Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Romantické pohlazení rockera se lví hřívou

Rocker se zamyšleným výrazemByl dusný srpnový podvečer a venku poměrně nepříjemně poprchávalo. Počasí jako stvořené pro povalování se v posteli. V první chvíli jsem také i já sama bojovala s myšlenkou skutečně v posteli zůstat. Měla jsem za sebou velmi náročný pracovní týden definovaný hlavně nedostatkem spánku, a přestože normálně jakékoliv hudební aktivity vítám, právě dnes se mi do deštivého večera moc nechtělo.

Miro s organizátorkou večera - Olgou ČernohorskouNicméně pozvánku na hudební akci jsem obdržela od osoby mně velmi blízké, a proto bylo třeba se pochlapit a vyrazit za kulturním zážitkem, jelikož zpěvák, který měl tento večer vystupovat, byl takovým osobním favoritem mojí kamarádky. Když mi Olga Černohorská, která je hybnou silou a moderátorkou výstavy Léto plné hvězd, ke které patří i doprovodné hudební akce, řekla: „Přijdeš se podívat? Bude zpívat Miro,“ trochu mi ztuhly rysy. Moje první asociace se jménem Miro, se totiž rozlétla k úplně jiné osobě, a sice Miro Žbiro. Nicméně během několika vteřin jsem si uvědomila, že řeč je o úplně jiném Mirovi, a sice Miro Šmajdovi.

Hudební doprovod v podobě klavíru a saxofonu dodal koncertu komorní atmosféruPřiznám se úplně bez mučení, že jsem jeho hudební projev do té doby neznala. Na základě chvalozpěvů kamarádky jsem sice letmo kdysi prolétla nějaká videa na internetu, a povědomost o tom, že je to jeden z talentů pořadu Supestar jsem měla, ale tím má znalost umělce končila. Nebudu zastírat, že pořady typu Superstar a Česko-Slovensko má talent nejsou mojí krevní skupinou. Nijak je neodsuzuji, ale jejich sledovaní pro mne není nijak zvlášť zajímavé. Snad i proto, že mnohem více ocením hlas s klasickým operním vzděláním, který se v podobných pořadech vyskytuje jen velmi zřídka.

Miro vypráví a klávesista Radek Škeřík nasloucháAle jelikož mi žádný hudební žánr není vyloženě nepříjemný, zpestření jsem vítala. A protože jsem osoba všetečná, pustila jsem nejprve na Mira Šmajdu kamaráda Googla, abych si ho takříkajíc trochu oťukla. Na prvotní informaci ROCKER, jsem si řekla: „OK, no tedy, Jose Cura to není, ale proč ne?! Nejen operou je člověk živ!“  Když opomenu základní informace typu datum narození nebo životopis, internet se hemžil spoustou informaci bulvárního charakteru, ačkoli se dá s úspěchem pochybovat, zda se dají některé podobné články ještě za informaci považovat.

Zpěvák a saxofonista Antonín Tomáš Mucha v akciTakže vybavena základní charakteristikou vyrazila  jsem načerpat i audiovizuální poznatky. Úplně prvý kontakt byl vyloženě úsměvný. V zákulisí se ke mně totiž přihnal sympatický mladý muž s blonďatou hřívou lva a šermoval kolem sebe zmateně rukama. Během několika vteřin se ukázalo, že nabíjel pomyslné baterky konzumací ovoce, a tudíž má zalepenou pravici šťávou, a nemůže mi tak podat ruku. To však nemělo být jediné překvapení. To největší přišlo se samotným koncertem.

Moderátorka večera Mira zpovídala s vtipem, ale důkladněKdyž člověk vysloví pojem rocker, většinou se nám vybaví hudba hlasitějšího charakteru a drsnější nátury, takříkajíc lidově od podlahy. Tento rocker je však jiný. Nevím, zda charakter písní pro tento pořad byl zacílen právě na tuto nostalgickou notu výjimečně, ale nutno podotknouti, že to byl výběr velmi zdařilý. Během prvých vteřin poslechu Mira se mi nějak automaticky vybavil svého času velmi populární zpěvák skupiny Europe - Joey Tempest. Možná to bylo i tou dříve zmiňovanou lví hřívou, která je oběma zpěvákům společná. Nicméně pokud se zamyslím důkladněji, tak bych dle výběru skladeb, a i hudební aranže, přirovnala Mira spíše ke králi balad - Richardu Marxovi.

Nerozlučný pár - zpěvák a mikrofonSkladba střídala skladbu, konejšila romantické duše a elegantně korespondovala s kapkami deště venku. Jakoby i letní déšť chtěl dokreslit nostalgickou atmosféru a podpořit zpěváka ve snaze rozdávat pohodu a radost. A aby se převážně dámské obecenstvo nezasnilo příliš, hudební stránka pořadu byla proložena i vtipným rozhovorem, ze kterého bylo vnímavým duším jasné, že Mira i moderátorku večera spojuje hezké přátelství. Po mluveném bloku přišel na řadu opět zpěv a celý večer zakončila dokonce velmi specifická skladba „Halelujah“, kterou mnozí znají například v podání výjimečného operně laděného čtyřtetu Il Divo. V dnešním světě, kde se melodičnost skoro téměř vytrácí, je podobné hudební zaměření skoro zázrak. Dovedu si tedy představit, že by mne hudba tohoto zpěváka zněla úplně klidně i doma jako relax.

Miro v obležení nejmladších fanynekNa tomto místě je třeba zdůraznit opomíjený fakt, že žádný zpěvák by nebyl dokonalý bez svého hudebního doprovodu. I sebelepší hlas, který nedoprovází ta pravá hudba, se tak nějak vytrácí. Proto na tomto místě vzdávám hold hudebnímu doprovodu v komorní sestavě klávesy a saxofon. Po klávesách klouzal hbitými prsty Radek Škeřík, na kterém bylo vidět, že se s každým tónem vyloženě mazlí, a zaslouženě tak přitahoval zrak divaček v první řadě. Neméně úspěšně mu sekundoval saxofon man Antonín Tomáš Mucha. Kdo má rád projev známého saxofonisty Kennyho G., jistě by nepohrdl umem ani toho mladého hudebníka. Stále usměvavé trio působilo velmi sehraným a pohodovým dojmem, a celkové vyznění tohoto hudebního tělesa bylo perfektní. Komorním sálkem se tak nesly krásné tóny v nostalgickém stylu a venku šuměl tiše déšť. Co chtít více?

Obecenstvo vyprodalo komorní sálek do posledního místečkaNa závěr snad nutno ještě prozradit, že smysl pro humor neosvědčil pouze zpěvák večera, ale i jeho hudebníci. Když jsem pro svůj článek zjišťovala v zákulisí celá jména obou hudebníků, jeden z nich mi hbitě odpověděl: „Old Shatterhand!“ Jelikož jsem byla skloněná nad papírem a tužkou, nedokážu odhadnout, který z obou pánů byl onen vtipálek. Čili speciálně pro čtenáře Musicalnetu – Mira Šmajdu doprovázel v tento večer dokonce sám Old Shatterhand. Kde nechal svého rudého bratra, mi však už neprozradil.

Komentáře k článku

avatar Esti
0
 
 
Velmi příjemné čtení! ;-)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Lenka
0
 
 
Děkuji moc za krásný článeček.Koncertu jsem se zůčastnila i s dcerou a bylo to opravdu něco vyjímečného a krásného:-)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Michaela
0
 
 
Druhý článek a z jiného soudku...to potěší :) Děkujeme :) Miro má krásný hlas v komorní poloze a bylo by hezký, kdyby jednou natočil desku pěkných romantických písniček :)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Lucka
0
 
 
Moc hezký článeček :D
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.