Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nikdo do nás nevidí ani Bůh nebo Ďábel

tn_MS08C-039824V malém plzeňském divadle Dialog jsme navštívili představení Bůh nebo Ďábel aneb Nikdo do nás nevidí? Tento muzikál byl poprvé uveden v rámci festivalu Jsme částí země, kulturně-ekologického festivalu, který se snaží přiblížit ekologické aktivity pomocí kulturních aktivit jako jsou například výstavy fotografií a nebo právě také divadelními představeními.

tn_MS08C-039788aAutorem muzikálu je anthroposof Václav Novák, který je jak autorem hudby, libretistou, tak režisérem. Spoluautory jsou Milan Šebelík a Jiří Anděl. Muzikál vznikl na námět vycházející z anthroposofie pana Dr. Rudolfa Steinera. Ten se zabýval vývojovými stupni země a světa a filosofií. Muzikál má proto určitý duchovní námět, který diváka nutí k zamyšlení.

Dva mladí lidé, Martin a Markéta, jsou přes noc zamčeni v galerii a během svého snu projdou několika epochami, v nichž je Martin pokoušen různými svody, kterým také podléhá. tn_MS08C-039922Je opojen mocí, bohatstvím, pýchou a tím také ztratí lásku Markéty a dovede lidstvo do záhuby.

Když je zanechán na světě sám, zjišťuje, že naše materiální hodnoty jsou malicherné a nejdůležitější je mít po boku blízkého člověka, o kterého se může opřít. Všechno je totiž o naději, že tento svět snad není tak zkažený jak se nám zdá.

tn_MS08C-039889V muzikálu si kromě samotného autora v roli Osudu (nebo snad Boha?) zahráli vesměs naprostí amatéři, kterým se však nedala upřít dávka talentu a nadšení pro to, co dělají. Všichni zpívali živě bez mikroportů, jen chvílemi byl hudební doprovod z playbacku příliš nahlas. tn_MS08C-039889Možná by nebylo marné, kdyby se některé písničky znovu nahrály akusticky třeba jen s klasickými kytarami a účinkující by víc zpívali sborové pasáže a nespoléhali se jen na playback.

Překvapením pro mě osobně byla úroveň hudebních čísel, které se mi velmi líbily, hlavně silné sborové písně jako například „O naději". tn_MS08C-040004Z mluveného záznamu se ozýval hlas Radovana Lukavského, Petra Haničince a Jiřího Lábuse, což bylo určitým ozvláštněním děje. Občas mi však připadalo mluvené slovo a zámlky příliš dlouhé a zbytečně rozmělňovalo děj.

tn_MS08C-039803Představení by neškodilo drobné přehodnocení určitých režijních záměrů, protože po zaznění nejsilnější písně představení, která určitým způsobem představovala vrchol, následovala ještě jedna scéna, která publikum zmátla a tak jsme nějak nevěděli, kdy je skutečně konec.

Bůh nebo Ďábel aneb Nikdo do nás nevidí je určitě zajímavým počinem, který diváka nutí k zamyšlení. Na velká jeviště se nejspíše nedostane, ale i tak je to inscenace, která stojí za zhlédnutí i když třeba jen k rozšíření obzorů o naší muzikálové scéně.

Poznámka: dalším dílem tohoto autora je muzikál Mág, který se 26. 6. 2009 večer představí na hradním nádvoří Strakonického hradu.

Text: Veronika Břešťanová, Fotografie: Michal Škvor

Komentáře k článku

avatar Milan Šebelík
0
 
 
jen to, že Václav Novák si přisvojuje zásluhy za to, co není jeho. a to mě hodně vadí. jinak přeji pěkný zážitek.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.