Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Rent vám propůjčí zážitek jak z Brodwaye

Děti ulice slaví svůj domnělý triumfDrogy a AIDS jsou témata, která se stala v průběhu 20. století velmi aktuální vzhledem k životnímu stylu mladých generací. Vzniklo mnoho filmů a článků, které dokumentovaly účinky, jež mohou tyto dva problémy způsobit. Není tedy divu, že si takto aktuálních témat povšimli i tvůrci muzikálových scén a přidali k nim i scény spojené s problémy homosexuality a životu na ulici. Vznikl tak muzikál v mnohém podobný slavné Pomádě, ale s aktuálnějším, smutnějším a temnějším tónem týkající se problémů mladé generace.

Tvůrčí tým slaví úspšně odehranou premiéruMuzikál Rent je jedním z nejdéle hrajících muzikálům na Broadway (hrál se 12 let) a patří do desítky nejlepších muzikálů. Získal řadu ocenění, k nímž patří divadelní cena Tony či Pulitzerova cena. Muzikál sám vznikal dlouho a Jonathan Larson, autor skvělých textů a hudby, se premiéry nedožil. Děj se odehrává v New Yorku v průběhu 90. let a samotný příběh je inspirován operou La Bohéme od Giocoma Pucciniho. Osm přátel se tu snaží vypořádat s obavami, jež na ně v životě čekají. Finanční problémy, nejistoty z budoucnosti a také s tím, že každý den pro ně může být poslední a tedy s nutkáním něco důležitého vytvořit, žít svůj život naplno.

Jen se nevzdávejte - dnes pomohu já Vám, zítra vy mněSetkáváme se tak s Markem, hlavním vypravěčem muzikálu, který se snaží zdokumentovat život svých přátel. Dalšími postavami jsou tři ústřední zamilované páry: Roger a Mimi, Maureen a Joanne a Angel s Tomem Collinsem. Osmou postavou je pak Benjamin Coffin III., bývalý spolubydlící Marka a Rogera, který se je nyní snaží vystěhovat. Děj se nám může zpočátku zdát velmi depresivní, hlavní hrdinové představení se potýkají se závažnými problémy, jež nezvratně ovlivňují jejich životy: živořením bez jistot a plnohodnotného života, drogami, vztahy a nejistotou vlastní sexuální orientace. Úvahami, kam směřuje jejich život, chutí něčeho dosáhnout a něco vytvořit i strachem z nemoci AIDS. Přesto je tu i motiv lásky, díky kterému pochmurný děj získává optimističtější nádech s prvky naděje. Nechybí tu také mnoho vtipných scén, především díky postavě Angela.

Mimi je plná elánu, vydrží jí ale až do konce?Režie se ujal americký režisér a choreograf Steve Josephson a my jsme tak v Divadle Na prádle mohli představení zhlédnout v originálním provedení s českými titulky (pouze v omezeném počtu představení). K tvůrčímu týmu dále neochvějně patří Tod A. Kubo, který se postaral o choreografii, Laco Hudec, jež vytvořil kostýmy pro herce a v neposlední řadě lidé, kteří muzikál propagovali a nastudovali z původní verze - i těm patří slova díků, jelikož muzikál je v mnoha ohledech velmi povedený. Především hudební částí a hereckým podáním plném mladých talentů nasazuje vysokou laťku dalším produkcím. Herci si prostor na jevišti velmi užívají a jejich výkony tak nepůsobí strnule a uměle, ale opravdu Vás baví. Z některých pak vysloveně září energie - především z postavy Angela, homosexuálního transvestity, což je fakticky stmelující a nejzábavnější prvek představení, a z Mimi, energické tanečnice, závislé na drogách a nakažené virem HIV, která si život vychutnává plnými doušky, a působí tak jako divoženka.

Překoná Roger s Mimi všechny nastrahy osudu?Podle mého názoru tento muzikál na naší scénu přináší něco, co tu dosud nebylo. A to nejen svým hudebním pojetím, ale také celkovým způsobem zpracování a zasazením děje. Zhlédla jsem i ukázky z původního amerického představení a musím konstatovat, že výkony českých interpretů se mu nejen vyrovnají, ale v mnoha ohledech jej hudebně i herecky předčí. Velmi mile mě překvapila Michaela Doubravová alias Mimi, kterou jsem dosud znala pouze jako herečku. Její pojetí energické Mimi a nejen obzvlášť vydařené taneční číslo při skladbě "Out tonight", ale i mnoho dalších momentů této velmi křehké zamilované dívky s kouzelným jemným hlasem ("Light my candle") bylo velmi působivých. Dále mě značně zaujaly také postavy Rogera (Roman Tomeš), Joanne (Tereza Martínková) a Angela (Lukáš Pečenka). Všichni předvedli skvělé hudební i herecké výkony, přesto na mě každý zapůsobil jiným dojmem.

Dokáže Joanne udržet krok s temperamentní Maureen?Roger svou zádumčivou a zasněnou povahou, kdy se, hledíc vstříc smrti, snaží složit píseň svého života (skvělá píseň "One song glory") a Angel svou energií a vtipnými vsuvkami, které muzikál vyzdvihly z chmurné nálady. Joanne je pak v podání Terezy Martínkové pastou pro oči. Její postava tvořící duo s Míšou Noskovou jako Maureen je (na první pohled) povahově upjatá lesbička v příkrém protikladu vůči své partnerce, ale ve své roli podává velice přesvědčivý a sympatický výkon, který nejednou předčí její kolegy ("Tango a Maureen"). I když jsem nezmínila všechny herce, ráda bych zdůraznila, že skutečně všichni do jednoho předvádějí velmi dobré výkony.

Maureen v plném zápalu během svého protestuVýběr písní, choreografie, kostýmy, ale i volba kulis vhodných pro malou scénu, to vše dohromady příjemně utváří celý příběh. Herci jsou skvěle sehrání a všem to spolu opravdu dobře ladí. Vzhledem ke svému modernímu (některé scény se mohou zdát divákům nadbytečné či nesrozumitelné, například příliš filosofická demonstrace Maurren – "Over the Moon") a relativně na české poměry netradičnímu pojetí si asi představení najde i své odpůrce. Přesto má Rent potenciál zaujmout ty, kteří v muzikálové tvorbě hledají alternativní a realističtější příběhy. Zbývá doufat, že muzikál Rent si uchová svou kvalitu i přízeň diváků a my se tak časem dočkáme také českého zpracování.

Obsazení premiéry 8. 8. (obsazení z premiéry/alternace):

Mark Cohen Ondřej Izdný/Tomáš Vaněk
Roger Davis Roman Tomeš/Michael Kluch
Mimi Marquez Michaela Doubravová/Markéta Procházková
Tom Collins Oldřich Smysl/Martin Šemík
Angel Dumott Schunard Lukáš Pečenka/Oldřich Anton Vojta
Maureen Johnson Michaela Nosková/Barbara Chybová
Joanne Jefferson Tereza Martínková/Michaela Nosková
Benjamin Coffin III. Jan Kopečný/Milan Malinovsky
Company dámy Andrea Cejpková, Lily Chu, Kateřina Herčíková, 
Barbora Smejkalová, Lindsay Taylor, Hedvika Tůmová
Company pánové David Bouša, Jamie King, Michael Kluch, Karel Korsa
Jiří Kůdela, Petr Ryšavý

 

Dokáží k sobě být Roger s Mimi zcela upřímní? I should tell you... Sny versus realita: Ne vždy vše skončí tak, jak si přejeme... Markéta Procházková, jedna z představitelek energické Mimi. To nejhorší je za námi - zvládli jsme to!
Jak jen zvládneme zaplatit nájem... Sny o lepším zítřku. Vyplní se? Miluj mě takovou, jaká jsem. Já se nezměním. Tereza Martínková nikdy nezklame ve vymýšlení vtipných scén

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.