Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Četníci ze Saint-Tropez dorazí do Hudebního divadla Karlín! Poodhalili se na tiskovce...

Další opereta v Hudebním divadle Karlín se představujeA nejen oni. V závěsu těsně za nimi přicupitají jeptišky a dojde i na divadelní harcovníky. Že nevíte, o co jde? Vydržte, brzy se se všemi - i se Slečnou Netýkavkou - setkáte. Hudbu pro ni napsal skladatel Florimondo Hervé. Režie a choreografie této pražské inscenace se ujme Gustav Skála, kostýmy vytvoří opět Roman Šolc, o scénu se postará Eva Brodská, autorem hudebního nastudování i dirigentem bude Kryštof Marek a pro zvukovou režii byl opět osloven Petr Ackermann. V představení bude použit překlad a úprava textu od Oldřicha Nového (v 50. letech v HDK v tomto kuse hrál hlavní mužskou roli Célestina-Floridora), kterého jak pan režisér, tak i Bronislav Kotiš velmi chválili a obdivovali.

Radka Coufalová, Gustav Skála a Zuzana Benešová - režisér a hlavní představitelkyMam'zelle Nitouche brzy oslaví sto třicet let od své celosvětové premiéry v Paříži, kdy vznikla jako reakce na tehdejší operní tvorbu. Pro režiséra Gustava Skálu (v HDK režie „starší“ Polské krve) to bude již třetí inscenace této operety, zkušenosti s ní má z Východočeského divadla Pardubice a z Městského divadla Brno. Není ovšem jediným, pro něhož nebude setkání s „Mamzelkou“ prvním. Radka Coufalová (získala širší nominaci na Thálii za stejnou roli v roce 2008) postavu Denisy hraje pět let, Pavla Břínková je s představením spojena téměř dvacet let a podle svých slov „v Karlíně Denisu dělala několik set let“ – nyní si ale zahraje jiné dvě role.

Tomáš Trapl umí pobavit vždy a všudeBronislav Kotiš již účinkoval také v několika provedeních (např. v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni), Tomáš Trapl se s tímto představením setkal už při studiích na konzervatoři, na tiskové zkoušce podotkl, že se těší na živý orchestr, a že mu opereta určitě nebude dělat problémy, jelikož ji studoval. Dále se vyjádřil, že jeho postava se objeví až v druhé půlce představení. Na to ředitel divadla Egon Kulhánek poznamenal: „Jsem se trošičku bál, že Tomáš bude mít problém s něčím jiným (než s operetou - pozn. r.), protože to je naše několikátá spolupráce a vždycky Tomáše vidím v tý druhý půlce v klubu, protože se mu do pauzy vždycky podaří umřít, takže tentokrát to bude poprvý naopak.“ „No tak mě možná neuvidíš ani na jevišti v druhý půli,“ odpověděl Tomáš a sklidil vlnu smíchu.

Vladimír Brabec, Pavla Břínková a Bronislav KotišZuzka Benešová (znáte např. z muzikálu Romeo a Julie na Hluboké), se v HDK objeví poprvé a hned v hlavní roli. Další nováček v tomto divadle, Vladimír Brabec, se představí s rolí Ředitele divadla, s nímž bude jako Režisér tvořit nejspíš zcela nepěveckou komediální dvojici Vašek Noid Bárta. Ten se vtipně pozastavil nad jednou z replik své role, kde „režisér říká, že už režíruje 25 let, což asi nějakým způsobem nevychází početně,“ zároveň ale dodal, že ho jistě v zákulisí dokáží přesvědčivě proměnit ve starší osobu.

Václav Noid Bárta ochotně pózoval fotografůmMezi obsazené, ale nepřítomné zpěváky patřili Dita Vích Hořínková, Marian Vojtko a Zdena Herfortová. Pokud jste s operetou již obeznámeni, jistě se divíte zasazení děje do odlišného prostředí (použito už v Brně). Jak řekl pan režisér: „Doufám, že tak bude opereta atraktivnější i pro mladší diváky.“ Zároveň ale bude změna prostředí jistým oživením pro ty, kteří již některou z klasických inscenací operety viděli.

Je zajímavé, že z osmi rolí mají pouze tři alternace, ačkoli Gustav Skála připustil možnost, že by mohlo nastat „doobsazování“. Dále byla podotknuta rozvíjející se spolupráce s Městským divadlem Brno. Jak díky tomuto představení, tak díky Čarodějkám z Eastwicku, které budou v HDK hostovat ve třech představeních (konec listopadu a začátek prosince).

Mam´zelle Nitouche se již v tomto divadle uváděla a nyní se podle slov Gustava Skály tato „kvalitní hudební komedie“ objeví v repertoáru znovu od 31. ledna 2012. Nechme se tedy překvapit, jaká nová inscenace bude.

Osoby a obsazení
Denisa de Flavigny Zuzana Benešová
Radka Coufalová
Fernand de Champlatreux Marián Vojtko
Célestin (Floridor) Bronislav Kotiš
Matka představená Pavla Břínková
Zdena Herfortová
Loriot Tomáš Trapl
Corina Pavla Břínková
Dita Vích Hořínková
Ředitel divadla Vladimír Brabec
Režisér Václav Noid Bárta

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.