Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Top Dream Company oslavili Vánoce s Maranatha Gospel Choirem

Tváří Top Dream Company je pěvecké trio Martin Růža – Marta Balážová – Ondřej RumlKdo si chtěl na chvíli odpočinout od předvánočního shonu, měl 23. prosince 2010 od 21 hodin v Lucerna Music Baru jedinečnou příležitost naladit se na Štědrý den u výborné muziky. Konal se zde totiž koncert skupiny Top Dream Company se svými sólisty Martinem Růžou, Martou Balážovou a Ondřejem Rumlem. Jako hosta si Top Dream Company pozvali čtyřicetičlenný pěvecký sbor Maranatha Gospel Choir a přichystali si pro své posluchače pár pěkných hudebních lahůdek.

Svým sólem na baryton saxofon se představil Robert MitregaNávštěvníci koncertu se mohli nejprve těšit ze samostatného vystoupení Top Dream Company. Mohli jsme si poslechnout skladby z jejich posledního CD, které byly, ostatně jako vždy, nabité energií a radostí z dobře šlapající muziky. Jednotliví muzikanti se samozřejmě představili i svými excelentními sóly, ať už to byli členové žesťové sekce, například Robert Mitrega na baryton saxofon, či klavírista Jan Bálek. Trojici Růža-Balážová-Ruml to opět zpívalo tak, jak jsme u nich zvyklí, krásně ladili a brzy svým drivem nakazili a strhli i publikum.

Maranatha Gospel Choir se na jeviště sotva vešelOndřej Ruml potom vyhodnotil soutěž, která na webu TDC právě skončila, a za potlesku diváků předal vítězům CD kapely. Ale to již nastal čas, aby pozval na jeviště dnešního hosta, čtyřicetičlenný sbor Maranatha Gospel Choir. V prvním bloku se sbor představil několika samostatnými skladbami, ve kterém se představili někteří sólisté. Co má sbor shodného s Top Dream Company, to je hudba nabitá živelností, radostí a neuvěřitelnou strhávající energií.

Martě Balážové to v dlouhé róbě nejen slušelo, ale především skvěle zpívaloOd posledního společného koncertu těchto dvou seskupení v Lucerna Music Baru před rokem stihli secvičit několik skladeb, kde se jim podařilo své umění nejen velmi vkusně skloubit, ale dokonce s přehledem vzájemně umocnit. A tak nás třeba překvapila Marta Balážová, která na jeviště nastoupila v dlouhé róbě ve stejné karmínové barvě, jako měl sbor, a zazpívala si s nimi gospel jako sólistka. Čtyřicetičlenný sbor, který se na jeviště sotva vešel, podpořený perfektně šlapající kapelou s mohutnou dechovou sekcí – to byl prostě hudební svátek!  

Michael Krásný a Ondřej Ruml divákům předvedli i hru na baskytaru čtyřručněSólisté obou seskupení se střídali na jevišti a vzájemně se za mohutné podpory publika představovali v jednotlivých skladbách nebo i v duetech. Na všech bylo vidět, jak je hudba strhla a do svého projevu dávali opravdu všechno. Celý sál Lucerna Music Baru tleskal do rytmu a zpíval s účinkujícími. Potom přišla na řadu opět Top Dream Company, ale Ondřej Ruml nám slíbil, že na závěr sbor ještě uvidíme. A tak se také stalo. Publikum bylo nadšené, samozřejmě došlo i na přídavky a přání k Vánocům a k Novému roku.

Spojení Tom Dream Company a Maranatha Gospel Choiru bylo pro diváky nevšedním zážitkemMaranatha Gospel Choir je pěvecké uskupení lidí zpívajících gospelové písně. Soubor vznikl v roce 2005, od kdy také aktivně vystupuje po celé České republice a na Slovensku. Repertoár souboru tvoří převzaté písně, zejména od umělců jako je Kirk Franklin (USA), Hans Christian Jochimsen (Dánsko) a další. Gospel si již několik let proráží cestu do Čech, kde vzniklo několik souborů, které se rozhodly tomuto hudebnímu stylu věnovat.

Diváci se ochotně nechali strhnout euforií sólistů Maharatha Gospel ChoiruGospel je hudební styl vycházející z duchovní hudby amerických černochů. Základem gospelu se staly tzv. spirituály, ve kterých černošští otroci reflektovali svou životní situaci. Později, na počátku 19. stol., se zrodil nový nejen bohoslužebný hudební žánr, jehož cílem je především oslava Boha. Proto je každá gospelová píseň příběhem nebo zážitkem člověka s Bohem. Gospel se stal základnou pro další hudební styly jako je zejména „soul" nebo i dnešní "RnB". Anglické slovo gospel znamená „evangelium". Toto slůvko pochází z řečtiny a překládáme jej „radostná zvěst." Maharatha Gospel Choir na scéně Lucerna Baru rychle zabydlelTou zvěstí je dobrá zpráva o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

A ještě pro úplnost, Maranatha Gospel Choir vystupuje v obsazení:

Naďa Bartůňková, Věra Báčová, Jana Blahová, Ajka Ceplová, Květoslava Ceplová, Pavla Cihlářová, Csaba Čák, Marcela Čáková, Anna Marie Čážkovská, Renata Čuzela-Bilač, Elena Garcarová, Top Dream Company se musela vracet a přidávatFilip Eduard Hlouch, Michalela Hološová, Dana Hudziecová, Adéla Jiránková, Emanuela Jiránková, Marek, Jonczy, Michaela Jonzyová, Veronika Jonzyová, Vlasta Jonzyová, Daniela Kaba, Žanetka Kantorová, Katka Kloudová, Markéta Kubečková, Zuzka Kubíková, Dana Kučerová, Dagmar Kvintusová, Viera Macíková, Milan Novák, Eva Poláková, Ondřej Pomajsl, Iva Prokopová, Lucie Pufferová, Patrik Jonák Reitz, Mariana Stehlíková, Radomír Steinert, Markéta Steinertová, Juraj Turóci, Petr Zápotocký a Alka Žaludová

 

Ondřej Ruml rád zapojuje diváky do svých improvizací Michael Krásný si koncert s ostatními opravdu užíval Ondřej Pomajsl byl ten večer skutečně ve formě Na koncertě oslavila své narozeniny i sbormistryně Choiru a dostala dokonce i krásný dort
Ondřej Ruml se představil i svými tradičními improvizacemi Maranatha Gospel Choir představil několik svých sólistek Každá ze sólistek je majitelkou zajímavého hlasu Na všech zpěvácích je znát, že hudbou žijí
Kapelník Top Dream Company Petr Harmáček popřál divákům pěkné svátky Dechová sekce TDC se pěkně rozparádila Diváci si večer užili společně s účinkujícími Martin Růža si samozřejmě s gospelovým sborem také zazpíval

 

Odkazy:

www.ondrejruml.com
www.topdream.org

Obsazení T.O.P. Dream Company:

Marta Balážová zpěv
Martin Růža zpěv
Ondřej Ruml zpěv
Lukáš Koudelka trubka
Petr Harmáček trubka
David Fárek alt saxofon
Zbyněk Polívka tenor saxofon
Robert Mitrega baryton saxofon
Michael Krásný baskytara
Karel Bárta kytara
Jan Bálek klávesy
Ondřej Pomajsl bicí

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.