěný Mramorovej anděl Světelně zdařilá atmosféra při duetu Ilony Csákové a Václava Noida Bárty
Cenné okamžiky zachycené na displejích Václav Noid Bárta si kontakt s fanoušky užívá Zpěvák ovládá svým charismatem prostor Hudebního divadla Karlín Je libo ještě jednu píseň?
Emocemi se nešetřilo Tradiční koncertní doplněk v podobě zapalovačů nechyběl ani v řadách členů sboru Niterný prožitek závěrečných písní patřil k vrcholům koncertu V záplavě reflektorů zpátky na scénu
Od fanoušků přibyl jako dárek další vánoční speciální stromeček Vynikající hudebníci byli nezbytným kořením koncertu Zpěvákův podpis potěší Václav Noid Bárta si svých fanoušků váží

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.