Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Na Lávce se křtilo větrem

Květa Fialová se křtu knihy ujala s humorem a šarmem sobě vlastnímByl ponurý podzimní den 25. října krátce před 14 hodinou. Seděla jsem u stolku v Divadle Lávka na Praze 1 a s pohledem upřeným na valící se Vltavu přes splav u Karlova mostu jsem přemýšlela o tom, jak uvést téma, které s muzikály ani vzdáleně nesouvisí. Když v tom mě přeci jen určitá souvislost napadla. Knihu „Ze mě“, cestu blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška sem totiž přišla pokřtít osobně nejen noblesní dáma a herečka, ale také nezapomenutelná „arizonská pěnice“ Květa Fialová.

Kmotra Květa Fialová kladla důraz hlavně na pozitivní energie, které z knihy vyzařujíKniha je autorizovaným vyprávěním Jaroslava Duška o narození, životě a smrti. Skládá se z příběhů protkaných přítomností, volnými asociacemi a rozmanitými setkáními se Skutečností. Autorkou knihy je PhDr. Pavlína Brzáková. Narodila v roce 1972, absolventkou Filosofické fakulty UK v Praze, je etnoložkou, znalkyní sibiřského šamanismu a autorkou několika knih, které čerpají především z dědictví archaických národů. V současné době působí jako šéfredaktorka časopisu Regenerace.Ondřej Smejkal patří k našim předním profesionálním hráčům na didžeridu

Už při vstupu do divadla příchozí příjemně naladil Ondřej Smejkal, náš nejlepší profesionální hráč na australský hudební nástroj domorodců didžeridu. Museli jsme obdivovat, jak dlouho vystačí se svým dechem do obrovské trouby dýchat, aniž by upadl do bezvědomí. Později nám prozradil, že trik spočívá v práci s bránicí. V sále byl přítomen také mexický šaman Xolotl, který svým exotickým vzezřením dodával chystanému slavnostnímu aktu potřebnou atmosféru.

Zbyněk Zenkl přispěl do knihy svými osobitými ilustracemi Krátce po druhé hodině se Jaroslav Dušek ujal mikrofonu a pozval na pódium autorku Pavlínu Brzákovou, ilustrátora Zbyňka Zenkla, zaměstnance chráněné dílny Rolnička v Soběslavi, kmotry herečku Květu Fialovou a čínskou zpěvačku Feng-yűn Song, která již žije, pracuje a tvoří mnoho let v České republice. Po úvodních slovech, kdy paní Květa sršela svým pověstným humorem, se rozhodla knihu pokřtít přírodními živly, konkrétně větrem.

Křtilo se větrem, o vítr ve vlasech Květy Fialové se postarali osobně Jaroslav Dušek a Zbyněk ZenklOndřej Smejkal doprovázel slavnostní chvíli na didžeridu, Jaroslav Dušek se Zbyňkem Zenklem foukali Květě Fialové do vlasů, a ta se zavřenýma očima jak vědma křtila knihu a žehnala jí a přála jí do života vše nejlepší, hlavně aby její energie oslovily co největší počet čtenářů. Jaroslav Dušek věštbu a křtící řeč zakončil se svým typickým humorem větou: „Slyšeli jsme fialové slovo Květino!“

Jako vzácný host se dostal ke slovu také mexický šaman Xolotl, který v české republice vede semináře, Svou trochou do mlýna přispěl i mexický šaman Xolotl se svým bubnema pomáhá tak zájemcům proniknout do tajů intimního a úzkého sepjetí s přírodou, jaké kdysi zažívali i naši předkové. Na křtu knihy „Ze mě“ měl krátký proslov, který tlumočil majitel nakladatelství Eminent Ing. Jiří Kuchař, mimo jiné velký znalec a vyznavač šamanismu. Na závěr svého vstupu Xolotl přítomným zabubnoval.

Druhou kmotrou knihy byla čínská zpěvačka, básnířka, pedagožka a autorka mnoha oceněných hudebních a divadelních multikulturních projektů PhDr. Feng-yűn Song, CSc. Narodila se a vyrůstala v severní Číně, v provincii Heilongjiang. Absolvovala Filozofickou fakultu Karlovy Univerzity v Praze doktorátem filozofie. Společná improvizace Ondřeje Smejkala a čínské zpěvačky Feng-yűn Song patřila k lahůdkám tohoto příjemného odpoledneOd roku 1992 trvale žije v ČR a aktivně působí na české kulturní scéně. Vyučuje hlasovou a pohybovou kulturu na českých uměleckých školách: na Státní konzervatoři Jaroslava Ježka (1992 – 1998), na Vyšší odborné herecké škole v Praze (1999 – 2003) a na Hudebně dramatickém oddělení Státní pražské konzervatoře (od roku 2003 až dosud). Také Feng-yűn Song na křtu knihy zazpívala, doprovodil ji Ondřej Smejkal na didžeridu a krásně si spolu zaimprovizoval.

Jaromír Švec rád doprovodil paní Květu i Jaroslava na své dudy a všichni si společně spontánně zazpívali pár lidových písničekNa závěr příjemného odpoledne dorazil i herec, zpěvák, ale především také dudák Radomír Švec, který se nenechal paní Květou dlouho přemlouvat, rozbalil nástroj a za chvíli už všichni tři i s Jaroslavem Duškem pěli národní písně. Většina diváků se spontánně a ochotně přidala. Křest knihy se tak odehrával v příjemné, takřka rodinné atmosféře. A pokud jste na sondu do hlubin Duškovy duše zvědaví, můžete si novou knihu „Ze mě“ zakoupit v knihkupectví nebo - ještě lépe - si o ni na našem portálu zasoutěžit.

Autorka knihy Pavlína Brzáková, Jaroslav Dušek, ilustrátor Zbyněk Zenkl a kmotra Květa FialováSoutěž o knihu „Ze mě“

Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje autor knihy „Čtyři dohody“, podle níž Jaroslav Dušek vytvořil stejnojmenné představení a s velkým úspěchem jej uvádí již několik sezón v Divadle Lávka?

Správnou odpověď pošlete e-mailem na: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Zároveň s odpovědí nezapomeňte uvést své celé jméno a telefonní číslo.
Ze správných odpovědí bude vylosován výherce, kterého vyrozumíme e-mailem nebo telefonicky.

  *  *  *

Vyhodnocení soutěže ze dne 30. 11. 2011: správná odpověď byla don Miguel Ruiz.
Výhercem knihy "Ze mě" se stává: Ing. Ivo Štaudner z Prahy 7. Blahopřejeme!

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.