Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Poslední muzikálová premiéra v roce 2010 - Muž z kraje La Mancha

Don Quijote de La Mancha v podání Ladislava ŠpineraO víkendu 18. a 19. prosince 2010 měl ve Východočeském divadle v Pardubicích premiéru slavný americký muzikál Muž z kraje La Mancha. Režie inscenace se ujal Petr Novotný, který má s pardubickými herci již mnohaleté zkušenosti. V hlavních rolích diváci uvidí Ladislava Špinera jako Cervantese a Dona Quijota, Jiřího Kalužného jako Sluhu a Sancha,  temperamentní Aldonzu ztvární Kristina Jelínková. Dále se představí: Alexandr Postler, Josef Vrána, Jan Musil, Martin Mejzlík, Martina Sikorová, Dagmar Novotná, Josef Pejchal, Radek Žák, Ludmila Mecerodová a samozřejmě nechybí ani tanečníci a tanečnice.

Aldonzu ztvárnila krásná Kristina JelínkováK práci na této inscenaci povolal režisér Novotný do Pardubic osvědčený tým, který s ním zde již dříve několikrát spolupracoval (např. Chicago, Pomsta a la Netopýr, Čachtická paní). Jsou to kostýmní výtvarník Roman Šolc, choreograf Vlastimil Červ a pod scénu se podepsal Ivo Žídek.

„Muž z kraje La Mancha je mistrně vystavěný muzikál, který zobrazuje hrdinu, jehož donquijotská snaha po nápravě světa a snění nemůže být dnešnímu divákovi cizí,“ Cervantes ve vězení hraje o svůj životříká dramaturgyně Jana Uherová a dodává: „Děj muzikálu, v němž se mísí realita a fikce, začíná uvržením španělského básníka, dramatika a spisovatele Migeula de Cervantese Saavedry do vězení, kde čeká na inkviziční soud. Nemá s sebou nic, čím by uplatil vězně a dozorčí, má jenom nevydaný román, stohy papíru s příběhem rytíře Dona Quijota. A protože je divadelník tělem i duší, nezbývá mu než zachránit si život zinscenováním tohoto příběhu ve vězení. Cervantes předstupuje před nejhorší možné publikum – nepřátelsky naladěnou sebranku zlodějů, vrahů a prostitutek – a staví je do rolí svých románových postav.“

Don Quijote vítězí... zvítězí i Cervantes?Muzikál Muž z kraje La Mancha (Man of La Mancha) měl světovou premiéru v roce 1965 v New Yorku  a hrál se zde nepřetržitě pět let.  Získal si nejen přízeň diváků, ale obdržel i mnoho prestižních ocenění (např. cena Tony za nejlepší muzikál). Popisuje příběh rytíře Dona Quijotova, avšak z trochu jiného pohledu, než ho známe z literatury. Autorem muzikálu je Dal Wasserman, který nejprve napsal televizní hruJá, Don Quijote, Teprve později ji přepracoval do divadelní muzikálové podoby. Hudbu na jeho libreto napsal Mitch Leigh a písně otextoval Joe Darion. 

Jak vše dopadne?„Muž z kraje La Mancha má i v Čechách velkou inscenační tradici, v posledních patnácti letech se hrál v osmi divadlech, kromě jedné výjimky vždy v činoherních souborech. Tento muzikál je totiž výsostně herecký, nabízí krásné příležitosti činoherním hercům. To však neznamená, že na ně neklade vysoké nároky na pěveckou dovednost, právě naopak. Když budou diváci odcházet z divadla, v hlavách jim jistě uvíznou dvě tři melodie, na které nezapomenou,“ tvrdí Jana Uherová. 

Část textu z poskytnuté tiskové zprávy.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.