Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Srdcový král přijíždí do Divadla Kalich

Produkce Divadla Kalich představila obsazení muzikálu Srdcový králVe stylovém prostředí muzea voskových figurín Grévin za přítomnosti samotného Elvise se 29. března 2016 konala tisková konference k muzikálu Srdcový král. Nový umělecký projekt Divadla Kalich novinářům představili režisér Šimon Caban, který je zároveň i tvůrcem výpravy muzikálu, producent Divadla Kalich Michal Kocourek, autor překladu libreta a českých textů písní Adam Novák a choreografka Petra Parvoničová. Náročnými konkurzy prošla celá řada mladých talentů, a tak v muzikálu překvapí zcela nové tváře.

Překvapením pro všechny přítomné byl samozřejmě samotný Elvis PresleyV hlavní roli uvidíte dvojnásobného držitele ceny Thálie Jana Kříže, který k tomu říká: „Elvisova muzika je senzační. Ještě když jsem slyšel i úpravy, které jsou na písničkách v muzikálu udělané, tak si myslím, že po hudební stránce bude tohle představení asi velká pecka. Vážně se na to těším. A navíc zpívání tam mám požehnaně, jak jsem koukal, takže si to pořádně užiju.“ V dalších rolích se vedle Jana Kříže představí například Petr Vondráček, Přemysl Pátek, Genny Ciatti, Petra Vraspínová, Marie Křížová, Petr Kutheil, Roman Tomeš, Petra Tenorová, Petra Kosková, Jan Tenkrát, Renáta Podlipská, Michal Pleskot, Filip Jankovič, Zbyněk Fric a mnoho dalších.

Na jevišti se objeví i tato krásná motorka, u které nám účinkující ochotně zapózovaliSvětoznámé hity Elvise Presleyho spojili autoři se Shakespearovou romantickou komedií Večer tříkrálový a převedli ji do Ameriky 50. let. Autorem příběhu je prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mimo jiné autor titulu Miluji tě, ale…). Ve scénáři se objeví celkem 24 Presleyho nesmrtelných písní, například „Jailhouse Rock“, „Blue Suede Shoes“, „Don’t Be Cruel“, „Love Me Tender“, „Heartbreak Hotel“, „A Little Less Conversation“ nebo „Hound Dog“. A co je ovšem hlavní, všechny tyto hity budou opatřeny českými texty!

Jan Kříž se při prohlídce muzea převtělil ve Nšo-čiMuzikál All Shook Up byl poprvé uveden v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se se potom přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této konečné podobě se představil na newyorské Broadwayi, zde měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre v režii Christophera Ashleyho a s choreografiemi Kena Robersona.  Inscenace byla oceněna významnou cenou Theatre World Award, Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli, hra byla též nominována za výpravu. Po více než dvou stovkách úspěšných repríz se dílo vydalo z Broadwaye na turné po Spojených státech. Pod názvem Love Me Tender v roce 2015 absolvoval také kritikou i diváky velmi dobře hodnocené turné po Anglii. Poté muzikál sklízel ovace ještě v Japonsku, Koreji, Německu, Švédsku a Holandsku.

V muzeu potkáte samé celebrityAdam Novák se k tomu vyjádřil: „Muzikál jsem viděl v Palace Theatre na Broadwayi v létě roku 2005. Jako obdivovatel Elvise Preselyho jsem ho prostě vidět musel. Jenom jsem netušil, kdo by v Čechách mohl hrát hlavní roli Chada. A když jsem uviděl na jevišti Honzu Kříže, věděl jsem, že se tento muzikál u nás dělat dá! Přesvědčit americké partnery k souhlasu s českou verzí tak těžké nebylo. Jednak se osobně znám s Joe DiPietrem i s majitelem agentury, která zastupuje majitele práv. Je to shodou okolností muž, který mi šest týdnů po 11. září 2001 prodal v New Yorku práva na Joeův muzikál Miluju tě, ale…, jenž se dodnes hraje v Divadle Palace.“

Ani král popu Michael Jackson si nenechal tiskovku Srdcového krále ujítA jaký bude děj muzikálu? Do jednoho znuděného amerického města s malým náměstíčkem přijede jednoho dne na motorce podivný cizinec, tulák, kytarista, zpěvák Chad. Během krátké doby nakazí místní obyvatele rebelstvím své hudby a převrátí jejich stereotypní životy naruby. Všichni obyvatelé městečka žijí životy, které jim nevyhovují, ale nemají odvahu s tím cokoli udělat, ať už je to místní opravářka motorek Natalie, její ovdovělý otec Jim, majitelka baru Sylvie a její dcera, nenapravitelná romantička Lorraine. Dále zde potkává nesmělého Denise, půvabnou intelektuálku Sandru, konzervativní starostku Matildu a jejího zakřiknutého syna Deana, nebo třeba loajálního šerifa Earla. Dostanou odvahu udělat konečně, co skutečně chtějí, co jim velí jejich srdce?

Za chvíli už nikdo nepoznával, kdo je figurína a kdo je opravdovýPetra Parvoničová také prozradila své plány: „Choreografie bych ráda stavěla dobové, tématické, náročné, ale ne na úkor hereckých výkonů. Samozřejmě mě bude směrovat záměr a představa režiséra, v každém obrazu se poté budu snažit pracovat s danou scénou, kostýmy a charaktery postav. Převládající taneční styl bude určitě rock´n´roll, ale nebojím se přidat partnering modernějších stylů či jazzové prvky, které se dokážou sladit do dobové podoby a nenaruší tím děj ani podobu muzikálu.“ Po tiskovce nastalo velké pózování zpěváků s figurínou Elvise a na skutečné motorce Harley Davidson, burácení jejího motoru bude v představení nezaměnitelnou a ohromující rekvizitou.

Dostalo se nám také odborného výkladu, jak se figuríny vyrábějíProtože nás bylo několik, kteří byli z fotografování s voskovým Elvisem natolik nadšeni, dostali jsme nabídku projít si muzeum figurín s osobním výkladem. Taková nabídka se neodmítá, a tak se naše malá skupinka zvědavých zpěváků a fotografů vypravila do temných uliček Londýna, nebo do České historie, mezi světové celebrity, ale i ty naše, české, nechyběl ani Vinnetou, „náš“ Milerův krteček, a mnozí další, na které se můžete podívat v naší galerii pod článkem.

Maruška s Honzou se nám zvěčnili i u slavného KrtečkaVšetečné umělce samozřejmě zajímaly nejen dokonale připevněné vousy a vlasy, ale chvíli chodili okolo horké kaše, až se někdo zeptal, jestli jsou figuríny takhle dokonale tvárněny i pod šaty. Figuríny totiž musí pravidelně procházet koupelí a další očistnou údržbou, takže to náš průvodce musel vědět. A věřte nebo ne, nakonec jsme to z něj vytáhli: prý jak kdo. Některé figuríny mají všechno, co mají mít, jiné jsou vytvořeny pouze v náznacích. V muzeu najdete také poučení o tom, jak se figuríny složitě vyrábějí. V jednom oddělení se může se vyfotografovat a na počítači je vám sestavena podoba vaší figuríny. Tato nadstandardní soukromá prohlídka muzea se všem moc líbila, hodně jsme se pobavili a zasmáli. Pokud i na jevišti bude Srdcový král probíhat v podobném přátelském a veselém duchu, mají se diváci na co těšit. All Shook Up bude mít svou českou premiéru s názvem Srdcový král 21. září 2016. Vstupenky jsou již v prodeji v Divadle Kalich nebo v síti TICKET PRO.

Obsazení
Chad Jan Kříž / Přemysl Pálek
Natalie Haller Petra Tenorová / Petra Kosková
Jim Haller Petr Vondráček / Zbyněk Fric
Sylvia Marie Křížová / Ilona Maňasová
Lorraine Kateřina Šildová / Genny Ciatti
Dennis Petr Kutheil / Jan Tenkrát
Sandra Petra Vraspírová / Markéta Martiníková
Matilda Hyde Renáta Podlipská
Dean Hyde Roman Tomeš
Earl Michal Pleskot / Martin Bačkovský
Dámská company Adéla Hájková, Gloria Šudomová, Klára  Šútovská, Veronika Šlapanská, Kristina Kohoutová, Kateřina Górnioková, Martina Ctiborová, Nikola Pažoutová
Pánská company Filip Jankovič, Jiří Minařík, Dominik Peřina, Radek Fišer, Matěj Cichra, Lukáš Prokop, Michal Klomna, Ondřej Bohata

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.