Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Hamlet a Leartes z Ameriky

Cullen R. Titmas, Veronika Břešťanová a Sebastian ArcelusPředstavitelé Hamleta a Learta v americké adaptaci Ledeckého muzikálu přiletěli až z New Yorku. Sebastian Arcelus a Cullen R. Titmas jsou typičtí Američané - přátelští a hovorní. Ale než došlo k samotnému rozhovoru, měla jsem možnost zhlédnout samotné představení. A bylo se na co dívat.

Laertes (Cullen Titmas) a jeho sestra Ofélie (Dasha)Vzhledem k tomu, že jsem neviděla původní českou adaptaci, byla jsem velmi mile překvapena nejen skvěle vyřešenou scénou, ale hlavně pěveckými a hereckými výkony. Dasha podala Ofélii naprosto skvěle, citlivě herecky a vynikající angličtinou, ale hlavně krásně zpívala.

Kombinace českých a amerických herců mě příjemně překvapila Hamlet (Sebastian Arcelus) a jeho milá Ofélie (Dasha)a jak jsem byla skeptická k angličtině českých představitelů, můžu s potěšením konstatovat, že jsem se mýlila. Laik by až na drobnosti zřejmě nepoznal, kdo je rodilý Angličan nebo Američan a kdo Čech. Dalo by se říci, že na celém obsazení se nenašla jediná chybička, až na občasnou horší srozumitelnost angličtiny v některých pasážích. Ale tohle všechno se zkoušelo jen 14 dnů!

Hamlet a Ofélie v duetu ''Let`s rise above this world''Co se týče obou Američanů, Arcela jako Hamleta a Titmase jako Laerta, nezbývá mi než chválit. Sebastianův Hamlet dokáže být stejně tak zamilovaný jako pološílený, nehledě na to, že skvěle zpívá. Titmasův Leartes nemá tolik prostoru, Sebastian je opravdu sošný Hamletavšak píseň Sister(Sestro) s Dashou je v podání těchto dvou nezapomenutelným zážitkem. Proto jsem se na rozhovor s oběma Američany těšila.

Sebastian Arcelus se svou urostlou postavou a blond vlasy působí jako magnet na dívky a až se vrátí do USA, zbude mi tu jistě pár oddaných fanynek. Cullen je zase prototypem milého chlapíka od vedle, kterého si po chvilce zamilujete pro jeho bezprostřednost.

Děkovačka je po zásluze dlouhá…Hned na začátku rozhovoru jsem oba herce požádala, aby se představili českým divákům a fanouškům muzikálu.

Jak jste vlastně začínali se zpěvem a muzikálovým divadlem vůbec?
Sebastian: Já se zpěvu věnuji už asi od pěti, šesti let, ale nikdy jsem ho nedělal profesionálně, Svatební hostina je scéna přidaná, mnohé vztahy však vysvětlujícíaž po vysoké jsem se rozhodl zaměřit se na muzikálové divadlo. Tak jsem se dostal do New Yorku, kde jsem hrál v několika představeních a pak jsem se dostal sem.
Cullen: U mě je to skoro to samé jako u Sebastiana, zpívám celý svůj život. Hrál jsem v různých dětských hrách a po střední, jsem šel na vysokou a taky se zaměřil na muzikálové divadlo, nikdy jsem nedělal nic jiného.

A jak se vám líbí vaše role v této americké adaptaci českého Hamleta?
Sebastian Arcelus v civilu - ''magnet na dívky''Sebastian: Je to typický Hamlet, pro mě je to velká čest tu být. Od klasického Shakespearova pojetí se to liší hlavně v tom, že se jedná o moderní adaptaci a sled děje je trochu jiný, taky nepoužívá klasický shakespearovský jazyk, ale pořád se to dotýká témat, která jsou obsažena v původní hře.

Cullen R. Titmas - ''Američan od vedle''A co ty Cullene, myslíš že v muzikálu má Laertes víc prostoru než v původní hře?
Myslím, že Leartes tu má dobré písničky a myslím, že rozhodně ta postava má větší váhu než v různých amerických adaptacích. Myslím si, že Leartes je skvělá role. Hlavně na konci když mu Claudius dá otrávený meč, všichni jsou mrtví a on vlastně chtěl jen pomstít smrt svého otce. Jsem rád, že tu roli můžu hrát.

Hamlet (S. Arcelus)a jeho matka, královna Gertruda (E. Špidlová)Moc se mi líbila scéna Sister (Sestro), bylo to velmi dojemné, máš sestru?
Cullen: Ano, mám starší sestru a hlavně jsem i v životě starostlivý člověk, takže pro mě nebylo zase tak těžké přenést to na jeviště.

Jak se vám líbí herecké partnerky?
Sebastian: Myslím, že jak Elin Špidlová tak Dasha jsou pro představení velmi důležité, Polonius (J. Laufer), Ofélie (Dasha) a Laertes (C. Titmas) - rodina pohromaděhodně do něj přinášejí. Obě jsou velmi talentované.

Myslíte, že se čeští herci dají srovnávat s herci v Americe, ať už na Broadwayi nebo na regionálních scénách v USA?
Sebastian: Myslím, že konkrétně Dasha studovala ve Státech, takže je snad vzdělanější než já. Oba znají další český muzikál - Ledeckého GalileaV představení není moment, kde bychom ze sebe nevydávali všechno. Všichni tu jsou velmi talentovaní a je mi potěšením být členem takového kolektivu.

Znáte nějaké jiné původně české muzikály než Hamleta?
Sebastian: Myslím že ne. Pouštěli nám kousek Jesus Christ Superstar v češtině, což je naprosto vynikající, ale konkrétně nic neznáme.
Cullen: Samozřejmě víme o Galileovi jako dalším Jankově projektu.
Dasha a Sebastian při děkovačce ''Let's not waste time'' (Neztrácej čas)Sebastian: Ale víme, že se tu hrají muzikály jako Cats, Jekyll&Hyde, Miss Saigon. Máme informace o muzikálech, co se tu hrají a je to velmi zajímavé.

Sebastiane, když jsem tě poprvé viděla na scéně, blesklo mi hlavou že bys byl vynikajícím představitelem Bergera v Hair, chtěl by sis ho zahrát? Máte vy oba nějakou vysněnou roli?
Sebastian: Bergera bych strašně chtěl hrát, doufám že tu roli někdy dostanu. Ale docela rád bych si zahrál v Tarzanovi, který teď přichází na Broadway. Režisér Robert Johanson vtiskl Hamletovi novou, v mnohém lepší podobuCo se týče vysněné role tak to ani jeden z nás nemá, rádi děláme něco nového.
Cullen: Myslím, že oba máme na role podobný názor, rádi hrajeme v něčem úplně novém, inovativním, co tu ještě nebylo. Tím nechci říct, že role ve Fantomovi opery nebo Bídnících jsou špatné, ale rádi se podílíme na nových muzikálech. Na muzikálech, které mají nějaké svoje motto. Chtěl bych pracovat na projektech, u kterých všechno probíhá přímo od začátku a já se toho můžu účastnit.
Sebastian: A taky samozřejmě se snažíme vylepšovat svoje vlastní schopnosti, Na zkouškách se často opakovalo, ale výsledek stál za tu námahutakže se nám líbí podílet se na projektech, kde se všechno dělá nově "od podlahy".

Sebastiane, mohl bys říct něco o Good vibrations?
Je to muzikál, ve kterém jsem hrál. Bohužel skončil záhy po zahájení. Byl to muzikál založen na písničkách Beach boys jako California dreaming a tak. Písničky byly poskládány do příběhu, nějak podobně jako je to v Mamma mia. Byla to skvělá zábava a moc mě to baviloCullen a Sebastian při tomto rozhovoru.

Naučili jste se během pobytu v Praze nějaká česká slova?
Sebastian: Díky, děkuji, prosím.
Cullen: Ticho, ahoj. A něco jako "Dal bych si pivo"
Sebastian: Sice říkáme beer, ale je to prosim pivo.

Fotografie Michal Škvor, text Veronika Břešťanová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.